Pomidorki koktajlowe - 4 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 4 cz.

Post »

Tobie,Zbyszku też dziękuję:-)
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
akkara
50p
50p
Od: 14 maja 2011, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alyaa pisze:U mnie malinowy kapturek ma ok 1 metra i bardzo dużo owoców. Niestety jest bardzo podatny na choroby i wszelkie niedobory. Zobaczymy jak będzie z jego smakiem.
Ja mam posadzonego Malinowego Kapturka i obok Malinowego Smaczka. Oba są bardzo smaczne, słodkie (je się jak winogrona ;)). Moja dwuletnia wnuczka sama prowadzi do krzaka, żeby sobie zerwać i zjeść :).
Niestety Malinowy kapturek zapadł na jakąś dziwną dolegliwośc, którą próbowałam zdiagnozować w wątku o chorobach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... k#p4734125
Krzaka nie usuwałam, bo nie przeniosło się toto na inne pomidory, ale plon z niego tylko na spóbowanie (gdzie mu do tych 400-600 owoców na krzaku :evil: )
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

U mnie 2 krzaki Malinowego Kapturka - mają ogrom owoców (mimo pogody jaka jest). Pierwsze zaczynają się wybarwiać to skosztuję smaku (mam go pierwszy raz). Aktualnie ma więcej owoców niż megagrony (sporo kwiatków przepalonych).
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Korale Morango.

Obrazek

Obrazek

P-20.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
fredek
100p
100p
Od: 4 sie 2009, o 12:15

Post »

Witajcie!! Myślę, że nie starczyłoby mi lata na przeczytanie wszystkich części wątku ;) mam jednak pytanie... czy ktoś z Was spotkał sie z czymś takim?
Obrazek Obrazek

Pojawiają sie pączki, ale wszystko usycha :( pojawiło się też kilka kwiatków, ale żaden nie zaowocował pomidorkiem...niestety nie wiem co to za odmiany ( mam 4 krzaczki w tym 2 odmiany i obie tak samo)...pogodziłam się już, że w tym roku pomidorków nie będzie, ale chciałabym dowiedzieć sie co to jest, żeby ewentualnie uniknąć tego w przyszłym roku.
Dodam tylko, że nie są to moje pierwsze pomidory i do tej pory nie było z nimi żadnych problemów ;)
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Koktajlowy P-20 czerwieniejący.

Obrazek

P-20.

Obrazek

Bardzo dobry w smaku, już drugi rok u mnie i nadal zostaje.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Fredek, to faktycznie wygląda na szarą pleśń, ale mogą być też błędy w nawożeniu, zresztą to wbrew pozorom wiąże się ze sobą. Generalnie stawiałabym na przenawożenie azotem przy brakach fosforu i potasu, pomidory przenawożone azotem łatwiej łapie szara pleśń. Szkoda, że nie zareagowałaś tak z 2 miesiące temu, teraz to już marne szanse na poprawę, bo pogarszają się dodatkowo warunki świetlne i temperaturowe. Jeśli masz je w donicach to można jeszcze popróbować: podlewaj je florowitem do pelargonii (3 ml litr wody do każdego podlewania), oberwij wszystko co zaschnięte, psiknij je parę razy HT wg przepisu forumowicz i czekaj. Jak się uda, pilnuj żeby krzaczek nie przemarzł (wstaw donicę do mieszkania) i może w październiku spróbujesz swoich owoców.
Dorota
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Taką przygodę jak Ty, Fredek, miałem tego roku ze swoim balkonowym K37. Postanowiłem wreszcie zakupić Betokson. Opryskałem nim kwiaty na ostatnim VI gronie. Efekt ?. Zawiązało 6 z 7 kwiatów jakie były w gronie. Aktualnie sprzedawany Betokson ma zupełnie inny skład niż ten przed wycofaniem preparatu. Jest w istocie mikronawozem w skład którego wchodzą : bor i molibden. Teraz to może za późno, ale spróbuj w przyszłym sezonie interweniować tym preparatem w takich przypadkach jak ten, który opisujesz. Ja wypróbuje u siebie na większej ilości trudno wiążących odmian. Nie omieszkam także wypróbować oprysk samym borem bo jeśli to pomoże, to za jedyne 3,80 mam 100 ml wody borowej do kupienia w aptece co stanowi grosze w porównaniu do ceny Betoksonu.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

forumowicz, ja też w przyszłym sezonie mam zamiar wypróbować ten betokson, bo większość odmian w gruncie zawiązała mi tylko po dwa grona ;:145 . A kupioną w aptece wodę borową jak powinno się rozcieńczyć do oprysku :?: .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

1,5 ml na litr wody. Opryskiwać same kwiaty.. Zawarty w wodzie borowej kwas borny spełnia dwie funkcje. Jest mikroelementem oraz działa grzybobójczo.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Zebrałam dzis łubiankę Megagrona z jednego krzaka. :wit Zastanawiam sie,co z nim zrobić ? Mam przepis Kozuli na pomidorki koktailowe w galarecie,robił kto z tego przepisu? Dobre to jest? Jest tam pewna nieścisłość- w składzie zalewy jest zelatyna i 1 litr wody,a potem informacja,że żelatynę rozpuścić w 1/2 l wody. Wiec ile tej wody w sumie? Czy te 1/2 l wody do rozpuszczenia żelatyny jest dodatkowo,czy z tej ilosci 1 l podanej w składzie zalewy?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Robiłam i chyba coś pokręciłam i dałam za dużo wody ( nie pamiętam niestety ile ) bo to nie była galaretka ale zawiesina.
Pomidorki dobre, ale nie aż tak jak prosto z krzaczka. :D
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

U mnie galaretka wyszła ok, ale sama w sobie nie smakowała. Pomidorki lepsze były na surowo. Tak myślę, że chyba większe pokrojone by były lepsze (ja robiłam z Pokusy).
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

P-20.
Zerwany bo jest już dosłownie miękki w dotyku.

Obrazek

Obrazek

Pyszny w smaku, i słodki i pomidorowy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”