Róże ...ach, te róże ... - cz.I

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże ...ach, te róże ...

Post »

Miniczko, :D pewnie jeszcze poczekamy na nasze księżniczki, bo wysyłka z niemieckich szkółek dopiero w połowie listopada. ;:196
Ja robię kopczyki z kompostu i ziemi ogrodowej, ale przed kopczykami wysypię jeszcze ziemię obornikową na rabatki.
Ponieważ zimno ma sie zacząć za 10 dni, to też dopiero w przyszły weekend to zrobię. Mam tylko kłopot, bo wykopane i zaprawione dołeczki muszę umiejętnie omijać. :uszy
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Ja na razie zrywam tylko listki od dołu. Kopczykować też będę w przyszłym tygodniu. ;:108
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Gosiu, no to czekamy na mrozek ...Z kopczykowaniem oczywiście, bo czy można z własnej nieprzymuszonej woli na coś takiego wyczekiwać ... :evil: .
Czyli z okrywaniem róż korą masz dobre doświadczenie? To fajnie, bo czasem może skorzystam właśnie z takiego sposobu kopczykowania. I będzie to bez stresu :D .
Gosiu, zachęcam Cię do znalezienia odrobinki miejsca w ogrodzie na kompostownik. Naprawdę warto! Teraz jak nie masz kompostu, to myślisz " ...a właściwie to on mi niepotrzebny, są przecież inne nawozy naturalne ...". Ale jak już go naprodukujesz, użyjesz i zobaczysz efekty tego, to ... :shock: ...a potem ;:138 !!! Polecam gorąco :uszy !!!

Ewuś, na pewno część róż i ja będę kopcować ziemią, bo kompostu niestarczy na wszystko :roll: . Ogromnie zazdraszczam Ci tej pełnej skrzyni czarnego złotka 8-)!!!

Majeczko, połowa listopada ... :roll: toż to u nas już białą zimę zapowiadają na ten termin ... :roll: . Ale pocieszam się, że jak przyjadą królewny, to cieplutko w ;:167 sercu się zrobi, a to tak, jakby ;:3 zaświeciło!!!
Oj, uważaj na te wykopane miejscóweczki dla różyczek, bo żeby nie było tak jak mówi przysłowie: "kto pod kim dołki ..." :;230 .

Alutko, to świetny pomysł z tym obrywaniem dolnych liści na krzaczkach. Zawsze potem jest szybciej i nie zaplącze się już żaden liść w kopczyk. Dzięki za podpowiedź ;:196 !

Ach, dziewczyny, jak to dobrze wspierać się, czerpać nawzajem wiedzę i doświadczenie. Dobrze, że tu jesteśmy ;:4 !!!
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, uważaj na te wykopane miejscóweczki dla różyczek, bo żeby nie było tak jak mówi przysłowie: "kto pod kim dołki ..." .
Moniczko, :;230 :;230 :;230 masz rację . Poprawiłaś mi humor. Dlaczego nie ma słonka, a wczoraj Majeczka-Edulkotek pisała, że u nich jak we wrześniu. Nie noś wiader z ziemią, tylko koniecznie lekką taczkę kup. ;:196
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, koniecznie Majuś muszę nabyć tę taczunię. Albo coś podobnego. W każdym razie na kółkach. Ewuśmaj podpowiedziała mi takie duże wiaderko na kółkach, ale ono raczej drogie - widziałam na wiosnę w LM.
Ach, za tą pogodą nie trafi ... :roll: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, :D wiaderko na kółkach, przeciągniesz, a ja mam pytanie ile siły musisz mieć, żeby go przechylić.
Kręgosłup masz tylko jeden. Lekką taczkę z ziemią , to w najgorszym przypadku przechylisz na bok i ziemia sie zsunie. ;:108
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobra, decyzja podjęta: będzie taczusia!!! ;:136
A teraz zostało urabianie męża, żeby sprezentować zechciał :uszy .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Rozetko, taczunia, taczunia!!!!!!!!!!!! :;230 Nie ma nic lepszego. A jak nabierzesz wprawy, to nawet ciężki fotel plażowy wymanewrujesz, jak się patrzy. :;230 Wypróbowałam. :;230
Ja już zaczęłam kopczykować popieczarkową, bo nie zdążę jak nagle mnie zasypie, albo przymrozi. W nocy jest koło zera albo coś z minusem, to już czas. Te obrywanie dolnych liści mnie zainteresowało, muszę skorzystać z rady. I jeszcze nagrabić igliwia, bo to też świetny izolator.
Jeżeli chodzi o Herkulesa, to sama nie wiem, co mu się stało. Wydawał się dobrą sadzonką, a zobacz co z niego zostało.
Sorki że w Twoim wątku, ale jak obejrzysz, to wyrzucimy.

