Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Ania D i wegetarianka :D a myślałam że to tylko ja mam takie zboczenie z odmianami:DDD
Guatemalam blue jest ponoć bardzo dobre.

Ja mam w testach z dyń to:
Baby Boo
green hubbard
Koshare Spoon
Maxi Prince F1
Festival F1
Galaxy of Stars
Vera Cruz Pepita
Sunset F1
Mountainer
Golden Nugget
Honey Bear F1
Tetsukabuto
Bushkin
Black Forest
Malabar Gourd
Small Fancy
5 ozdobnych mix
Thelma Sanders Sweet Potatoe
Australian Butter
Guatemalan Blue Banana
Jack o'Lantern pumpkin
Baby Bear pumpkin

Teraz myślę, jak je upchnąć..
Powiedzcie mi, czy któreś z waszych nowych odmian mają nasiona takie jak typowe kuri? Wiecie o co chodzi,nie białe z brzegiem tylko takie brązowe śliskie..
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

A ja mam takie pytanie. Do czego najlepiej spożytkować dynie, które w tym roku sadzę ? Które najlepiej nadają się do gotowania a które do pieczenia czy na przetwory ? Będę miała niewiele owoców (zostawiam sobie po 2 rośliny a Atlantic jedną) i nie chcę zmarnować.

Atlantic Giant (do czego poza szczuciem sąsiadów :) )
Delicata
Table Ace Acorn Squash
Hokkaido
Jumbo Pink Banana
no i taka mała, wielkości i kształtu dużej gruszki, żółto-zielona, ale nazwy nie znam.

A za jaką dynią rozejrzeć się na przyszły rok na pestki do skubania ? Podpowiedzcie kochane !
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny tak sobie wyobraziłam położenie wszystkich naszych dyń ( które teoretycznie pięknie nam urosną) obok siebie jesienią to niezwykle pięknie i kolorowo by było. Rozkręca się dyniowa "brać" i to bardzo dobrze.Im nas więcej tym bardziej popularne staną się tak niedoceniane u nas dynie. A na pocieszenie dla wszystkich zakręconych dyniowo - tyle jeszcze odmian mamy do sprawdzenia :D :D
pozdrawiam serdecznie
Kasia
Forumowiczka Kasia...;)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tula pisze:A ja mam takie pytanie. Do czego najlepiej spożytkować dynie, które w tym roku sadzę ? Które najlepiej nadają się do gotowania a które do pieczenia czy na przetwory ? Będę miała niewiele owoców (zostawiam sobie po 2 rośliny a Atlantic jedną) i nie chcę zmarnować.

Atlantic Giant (do czego poza szczuciem sąsiadów :) )
Delicata
Table Ace Acorn Squash
Hokkaido
Jumbo Pink Banana
no i taka mała, wielkości i kształtu dużej gruszki, żółto-zielona, ale nazwy nie znam.

A za jaką dynią rozejrzeć się na przyszły rok na pestki do skubania ? Podpowiedzcie kochane !
Z gianta robią różne rzeczy, z tego co pamiętam zupy, i przetwory typu marmolada na pewno, i chyba jeszcze na sok. Delikata jest podobno dobra na zupę i do pieczenia, acorny też do pieczenia/nadziewania, jumbo pink banana do pieczenia i na zupę. Żadnej z nich nie miałam, dopiero w tym roku w testowaniu, miałam hokkaido i jest boska do : pieczenia, na zupę, i robiłam z niej dynię w syropie cukrowo octowym - zaraz po zrobieniu be, po pół roku w słoiku wychodzi cos ala brzoskwinia z puszki:D

Na pestki nadają się wszystkie, najlepiej jakby pestki były duże i łupina łatwo schodziła;) Więc raczej hokkaido odpadnie bo ma nieco inny typ pestek.. Acorny ktore mam mają dość małe.. ale atlantic giant powinno być dobre. Mogłabyś posadzić jeszcze jakąś "bezłupinową", ze 2 odmiany sa w sklepach - Miranda i jakaś inna.. Nie zajmują specjalnie dużo miejsca w porównaniu z tymi co masz na liście, pestki wychodzą w takiej cieniutkiej łupinie z którą można je spokojnie jeść, zwłaszcza po uprażeniu, miąższ jest marnej jakości i najlepiej odrazu po zbiorze je wypatroszyć i wysuszyć pestki, bo nie za dobrze się przechowują dojrzałe. Z jednej dyni bedzie ok pół szklanki pestek, przynajmniej ja tyle miałam - to akurat moim zdaniem trochę mało wydajnie było, ale może da się coś z tym pokombinować. U mnie na pestki i dżemy sadzi się jakąś dynię którą mamy w rodzinie od niepamiętnych czasów, pestki w łupinie to można podłubać;) Typowa na pestki w łupinie jest chyba Danka Polka, też można kupić w sklepach.

