Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
- 
				loeb
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
To zależy na ile były stwardniałe ale na pewno musisz je zwinąć z pola już. Ja bym zaczęła przerabiać stopniowo, na pewno musisz sprawdzać czy nie zaczynają się psuć - szkliste plamy mogą być skutkiem uszkodzeń od mrozu. Wtedy taką plamę wycinasz i resztę przerabiasz. Ale może będą się dobrze trzymać.

- 
				Zenon
- 200p 
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja żona powiedziała że będę smażyć placki,  a nie racuszki z dyni ponieważ nie ma w przepisie drożdży piekarniczych. A właśnie w tym przepisie który mi zaproponowano nie ma drożdży ani proszku do pieczeniea. 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Pamiętajcie o ogrodach...

- 
				Zenon
- 200p 
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Spokojnie wytrzyma do 10 dni. Wszystko zależy od temperatury i wilgotności w powietrzu.ewikk77 pisze:Moje dynie już zerwane, niektóre leżą sobie jeszcze co prawda w ogrodzie.
z jednej chciałabym zrobić lampion, czy długo taki lampion wytrzymuje, czy raczej szybko zaczyna się psuć, macie jakieś sprawdzone sposoby?
Pamiętajcie o ogrodach...

Dziś w Morzyczynie gmina Kobylanka (między Stargardem a Szczecinem nad jeziorem Miedwie) odbył się kiermasz "Złota dynia".Było wszystko "widły i powidły",ale również wystawa dyń i konkurs na największą.(jeszcze nie ogłoszono wyników).Można było kupić różne okazy jak również nasiona.
Oto kilka fotek .
Przepraszam jeżeli jest to nieodpowiednie miejsce na taki post.

Oto kilka fotek .
Przepraszam jeżeli jest to nieodpowiednie miejsce na taki post.

- 
				chudziak
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oto moje dynie ,wszystkie pochodzą z nasion , które dotarły do mnie dzięki forum   . Niestety niektóre z nich nie pasują mi do wzorca ale i tak mam nadzieję, że będą smaczne . Znawców proszę o opinie bo mam największe wątpliwości co do Jumbo  oraz Acorn chyba po prostu w poprzednim sezonie skrzyżowały się z inną odmianą .
 . Niestety niektóre z nich nie pasują mi do wzorca ale i tak mam nadzieję, że będą smaczne . Znawców proszę o opinie bo mam największe wątpliwości co do Jumbo  oraz Acorn chyba po prostu w poprzednim sezonie skrzyżowały się z inną odmianą .

Poczynając od lewej str zdjęcia leżą :
2 szt Hokkaido od frant'a ( miałam 1 sadzonkę),
1 "zdeforowany" Atlanic Giant
2 szt Muscat de Provence przed nimi te małe zielone to ma być
3 szt Acorn potem te jasnopomarańczowe to niby
3 szt Jumbo potem
1 szt Justynka- ważyłam ją,ma prawie 10 kg przed nią zielona
1 szt Marina
1 szt Olbrzymia - ta dynia jeszcze rośnie , a sadzonka ma jeszcze jeden taki wielki owoc .Ciekawa jestem ile bedzie ważyła .Aprzed nią
7 szt Hokkaido z nasion od Ania D

. Niestety niektóre z nich nie pasują mi do wzorca ale i tak mam nadzieję, że będą smaczne . Znawców proszę o opinie bo mam największe wątpliwości co do Jumbo  oraz Acorn chyba po prostu w poprzednim sezonie skrzyżowały się z inną odmianą .
Poczynając od lewej str zdjęcia leżą :
2 szt Hokkaido od frant'a ( miałam 1 sadzonkę),
1 "zdeforowany" Atlanic Giant
2 szt Muscat de Provence przed nimi te małe zielone to ma być
3 szt Acorn potem te jasnopomarańczowe to niby
3 szt Jumbo potem
1 szt Justynka- ważyłam ją,ma prawie 10 kg przed nią zielona
1 szt Marina
1 szt Olbrzymia - ta dynia jeszcze rośnie , a sadzonka ma jeszcze jeden taki wielki owoc .Ciekawa jestem ile bedzie ważyła .Aprzed nią
7 szt Hokkaido z nasion od Ania D

- 
				loeb
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jumbo pink banana na pewno jest z czymś skrzyżowana, Acorn chyba też, zreszta u mnie z tych nasion podobnie tylko co innego wyszło:D

Chudziak, jumbo i acorn na bank masz skrzyżowane. Dając nasiona na akcję zaznaczałam ,iż nie były ręcznie zapylane i Jankiel również to podkreślał. Nasiona były z różnych owoców i niektórym trafiły się czyste , innym -  tak jak widać. Jeśli jesteś zawiedziona, to przepraszam. Co nie zmienia faktu, iż mogą być bardzo dobre.

