Lilie-uprawa cz.5
Re: Lilie-uprawa cz.5
Nasiennik obrywamy gdy zaczyna pękać na wierzchołku, nasiona należy dosuszyć. Termin siewu zależy od tego do ,której grupy należy lilia , z której zebraliśmy nasiona.
Wszystko opisane w poniższym wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... iona+lilii
Pozdrawiam Mariusz
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2012, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję. 

-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
wasyl_13 bardzo dziękuję za link .wasyl_13 pisze:Nasiennik obrywamy gdy zaczyna pękać na wierzchołku, nasiona należy dosuszyć. Termin siewu zależy od tego do ,której grupy należy lilia , z której zebraliśmy nasiona.
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
Witam.
w tamtym roku wsadziłem lilie orientalne, azjatyckie, pomaraczowe do 1 rabatki.Czy odcina się pędy przed zimą?bo chyba nie ma sensu wykopywać no nie? jak przed zimą o nie zadbać?
Dzięki
w tamtym roku wsadziłem lilie orientalne, azjatyckie, pomaraczowe do 1 rabatki.Czy odcina się pędy przed zimą?bo chyba nie ma sensu wykopywać no nie? jak przed zimą o nie zadbać?
Dzięki
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Jeśli pędy zupełnie wyschły to tak, a poza tym wtedy wystarczy złapać za pęd i sam odchodzi od cebuli
Z szlakami nie musisz robić nic, natomiast orientalne warto dodatkowo okryć np. gałązkami sosnowymi.

na razie krzaki mam zielone. Nic z nimi teraz nie robić? potemm co zrobić?
Ratunku! Dostałam lilie orientalne a nic o nich nie wiem
kiedy i jak je posadzić proszę o szybką informację.

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
I ja mam prośbę o radę. Wiosną wysadziłam 4 lilie , tyle że nie do koszyczka. Pomyślałam, że wsadzę cebulki do koszyczka bo nornice jednak mogą mi je zeżreć
. Tyle tylko ,że nie wiem , czy je teraz - gdy zaschną liście - wykopać i na nowo jesienią zasadzić czy przechować i na wiosnę wysadzić, 

Przesadź teraz, jak zaschną liście.
-
I wszystko jasne
, dziękuję
.

Czy trąbkowe trzeba wykopywać?
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie trzeba, można ewentualnie okryć np suchymi liśćmi ale to dopiero przed mrozami.
-
- 200p
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
zakwitła mi lilia co teraz?
Witam
Po tygodniowej chorobie, przeszłam się dziś do ogródka i zaskoczył mnie pewien widok. W miejscu, gdzie na pewno nic nie sadziłam wyrosła sobie lilia i właśnie kwitnie. Ma dwa pąki a trzeci kwiat jest już otwarty-bladoróżowy z białym, pięknie pachnie. Co mam teraz robić? Czy fakt, że teraz wyszła z ziemi ( nigdy wcześniej jej tam nie widziałam) i kwitnie, będzie miał wpływ na zimowanie cebuli? Co teraz zrobić?
Po tygodniowej chorobie, przeszłam się dziś do ogródka i zaskoczył mnie pewien widok. W miejscu, gdzie na pewno nic nie sadziłam wyrosła sobie lilia i właśnie kwitnie. Ma dwa pąki a trzeci kwiat jest już otwarty-bladoróżowy z białym, pięknie pachnie. Co mam teraz robić? Czy fakt, że teraz wyszła z ziemi ( nigdy wcześniej jej tam nie widziałam) i kwitnie, będzie miał wpływ na zimowanie cebuli? Co teraz zrobić?
- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
Ale że jak to, w ciągu tygodnia rozwinęła się cała łodyga i kwiat? Chyba ktoś Ci dowcip zrobił i zasadził już kwitnącą 

-
- 200p
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
Ja też myślałam, że to jakiś dowcip...teściowejsawczenko pisze:Ale że jak to, w ciągu tygodnia rozwinęła się cała łodyga i kwiat? Chyba ktoś Ci dowcip zrobił i zasadził już kwitnącą

Niestety nie wiem jak to obrócić