"Kaktusowe Rozmówki..." cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.2

Post »

"R" to też numerki Rauscha to a 502 to o ile pamiętam to jest M. pygmaea v. elegantula.Twoja nazwa to raczej powinno być digitiformis.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Walter Rausch (R, WR)
WR 502.....(Digitorebutia) - Jujuy, La Quiaca - (dat. Rausch 1978) // (R. haagei) - Jujuy, La Quiaca - (L. haagei var. elegantula - typ) - Rio San Juan del Oro, Santa Catalina
pygmaea - digitiformis - oligitiformis
Wg. ostatnich publikacji to prawdopodobnie Mediolobivia pygmaea var. elegantula.

Zajrzy tu Marek (czarny) największy tu od medio spec to potwierdzi tezę lub nie. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mediolobivia oligitiformis R 502

R - Walter Rausch
502 - Argentyna, Jujuy, La Quiaca

Synonimy: Mediolobivia oligitiformis, Mediolobivia haagei var. elegantula, Mediolobivia pygmaea var. elegantula, Lobivia haagei var. elegantula, Rebutia haagei itd.

Nazwa właściwa: Rebutia pygmaea R 502 prawdopodobnie odmiana elegantula
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Ananas26
200p
200p
Od: 4 lip 2014, o 14:21

Post »

Bardzo wam dziękuję za informacje. Czyli moje przeczucia co do M. pygmaea potwierdziły się.
Pozdrawiam, Filip :)
Moje wątki
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

Jeżeli Mediolobivia digitiformis to raczej numer KK 1467
A jeżeli WR 502 to Mediolobivia haagei v. elegantula
Tak czy inaczej jest to ta sama roślina tylko według Rauscha to elegantula a według Knizego to digitoformis
Ananas26
200p
200p
Od: 4 lip 2014, o 14:21

Post »

Kaktusa zamawiałem od Pana Hinza. Na stronie oznaczona była jako M. oligitiformis R 502. Po obejrzeniu wyników w Google doszedłem do wniosku, że to jest M. pygmaea v. elegantula, a doszła do mnie podpisana KK 843.
Pozdrawiam, Filip :)
Moje wątki
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19

Post »

PiotrAPD pisze: Nazwa właściwa: Rebutia pygmaea R 502 prawdopodobnie odmiana elegantula
Piotr możesz mi przybliżyć pojęcie " nazwa właściwa"?
Czy masz tutaj na myśli nowa nomenklaturę, czy coś innego? :)
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Tak. Nowa nomenklature. ;:333
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2015, o 14:57

Post »

Czołem,
mam pytanie dotyczące uprawy Discocactusa, a pozwolę je sobie zadać tutaj, ponieważ nie znalazłem wątku, w którym mógłbym je zamieścić (może nieuważnie szukałem), a nowego nie ma potrzeby zakładać.
Jak wiadomo "brazylijczyki" te mają dość specyficzne wymagania, lubią wilgotne powietrze. Bodaj Hinz i Abramowicz zalecają w związku z tym delikatne ich zraszanie, ale wydaje mi się, że to nie jest to, co Discocactus lubi - bo kaktus zroszony, to jednak nie to samo co kaktus rosnący w wilgotnym powietrzu, do tego taka delikatna rosa ile się na roślinie utrzyma? Ledwie chwilę. Po drugie pewien mój znajomy, który rodzaj ten od wielu lat uprawia, twierdzi, że zraszanie Discocactusom szkodzi, może nawet prowadzić do ich zguby. Dlatego stosuje on inną metodę - rośliny podlane (przez podsiąkanie) nakrywa przezroczystą folią, która utrzymuje wilgotność powietrza przez długi czas - odkrywa je tylko raz na jakiś czas, głównie przy pochmurnej pogodzie. Wydaje się, że takie warunki są bardziej zbliżone do naturalnych, ale jeśli mam trzymać kaktusy niemal na okrągło pod przykryciem, spod którego niewyraźnie je widać, to wolę je zastąpić innymi, bo po to je głównie uprawiam, aby moje oko cieszyły. Tyle że ten rodzaj podoba mi się i chciałbym go mieć w zbiorze. Dlatego chciałbym spytać, czy znacie inne sposoby podnoszenia wilgotności powietrza? Pomyślałem też sobie, że może by umieścić Discocactusy na podstawce, a tę położyć do drugiej - większej, z wodą, która parując "nawilgocałaby" powietrze wokół kaktusów. Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Tak się robi przy innych roślinach, być może sprawdzi się i tutaj, szczególnie jeżeli trzymane są w domu na parapecie, choć kaktusy z natury są mało rozłożyste :wink:
Ale głównie chciałam zwrócić uwagę na to, żeby uważać na zraszanie i nie robić tego, kiedy może padać na rośliny słońce. Kropelki wody działają jak soczewki i łatwo można kaktusa poparzyć. Jeżeli zraszać to tak, żeby zdążył wyschnąć, zanim będzie wystawiony na słońce.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Lucy, spróbuję w ten sposób, mimo że rośliny trzymać będę pod chmurką, a nie na parapecie. (A o zraszaniu wiem - najlepiej późnym wieczorem, względnie wczesnym rankiem lub w pochmurne dni).
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Diskokaktusy nie nadają się do uprawy pod chmurką. To cieplolubne rośliny. U nas będzie im za chłodno.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli jak Tomku, za szybką, na parapecie wewnętrznym będzie znośnie? Czy wyłącznie szklarnia, a jeśli nie, to polskie kaktusowe niebko (czyli kompost)?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Na parapecie może być za mało światła. Te rośliny powinny rosnąć w szklarni. W takich warunkach są jakieś szanse na ich przeżycie i zadowalający rozwój oraz czasem kwiaty.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

tom_ek pisze:Czyli jak Tomku, za szybką, na parapecie wewnętrznym będzie znośnie? Czy wyłącznie szklarnia, a jeśli nie, to polskie kaktusowe niebko (czyli kompost)?
Jeśli bardzo upierasz się przy Diskokaktusach to proponuję mały inspekt balkonowy . Na parapecie wewnętrznym za mało światła i nie te temperatury i wilgotność. Na zewnątrz nie ta wilgotność i mimo wszystko za niska temperatura. Zraszanie niewiele da.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”