Ranczo Nokły cz. 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 4.

Post »

GENIU-dziękuję za odwiedziny, jak na razie przerabiany jesienią klomb mocno się zieleni i już kwitną pierwsze kwiaty. Oczywiście nad rzeką ( tam gdzie wysypywałem nadmiar cebulek) też już kwitną niechciane kwiatki. Mimo że już posprzątałem po zimie, ale jak na razie pracy mi nie brakuje, zwłaszcza na warzywniku.

EDI- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, odpowiedź dotyczącą nawożenia trawnika i roślinek napisałem Ci na PW. Dziękuję za ciepłe słowa o naszym ogrodzie.

ROMKU- dziękuję za odwiedziny, z tym wzorcowym porządkiem to trochę przesada, trawnik w tym roku wyjątkowo dobrze zniósł niedogodności minionej zimy, po ostatnich deszczykach jest już całkowicie zieloniutki.

MAJECZKO- dziękuję za spacer po ogrodzie, w ogrodzie szybko biegnie czas, a pracy nie ubywa. najwięcej pracy teraz to na warzywniku, ale i tu już trochę warzyw posadziliśmy i posiali.

EWELINO- dziękuję za odwiedziny, słabość do moich żabek to ma jedna z moich synowych, nawet nie chce oglądać zdjęć moich żabek, a o wizycie w ogrodzie to ją wołami nie zaciągnie, do ogrodu przyjeżdża dopiero gdy jej solennie obiecam że ogród wolny od żab. A ja swoją "królewnę" znalazłem już ponad czterdzieści lat temu i nie musiałem całować żabek.

ALTIKO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie i za miłą ocenę naszej pracy w ogrodzie.
A u Ciebie też będzie pięknie, nie od razu Kraków zbudowano, z naszą pomocą zdwoisz swoje starania.

Etykiety dla roślin pisałem i laminowałem w domu ,nóżki do podtrzymania etykiet robiłem sam, za wzór służyła mi metalowa nóżka przyniesiona przez moją małżonkę zw sklepu mięsnego. Gdybyś była takim sposobem oznaczania roślin zainteresowana poczytaj tutaj;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=38693

Z pieskiem będziesz miała trochę kłopotów, zwłaszcza z roślinami iglastymi w ogrodzie. Proponuję z kołeczków robić obwódki dookoła iglaków by uniemożliwić mu podejście do krzaczków i sikanie na iglaki. Nie możesz teraz do ogrodu wpuszczać innych piesków bo wtedy dopiero iglaki ucierpią.

Dobrym sposobem jest zanurzenie ścierki w pieska moczu i wsadzenie tej ścierki w ogrodzenie biegnące przy drodze( można takich ścierek przygotować kilka). Wtedy pieski zza ogrodzenia będę sikać na tę ścierkę ( z moczem Twojego pieska), i Twój pies nie będzie dłużny, tym sposobem całą "amunicję' przeznaczy na naniesienie swojego zapachu na ścierki tkwiące w ogrodzenie ( tak zamocować by były na stałe), które pieski z zewnątrz też będą znaczyć.

SARAEWA- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie. Chcąc precyzyjnie odpowiedzieć ile nawozu na trawnik trzeba by było najpierw porobić badania próbek ziemi pobranych z kilku miejsc trawnika. Nie jest to drogie , robią to stacje badania gleb w każdym województwie.

Ja po prostu rozsiewam część nawozu i obserwuje trawnik, jak zieloniutki ,to dobrze, jak pojawiają się jaśniejsze plamki, to tam delikatnie uzupełniam nawóz ( bo pewnie wcześniej niedokładnie rozsiałem) i tak można po troszku rozdysponować nawóz. Po 30 czerwca nie dajemy już żadnego nawozu na trawnik, jeżeli coś planujemy dać, to przed tym terminem.