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja zauważyłam u kilku moich róż,że w tym roku zanikają im pędy.
Zaczynają brązowieć i tak do szczepienia.
Jakowaś zaraza.

Monia polecam kopczyki z kory. Nie miałam z nimi prblemu. Mnie od tego odwiodły finanse.
Ja bardzo pragne mieć kompost. Tylko, że m. do tej pory nie chciał się zgodzić na taką ozdobę ogrodową.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, Ty to masz dobrze z tym igliwiem :uszy . U mnie niestety okolica z przewagą liściastych.
A ten Herkules rzeczywiście cherlawy ... :roll: . Jeden pęd, system korzeniowy słaby - mało włośników :roll: . Mizerota ;:22 . Daj mu może do dołka nowego super jedzonka i może mikoryzę? Aha, no i glinę! A jak to nie pomoże ...to nową sadzonkę trzeba by nabyć i już :twisted: !
Powiedz, gdzie kupiłaś tę różę?

Goś, to prawdopodobnie jakaś zaraza grzybopodobna. Może popryskaj je teraz jeszcze i na wiosnę Miedzianem.
Albo jeszcze może być brak jakichś mikroelementów. Czym zasilałaś róże z tymi zmianami?
Naprawdę, dzięki Gosiu za pocieszenie z tą korą do kopczyków. Wniosek: na Mazowszu (6b) kopczykowanie róż korą jest bezpieczne i wystarczajace.
Wiesz, jeśli M nie chce się zgodzić na kompostownik, to przekonaj go, że o "ileśtamset" litrów dobrej ziemi na rabaty już nie musicie kupować przez cały sezon, bo robi się ona sama właśnie w kompostowniku ;:108 . A to pierwszorzędna i przeliczalna oszczędność finansowa :uszy !!! A kompost posypywany przyspieszaczami rozkładu nie wydziela niemiłych zapachów. Zresztą, jeśli jakieś tam odpadki z kuchni przykryje się nawet cienką warstwą trawy lub zielska, to nic nie waniajet!
Kiepski wygląd? Pokaż mu różne wersje: plastik, drewno, metalowe siatki i niech sam zdecyduje, co ładniejsze? A zresztą, jak obiecasz, że puścisz na to ładne pnącze (niech sam wybierze), to wygląd otoczenia tylko zyska :D . Ech ...Ci nasi M ... :x .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Zimą zaczynacie straszyć Moje Miłe ? ... ja mam jeszcze lalki do posadzenia i w dodatku słyszę, że pod koniec listopada przyjdą :evil: znowu zimą mam je sadzić ? nie podoba mi się to , nie podoba... :cry:

a pochwała kompostu ze wszech miar słuszna ;:108
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ Ewciu, my tak o mrozie rozprawiamy tylko z czystej troski o zakręconych różanie i ich przychówek ... :wink: .
Damy radę :uszy ! Przecież to nie pierwszy raz :wink: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cześć Moniko!
ucieszyła mnie dyskusja o kopczykowaniu róż korą, bo i mnie nie wystarczy ziemi (pomógł mi trochę kret :evil: )... rabata rózana na froncie będzie więc miała kopczyki z kory :)
a taczuszkę każda ogrodniczka musi mieć! :)
dobrego dnia!
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aguś, tak dobrze Gosia Margo wypowiadała się o kopcach z kory, że chyba bez obaw możemy je zrobić. Chociaż Georginia swego czasu pisała w tym temacie o stratach zimowych wielkości co najmniej jednej róży. Myślę, że jednak musimy spróbować, bo każdy ogród jest inny i posiada swój własny mikroklimat.
Jeśli masz kompost, to możesz zrobić tak, jak poleciła mi Asia 0809, czyli odsunąć korę pod krzaczkiem i zrobić kopczyk z kompostu. Zimą i wczesną wiosną podłoże nasiąka "wyciągiem" z kompostu z korzyścią dla róży, a w marcu-kwietniu odgarniasz, zbierasz i zasypujesz korą rozłożoną wokół. Ten zebrany kompost można rozrzucić wówczas po rabatach lub przeznaczyć do ...kolejnych nasadzeń różanych :uszy .
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »