Orliki w tym sezonie wprowadziłem na rabatki i widzę, że w różnych miejscach się powysiewały, nawet w ciekawych miejscach
Ogródek pod dębami część 4
-
Matrix2
- 500p

- Od: 29 sie 2010, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek pod dębami część 4
Wandziu, jeszcze wrócę do pierwiosnków na chwilkę czyli jak kupię nasiona mix i posieję do skrzynki w lutym potem dam na dwa tygodnie przemrozić na zewnątrz i z powrotem do domu. Wiosną skrzynkę wystawię na zewnątrz do ogrodu i moje pytanie kiedy to, jak coś wyrośnie, wysadzać do gruntu - jesienią? A ich kwitnienie będzie na przyszłą wiosnę tzn 2013?
Orliki w tym sezonie wprowadziłem na rabatki i widzę, że w różnych miejscach się powysiewały, nawet w ciekawych miejscach
pozostawię je niech same decydują o tym gdzie chcą rosnąć.
Rysiek
Wandziu, Masz rację... orliki jak się wysieją to kwitną różnie, nieraz tak jak roślina mateczna ale trafiają się też sadzonki całkiem inne....też to zauważyłam.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj, w sobotni poranek, jeszcze ostatni krótki rzut oka na wdzięczne kolorowe ORLIKI, na te piękne baletniczki w kusych spódniczkach i na dzielnych rycerzy z ostrogami

Gosiu, jeszcze raz powiem, że twój wiciokrzew wygląda pięknie. Zupełnie jak pnąca różyczka. Na północy mówisz? Chyba to jest właśnie to, czego on czasem potrzebuje

Matrix, kiedy wystawisz już skrzynkę do ogrodu, to najlepiej niech stoi w takim miejscu, żebyś ją jednak miał na oku. No wiesz, żeby całkowicie nie zapomnieć o podlewaniu. No i niech nie stoi na pełnym słońcu, tylko w cieniu. To, co wykiełkuje, będzie pewnie wyglądać na początku marnie, ale się tym nie przejmuj. Ma to stać do jesieni i na początku września wsadzaj po jednej siewce do gruntu. Pierwiosnki zakwitną w przyszłym roku, czyli 2013.
Aniu11 ja je właśnie lubię za tą nieprzewidywalność. Gdy taka kępa się rozwija i ma już pączki, nie mogę się doczekać, aż rozkwitną i pokażą swoją niespodziankę.

Gosiu, jeszcze raz powiem, że twój wiciokrzew wygląda pięknie. Zupełnie jak pnąca różyczka. Na północy mówisz? Chyba to jest właśnie to, czego on czasem potrzebuje

Matrix, kiedy wystawisz już skrzynkę do ogrodu, to najlepiej niech stoi w takim miejscu, żebyś ją jednak miał na oku. No wiesz, żeby całkowicie nie zapomnieć o podlewaniu. No i niech nie stoi na pełnym słońcu, tylko w cieniu. To, co wykiełkuje, będzie pewnie wyglądać na początku marnie, ale się tym nie przejmuj. Ma to stać do jesieni i na początku września wsadzaj po jednej siewce do gruntu. Pierwiosnki zakwitną w przyszłym roku, czyli 2013.

Aniu11 ja je właśnie lubię za tą nieprzewidywalność. Gdy taka kępa się rozwija i ma już pączki, nie mogę się doczekać, aż rozkwitną i pokażą swoją niespodziankę.

-
edulkot
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Te orlikowe baletniczki są śliczne i niepowtarzalne. Moje są z siewu ileś lat temu i każdego roku wychodzą inne kolory z nowych siewek. W tym roku dosiałam dwa rodzaje i znowu będą przeróżne krzyżówki. I ciągle będą niepowtarzalne. 
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
WANDZIU....też czynie przygotowania do wysiewu pierwiosnków.....wysiewałam już nie jeden raz ale bez powodzenia, teraz zgodnie z Twoimi zaleceniami doczekam się chyba sadzonek.......
nad orlikami jeszcze raz

nad orlikami jeszcze raz
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Podpowiem w sprawie pierwiosnków...doniczkę z nasionami najlepiej wkopać w ziemię, w zacisznym miejscu... nasiona nieraz późno kiełkują, jak nic nie widać... to nie trzeba zruszać ziemi na pewno zejdą.
Orliki też tak kiełkują.
Orliki też tak kiełkują.
-
Matrix2
- 500p

właśnie dizisiaj kupiłem w sklepie ogrodniczym nasiona pierwiosnków - mix kolorów, na opakowaniu bardzo ładnie wygladają
Wysiew styczeń do marca do skrzynek, które na 6 tygodni zalecają wystawić na mróz, następnie przenieść do ciepłego pomieszczenia i dalej tak jak już było napisane ...
Wysiew styczeń do marca do skrzynek, które na 6 tygodni zalecają wystawić na mróz, następnie przenieść do ciepłego pomieszczenia i dalej tak jak już było napisane ...
Rysiek
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Wandziu taki żywioł to ja lubię..... z 2 odmian zrobiło się mnóstwo przeróżnych i prześlicznych 
- aga13
- 500p

- Od: 11 paź 2008, o 21:39
przygnało mnie aż z różanego działu za orlikami - przepiękne !!! 
Pozdrowionka
))
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Wandziu, hosty w towarzystwie przywrotnika prezentują się pięknie! No jakże mogłoby być inaczej!
Ale mnie na tych zdjęciach inne towarzystwo zaniepokoiło...Te liście należą do zawilca japońskiego?
- Cynthia

- Od: 16 lut 2009, o 12:50
Ale ładny ten przywrotnik
Jakoś nigdy nie zwróciłam na niego uwagi a jest na co popatrzeć. Uwielbiam takie zielone kwiaty...
Wandziu, napiszesz o nim coś więcej?
Jakoś nigdy nie zwróciłam na niego uwagi a jest na co popatrzeć. Uwielbiam takie zielone kwiaty...
Wandziu, napiszesz o nim coś więcej?
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 
-
Matrix2
- 500p

Wandziu nie mam jeszcze swojego wątku może z wiosną zrobię, u mnie dopiero coś tam powstaje i nie ma za bardzo co pokazywać 
Natomiast bardzo cieszę się że pokazałaś przywrotnik w towarzystwie host - to doskonale pasujące połączenie, tutaj na forum jakiś już czas się o tym dowiedziałem
i mam nawet obiecane sadzoneczki na wiosnę od jednej z forumowiczek.
Posadzę pomiędzy swoimi hostami ale one rosną w takim większym pólcieniu nie wiem do końca czy będzie mu tam odpowiadało
Natomiast bardzo cieszę się że pokazałaś przywrotnik w towarzystwie host - to doskonale pasujące połączenie, tutaj na forum jakiś już czas się o tym dowiedziałem
Posadzę pomiędzy swoimi hostami ale one rosną w takim większym pólcieniu nie wiem do końca czy będzie mu tam odpowiadało
Rysiek
- igielka78

- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Też bardzo lubię przywrotnik, szczególnie, że długo jest ozdobny, jak nie z kwiatów to z liści.