Z drzewkami trudniejsza sprawa, na Tym forum są zwolennicy bardzo ograniczonego zasilania drzewek nawozami, przecież w naturze - lasu się nie nawozi. Na pewno należy ograniczyć lub wykluczyć całkowicie nawożenie dopiero co posadzonych roślin, tak samo trzeba robić z dużymi już roślinami.

Ja swoje drzewa zasilam nawozem ale w bardzo niewielkich dawkach, głównie bazuję tu na kompoście. Przed posadzeniem każdej roślinki do wykopanego dołka daję wiadro kompostu ( wymieszanego z ziemią), w zupełności to starczy na kilka lat .

GOSIU-dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, ja w ogrodzie robię wszystko od planowania rozmieszczenia roślin poprzez sadzenie i pielęgnację. Nie wyobrażam sobie by mi ktoś , nawet najlepszy fachowiec projektował ogród ( zresztą nie stać mnie na takiego), po prostu główne założenia ogrodu zostały opracowane na początku ,a teraz tylko staram się znaleźć dla każdej roślinki najlepsze miejsce w ogrodzie tak by ona się dobrze czuła, a przy okazji i dobrze się czuli użytkownicy ogrodu ,razem ze mną.

Na zdjęciu pokazanym ostatnio są pąki kwiatowe krzewu bez koralowy, roślina ta jako jedna z pierwszych rozpoczyna wegetację, nie boi się mrozu i jest to piękna roślina;

http://albamar.pl/sambucus-racemosa-plu ... a46a6a87f0

KAMMO-dziękuję za spacer po ogrodzie, nie widzę żadnych trudności w zrealizowaniu Twoich planów, tylko najpierw musisz zdopingować Twoje dzieci, by jak najszybciej pojawiły się wnuki.

A jak pojawią się już Twoje wnuki, to z pewnością nasze roślinki będą duże, bo to musi trochę potrwać ( oczywiście nie tylko wzrost roślin ,ale i pojawienie się prawnuków).

A tymczasem, oczekując na wnuki i prawnuki nic nie przeszkadza byś odpaliła swój samochód, lub wsiadła w "busa" i jak najszybciej pojawiła się w NOKŁACH, toć to tylko 74 kilometry od Lublina. Zapraszamy, choćby jutro, no dobra pojutrze, bo jutro ma być chłodno. ;:108 ;:108

A następców mam , jest nadzieja że pociągną to co ja zacząłem, życie pokaże jak to w przyszłości będzie.

LAMIO- dziękuję za odwiedziny, no znowu mnie zaskoczyłaś, myślałem że Ty już po pierwszym koszeniu, do pierwszego koszenia to tym razem i ja się przymierzam, z pewnością w przyszłym tygodniu i ja zacznę jogging po trawniku.

A oto aktualne zdjęcia ogrodu ;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdy kończę prace w ogrodzie słoneczko chyli się ku horyzontowi;

Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Tadeusz trawniczek u Ciebie w bardzo dobrej kondycji, jak go teraz podleje to trzeba będzie wkotce kosić :D
Wspominaleś kiedyś, ze na pustej rabatce tylko znaczniki, dobrze pamietam? Faktycznie widaćteraz dokładnie ile masz roślinek i gdzie :uszy
Czy to magnolia zbiera się do rozkwitu?
saraewa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2011, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu bardzo dziekuje za pomoc. Jestem pod wrazeniem Twojego ogrogu.
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Taki masz porządek w ogrodzie, że miło się spaceruje. Jutro biorę się za oznakowania roślinek ;:196
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Huk roboty już zrobione u Ciebie :!: Nie ma to jak dobra organizacja.
Co słychać u papryki :?:
Moja papryka jakoś strajkuje ze wzrostem,a była siana 6 marca .Wiem ,że ma jeszcze czas ,ale .....czy dać jej trochę papu jakiegoś dla lepszego wzrostu :?: Będę ją dopiero pikować w poniedziałek.
Czy Ty uprawiasz u siebie melony ?
Widok ogólny ogrodu na 5 + :!:
Pozdrawiam :!:
PS.Czy u Ciebie też tak wieje :evil: :?: :!:
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Witam
Piękny ogród, powtarzam za każdym razem jak go oglądam! Mimo chłodów widzę, że mnóstwo prac wykonanych i sporo roślinek już "ruszyło". Czekam na kwieciste zdjęcia, bo przyznam, że urzekła mnie pelargoniowa aranżacja wokół domku. Cudo!
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