Forumowiczka Kasia...;)

- 
				chudziak
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Nie ,caterino,nie martw się nie jestem zawiedziona i tak jak napisałam myślę ,że i tak bedą smaczne   . Ja dopiero zaczynam z dyniami i nie mam jakiś  szczególnych wymagań - bardziej chciałam sie upewnić czy to efekt krzyżówki -pozdrawiam Cię
 . Ja dopiero zaczynam z dyniami i nie mam jakiś  szczególnych wymagań - bardziej chciałam sie upewnić czy to efekt krzyżówki -pozdrawiam Cię  

. Ja dopiero zaczynam z dyniami i nie mam jakiś  szczególnych wymagań - bardziej chciałam sie upewnić czy to efekt krzyżówki -pozdrawiam Cię
- 
				Pelasia
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
 Chudziak piękny zbiór.Gratuluję. Moje dnki jeszcze rosną. Moja Justynka chyba jest bardzo skundlona ,bo owoc jest mocno pomarańczowy ,ale jest plaska, coś jak mina przeciwpancerna.(tak jak Twoja Marina)
 Chudziak piękny zbiór.Gratuluję. Moje dnki jeszcze rosną. Moja Justynka chyba jest bardzo skundlona ,bo owoc jest mocno pomarańczowy ,ale jest plaska, coś jak mina przeciwpancerna.(tak jak Twoja Marina)  Natomiast Piżmowe butternut od Kasipuk wyszły idealnie ,jak na zdjęciach, a przede wszystkim jest smaczna. Jadłam ją pieczoną, dodałam do placków ziemniaczanych no a wczoraj jadlam z niej ciasto z bakaliami. 3 szt już zjedzone ,ale zostały jeszcze trzy na krzakach. Mam jeszcze Atlantic .Ta jest na prawdę duża. Z niej zrobie na pewno trochę dżemów z pomarańczami.
  Natomiast Piżmowe butternut od Kasipuk wyszły idealnie ,jak na zdjęciach, a przede wszystkim jest smaczna. Jadłam ją pieczoną, dodałam do placków ziemniaczanych no a wczoraj jadlam z niej ciasto z bakaliami. 3 szt już zjedzone ,ale zostały jeszcze trzy na krzakach. Mam jeszcze Atlantic .Ta jest na prawdę duża. Z niej zrobie na pewno trochę dżemów z pomarańczami.A na przyszły rok na pewno posieje dynie niebieskie i Hokkaido . Oczywiście ,jeżeli zdobedę nasiona
Asia
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Hokkaido była wiosną w ofercie PNOS Ożarów jako 'Uchiki-kuri'Pelasia pisze: A na przyszły rok na pewno posieje dynie niebieskie i Hokkaido . Oczywiście ,jeżeli zdobedę nasiona
Asia

ta moja popielata to prawdopodobnie "Blue Hubbard'
Lelumpolelum wg mnie Blue Hubbard ma trochę inny kształt.

Forumowiczka Kasia...;)

- lelumpolelum
Może tak być choć po obejrzeniu fotek w Google wydaje mi się, że kształt ona miewa bardzo zmienny  

Chyba muszę się do niej dobrać, choć ten rozmiar mnie trochę onieśmiela... Na razie spróbowałam Hokkaido i tego zielonego walcowatego kuferka

Chyba muszę się do niej dobrać, choć ten rozmiar mnie trochę onieśmiela... Na razie spróbowałam Hokkaido i tego zielonego walcowatego kuferka

Lelumpolelum, to na pewno nie jest Blue Hubbard. Blue Hubbard ma owoc w kształcie figi, nie ma takich żebrowań. To jakaś inna odmiana.

- 
				wegetarianka
- 200p 
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- lelumpolelum
no to szukam dalejAnia D. pisze:Lelumpolelum, to na pewno nie jest Blue Hubbard. Blue Hubbard ma owoc w kształcie figi, nie ma takich żebrowań. To jakaś inna odmiana.

dzięki