Tak sobie myślę, może ktoś by skrzyżował atlantic giant i hokkaido, ciekawa jestem co by wyszło.. Chętnie przygarnęłabym takie nasionka:P
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Dzięki za odpowiedź, już sobie skrzętnie notuję :)
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit A z dyni Justynka co najlepiej wychodzi?
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Potwierdzam delicata , acorny ,hokkaido pyszne po upieczeniu.
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57

Post »

Czy zanim wsadzicie nasiona do ziemi to kiełkujecie je na gazie?
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p
Od: 25 sty 2010, o 19:13

Post »

Ja u siebie też testuję ok. 30 odmian :roll: tak po jednej - dwie roślince. Jedynie więcej wysieję Hokkaido, Lunga di Napoli, Butternut i Acorn. Już sie cieszę na jesień jak cała działka będzie pokryta kolorywymi dyniami :D
Nie podkiełkowywałam nigdy nasion na gazie, jedynie moczyłam na kilka godzin w ciepłej wodzie a i to nie zawsze. Wschody miałam bardzo dobre, właściwie prawie wszystkie nasionka wyszły, ale trzymałam doniczki w cieple i przykryte folią do czasu ukazania się roślinki na powierzchni.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sunrise zrób listę;) Może się po sezonie powymieniamy nadwyżkami tego czego już nie chcemy więcej sadzić, albo z własnych nasion z zapylania ręcznego albo wolnego. Byleby były oznaczone co jest co, myślę, że chętni na takie z wolnego tez by się znaleźli :) Zawsze to jakaś niespodzianka;)
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p

Post »

Loeb z wielką przyjemnością powymieniam się z Tobą nasionkami, szczególnie, że widzę, że masz odmiany których nie mam Ja i mam nadzieję vice versa :D iż będę mogła wysłać Ci coś czego nie masz ;:108
Oto mój spis szaleństw (dziękuję Dobrym Duszkom)

Sweet Dumpling
Hokkaido
Butternut
Burgess Buttercup
Lunga di Napoli
Marina di Chioggia
Atlantic giant
Muscate de Provence
Table Queen
Australian Butter
Tonda Padana
Guatemalan Blue Banana
Queensland Blue
Triamble
Thelma Sanders
Galeuxd'Eysines
Crown Prince (Whangaparoa)
Chirimen
Blue Hubbard
Sibley
Pink Jumbo Banana
Moranga Coroa
Hidemi
Flat White Boer
Crioula Potaka
Black Futsu
Green Delicious
Meruhen
Angelique
Melonette Jaspee de Vendee
Sweet Berry
Dancing Gourd (malutka)
Tromba d'Albenga
Bambino
Ambar
Amazonka
Miranda - dynia bezłupinowa
Dynia melonowa żółta
Dynia makaronowa (dam jej szansę, może mi posmakuje)

Uff :roll: Rodzina na mój widok, nie wiem czemu, puka się w czoło ;:224
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super, widzę kilka, których nie mam:) Moja już się nie puka, dziury by sobie porobili ;)
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p

Post »

"Każdy ma swojego bzika, każdy jakieś hobby ma..." :D
Wsadziłaś już swoje nasionka, czy jeszcze czekasz? Mi już coraz trudniej jest się powstrzymywać.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z dyniowatych ze 2 tyg temu 4 sztuki które miały najdłuższy okres kiełkowania i kolejne 2 o których nie wiem ile trzeba na rozsadę.. I arbuzy wczoraj. Ale widzę, że muszę dosiać 1 dynię bo kiełek po przesadzeniu do ziemi do siewu..zgnił:/ więc wieczorem chyba będzie powtórka. Chętnie bym powsadzała to i owo, ale gdzie ja się z nimi później zmieszczę;) Więc odwlekam.
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć sąsiadko :wit

Dziewczyny, ja chyba w przyszłym roku dołączę do klubu szaleńców dyniowych, bo mi się przestrzeń ogródkowa powiększy, a póki co wysieję tylko parę w tym roku i będę podglądać Wasze cuda ;:7 mam nadzieję, że będziecie wrzucać zdjęcia?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”