:wit przepiękny zachód słońca i ten widoczek śliczny, jak na fototapete mogę go sobie skopiować????
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
gosia amator
100p
100p
Od: 6 wrz 2009, o 13:17

Post »

Bez koralowy piękny ale ja takiego na pewno nie mam więc cierpliwie czekam co się z moich pąków wykluje. Porządek w ogrodzie normalnie podręcznikowy - nie myliłam się co do ogrodu botanicznego :D i jeszcze biorąc pod uwagę ten Twój areał - to chyba z żoną po nocach nie śpicie tylko dziubiecie w ogródku :;230 A te sznurki w warzywniku to też skądś znam - tylko raz wytyczyłam grządki " na oko" - jak mnie sąsiad "skomplementował" to bez sznurka ani rusz!
Gosia
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Tadziu!
Mam takie pytanie do Ciebie - dostałem od znajomego 5 worków z czyszczenia gołęb nika jak to w/g Ciebie najlepiej wykorzystać z porzytkiem dla działki.Poprzednio gdy miałem od niego ten nawóz to z części zrobiłem gnojówkę a pozostałą część rozsypałem po kompoście.
Edward :wit
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

JOLU- dziękuję za odwiedziny, trawnik już jest piękny, miałem w tym tygodniu robić pierwsze koszenie, ale pada codziennie, jest zimno i to zahamowało trochę wzrost trawy, chyba poczekam do początku następnego tygodnia.

Nowe tabliczki roślin ( nie zabrudzone) są widoczne, lecz wykonanie ich na papierze w kolorze zielonym już nie tak rzuca się w oczy. W tym roku już mi przybyło sześć nowych roślin , dwie jodły ( górska i szlachetna (pokazywałem już je w tym roku), oraz;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Magnolia biała zbiera się do rozkwitu już od kilku dni, jak na razie zatrzymała się na pokazaniu początku kwitnienia pierwszego pąka kwiatowego, mam nadzieję że jak się ociepli to dalej ruszy z kwitnieniem.

Obrazek

SARAEWO- dziękuję za spacer po ogrodzie i za ocenę naszego ogrodu. Zapraszam do dalszych odwiedzin, miło mi że mogłem pomóc.

ALTIKO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, nareszcie skończyłem z porządkowaniem całości ogrodu, planowałem pierwsze koszenie, ale muszę czekać jak się pogoda poprawi;

Obrazek

na zdjęciach widać osłonięty włókniną judaszowca który ma ogromną ilość już otwierających się pąków kwiatowych

Obrazek

Obrazek

Z opisem roślin będziesz miała trochę roboty, najlepszym okresem na taką pracę to okres zimowy, teraz każdą wolną chwilę zabiera ogród.

IDO- dziękuję za odwiedziny i za przesłanie "nogi słonia", już siedzi w doniczce i słychać jak rośnie. Papryka i u nas w tym roku zastrajkowała Po prostu , z pierwszego siewu nic nie wzeszło i musiałem siać drugi raz. Teraz jest już ładna, bo rośnie w domu na parapetach. Pomidory zawiozłem na działkę i zrobiło się dużo miejsca na parapetach i nie śpieszę się z wywiezieniem papryki do ogrodu. Oto nasza papryka.

Obrazek

Obrazek

EWO- bardzo mi miło powitać w naszym ogrodzie tak bliską sąsiadkę. Porządki w ogrodzie już mamy za sobą, czas zabrać się za trawnik, bo już nawet na warzywniku wszystko posadzone i posiane.

