Witaj
Evii91 
Też nie rozumiem jak można komuś ukraść członka rodziny :/
Nie ma co zazdrościć tylko zrobić

Dżemy z agarem robi się szybko, w przeciwieństwie do tradycyjnego dżemu czy konfitur. No i można dać sporo mniej cukru, a smak owoców jest dużo wyraźniejszy.
Słoma jest cały czas jako ściółka, na wiosnę jest odnawiana, bo: hamuje pojawianie się chwastów, zmniejsza parowanie wody z gleby czyli mniej podlewania, nawozi i poprawia strukturę gleby - żadne nawozy sztuczne nie zastąpią nawożenia naturalnego. Wręcz przeciwnie, jeśli nawozi się tylko mineralnymi to z czasem próchnica w glebie zanika i zostają tylko cząstki mineralne jak piasek/glina/ił. Dodatkowa korzyść ze ściółkowania to czyste zbiory - krople wody z deszczu czy podlewania nie wybijają do góry ziemi, więc takie np. truskawki nie są zapiaszczone.
Nie mam swojej słomy, więc muszę kupować, ale w tym roku dogadałam się z sąsiadami i dostaję od nich skoszoną trawę, więc tym ściółkuję. To nawet dobrze, bo słoma ma dużo węgla, ale mało azotu, z trawą odwrotnie - jest doskonałym nawozem azotowym.