Winorośle i winogrona cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 2

Post »

:wit Pąki usunąłem nie wyżądzając sadzonką żadnych szkód. Ale na łozach, w kątach liści pojawiły się pasierby i wąsy. Czy też je usuwać i ewentualnie w jakiej fazie. Pozdrawiam. ;:65
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

badylarz pisze::wit Pąki usunąłem nie wyżądzając sadzonką żadnych szkód. Ale na łozach, w kątach liści pojawiły się pasierby i wąsy. Czy też je usuwać i ewentualnie w jakiej fazie. Pozdrawiam. ;:65
Pasierby i wąsy rosną na latoroślach. Skracaj pasierby, przycinając za 1-2 kolankiem. Nie wyłamuj. Wąsy mogą rosnąć, a jak przeszkadzają możesz wycinać.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Dlaczego nie wyłamywać pasierbów, tylko ucinać za 1-2 kolankiem? Robię tak, bo słyszałam to kiedyś, ale bez wyjaśnienia "dlaczego".
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
lutti
50p
50p
Od: 30 sie 2011, o 13:38

Post »

Nie powinno się ich wyłamywać bo ruszą pąki z których powinny wyrosnąć latorośle w roku następnym (z owocami) :!:

Ja skracam nawet za 3 liściem - kiedys czytałem też takie opracowanie gdzie badano zawartość cukru w gronach na krzewach na których obrywano liście i na takich gdzie takiego zabiegu nie przeprowadzano - wynik słodsze tam gdzie nie obrywano. ;:108
Ale trzeba pamiętać też że im więcej liści to gorsze przewietrzanie krzewu = mączniaki.

Trzeba zachować zdrowy rozsądek ;:138
... jutro - jest najbardziej zajętym dniem w roku ...
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

lutti pisze:.. kiedys czytałem też takie opracowanie gdzie badano zawartość cukru w gronach na krzewach na których obrywano liście i na takich gdzie takiego zabiegu nie przeprowadzano - wynik słodsze tam gdzie nie obrywano. ;:108
Ale trzeba pamiętać też że im więcej liści to gorsze przewietrzanie krzewu = mączniaki.
RM "Nowoczesna Winnica"- (1992)- " Obrywanie liści . Pod koniec fazy dojrzewania owoców można usunąć 2 do 3 liści najniżej położonych na pędach. ........ Stosowane często przez niektórych plantatorów odsłanianie owoców poprzez nadmierne obrywanie liści jest poważnym błędem. Liście znajdujące się na latoroślach w pobliżu gron mają największy udział w procesie fotosyntezy . Usunięcie ich sprzyja wprawdzie lepszemu ubarwieniu owoców , ale nie przyspiesza dojrzewania. "

Od siebie dodam, że gdzieś przeczytałem, że największą rolę w procesach odżywiania grona odgrywa liść wyrastający z tego samego węzła co grono i tego bezwzględnie nie powinno się usuwać. Ja nie usuwam liści. Dodatkowa zaletą liści jest maskowanie gron przed "ptasią szarańczą".
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
DarekRz

Post »

A ja - też od siebie - dodam, że największym błędem jest nadmierne, albo i w ogóle, obrywanie liści i odsłanianie gron odmian jasnych, z których zamierza się robić wino. Potem pretensje, że wino ma goryczkę można mieć tylko do siebie.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

lutti pisze:Nie powinno się ich wyłamywać bo ruszą pąki z których powinny wyrosnąć latorośle w roku następnym (z owocami) :!:
...
Pąki te ruszą jak oberwiemy pasierby i ogłowimy latorośl a ile ich ruszy od wierzchołka to już zależy od odmiany.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

:D Z wypowiedzi powyższych wynika, że mam jeszcze trochę czasu. Pasierby o które pytałem, mają dopiero w najlepszym przypadku po dwa, trzy centymetry. Reszta jest dopiero w fazie dobrze rozwiniętych pąków. Jezeli tak trzeba, to będę je wycinał. Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Witam, czy ja w skrócie znajdę jak obchodzić się z nowo posadzonymi sztobrami winogron? Taka mała instrukacja obsługi :wink: , kiedy przycinać, na ile pędów puszczać., itd...
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
DarekRz

Post »

Gosiu - zasadniczo nic nie robić. W czasie przeokropnej suszy rozgrzebać ziemię przy sztobrze na kilkanaście cm i sprawdzić czy jest wilgotna czy sucha jak popiół. Jak jest wilgotna to zasypać dołek na powrót, a jak sucha to podlać jednorazowo, obficie, najlepiej właśnie w dołek przy korzeniach. Te sztobry są wsadzone w celu ukorzenienia się w gruncie? Już wypuściły jakieś zielone, że pytasz na ile pędów puszczać? Zasadniczo puszczać tylko z najwyższego oczka - na ile chce rosnąć. To w przyszłym roku trzeba będzie obciąć na dwa oczka.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Darku - sztobry już mega ukorzenione :), to te od aguskac :), siedzą w gruncie z puszczonymi już pędami. Niektóre sztobry mają po dwa puszczone pędy, a niektóre po jednym. I nie wiem co dalej z nimi robić. Czy dać sobie spokój w tym roku i dać im rosnąć, czy już jakieś zabiegi przy nich robić.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
DarekRz

Post »

Zasadniczo dać im rosnąć. Można, w ramach szkolenia, przyjechać z mężem do mnie i podejrzeć jak prowadzić, jak zrobić rusztowania. Zawsze lepiej nauczyć się na cudzych błędach, niż na swoich :wink: Mam krzewy w różnym wieku - od sztobra do 11 letnich :)
albercik
200p
200p
Od: 4 lis 2009, o 18:05

Re: Winogrono , winorośl

Post »

Wie ktoś może co do za odmiana? Krzaczek już jest dosyć stary, wcześniej obrósł dużą jabłoń, która w końcu się z złamała 2 lata temu. Po złamaniu jabłoni został obcięty do grubego pnia i nie owocował, dopiero w tym roku będą owoce. Dojrzewanie jak pamiętam sierpień-wrzesień, owoce jasno-fioletowe, po naciśnięciu wyskakują dwie pestki w takiej jakby otoczce z miąższu i to co lubię - wycieka słodki sok.
Obrazek
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

W zasadzie to już sadzonki więc powodzenia!
Pilnuj żeby latorośla rosły pionowo (podwiązuj) i najlepiej maksymalnie 2-3latorośli (żeby się nie zagęściła zabardzo) bo im więcej zielonego tym więcej korzeni w pierwszym roku
a w drugim roku tylko jedna najsilniejsza latorośl żeby wyprowadzić jedno ładne, silne, grube ramie.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
westwe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 mar 2011, o 11:36
Kontakt:

Post »

SPACE ODPOWIEDZ CZY ŚCIÓŁKOWAĆ MOGĘ KORĄ WINOGRONA CZY IM ZASZKODZI.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”