Domek na ogrodzie jest tuż przy północnej granicy działki, cały przód przed domkiem ma dobre nasłonecznienie, dlatego też posadziliśmy tam na drabinkach pnącza. Przed domkiem rośnie siedem odmian wiciokrzewów i cztery powojników.

Zaprasza, do dalszych wirtualnych spacerów po naszym ogrodzie, mam nadzieję że i w realu dotrzesz do naszego ogrodu. W Zamościu jestem często, to z Płoskiego pochodzi większość roślin posadzonych w naszym ogrodzie.

AGA- dziękuję za odwiedziny, teraz codziennie jestem świadkiem zachodu słońca, gdyż zimą słoneczko chowało się za lasem leżącym bardziej na południe od naszej działki. Jak Ci podoba się zdjęcie to kopiuj je, ja tylko rad mogę być z tego.

GOSIU- dziękuję za odwiedziny, bez koralowy ma piękne żółte liście, a później, też piękne czerwone owoce. warto go mieć w ogrodzie. Z porządkami już koniec prac, na warzywniku też już prawie wszystko porobione, został tylko cotygodniowy jogging za kosiarką, początek w przyszłym tygodniu.

Obrazek

Obrazek

Moja małżonka jest dla ozdoby a nie prac w ogrodzie :;230 :;230 , nie ma najmniejszego powodu pracować w ogrodzie nocą, zdążę wszystko zrobić za dnia, praca w takim otoczeniu przyrody to czysta przyjemność.

Widoczne na zdjęciach sznurki wyznaczają ścieżki w szklarni, teraz rośnie tam w międzyrzędziach sałata i rzodkiewka. Na warzywniku, najpierw musi być rozciągnięty sznur by "znakami" wyznaczyć pierwsze rządki, do dalszych już nie ma potrzeby rozciągać sznura , bo rządki są prościutkie .

Bez sznurka ani rusz, porządek musi być w myśl strażackiej zasady; ,"niech się cała wieś spali ale porządek w straży musi być", tak samo w ogrodzie. ;:108 ;:108

EDWARDZIE- dziękuję za odwiedziny, wydaje mi się że najlepiej ten obornik wykorzystasz jak nasypiesz go do beczki, zalejesz wodą i później po rozcieńczeniu będziesz miał na wszelki wypadek, do uzupełnienia dostrzeżonych braków w nawożeniu roślin, czy trawnika, nie wykorzystasz w tym roku, to się przyda w następnym.

W ogrodzie kwitną dalsze kwiaty;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

:wit co mogę powiedzieć
jak tu pięknie
aż miło pospacerować
dobrze że jesteś ;:136
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Zawilcowa łąka jest przecudna! Trawnik rzeczywiście w świetnej kondycji Masz zamiar okryć magnolię na noc, gdyż (nie wiem, jak w Waszym regionie) zapowiadają spadki temp do 0*?
A z azalii będziesz zadowolony, rośnie dość szybko, te pierwsze przyrosty są spore, dopiero później (ja ją mam za cztery lata) spowalnia. Oto jak mi kwitła w zeszłym roku (zaraz mogę zdjęcie usunąć- daj mi tylko znać) :wit

Obrazek

Zapomniałam dodać, że w tym roku też wysiałam paprykę (po raz pierwszy w życiu :oops: ), jak możesz, zerknij na moje zdjęcia... Twoja wydaje się taka dorodna przy mojej...
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53

Post »

Tadeusz jak na wiosnę jest przestrono i luźno widać wszystko z daleka a później można się w chowanego bawić..Kwiatki powoli zaczynają kwitnąć ale nadal jest zimno tak w dzień jak i w nocy..Papryka na parapecie pięknie rośnie..moja jest mniejsza ale jeszcze urośnie..
Pozdrawiam... Alina .
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Tadeusz, jaki Ty masz duży warzywniak. jestem pod wrażeniem. ;:138
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Warzywnik faktycznie spory, ale ile dobra z niego się zbiera latem i jesienią ;:224 Pamiętam suszącą się cebulę :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”