WP to
Weekendowa Piekarnia na forum CinCin.
Zauważyłam,że mój wątek najczęściej jest przeglądany, a mało komentowany, więc uznałam,że nie będę się wysilać i zamieszczać przepisu.
Ale skoro pieczesz chleby ,to proszę
przepis.
Zaczyn:
40 g aktywnego zakwasu żytniego,80 g wody,80 g maki pszennej chlebowej.Wszystko wymieszać wieczorem i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Następnego dnia przygotować: 300 g letniej wody,2 szklanki mąki pszennej chlebowej,80 g mąki żytniej chlebowej,6 łyżek mąki pszennej razowej, 1/4 łyżeczki drożdży instant, 1,5 łyżeczki soli.
Zacyn wymieszać z 300 ml letniej wody. W osobnej misce wymieszać mąki i drożdże. Mąki wymieszać z zacynem, przykryć i odstawić na 20 minut.Dodać sól i wyrabiać 10 minut.Ciasto będzie klejące.Przełożyć je do natłuszczonej miski ,przykryć i odstawić na 1,5- 2 godz. aż ciasto podwoi objętość.
Przełożyć ciasto na omączony blat, odgazować,złożyć i znowu do miski do wyrastania na 1 godzinę.
Pk tym casie znowu na blat, uformować bochenki i włożyć je do form do wyrastania znowu na 1 godinę.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 245 stopni. Piec chleb 5 minut . Zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec 20-25 minut.Chleb musi wydawać głuchy odgłos, kiedy pukamy go od spodu. Wtedy jest upieczony.
Smacznego