Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Posty: 1265
Od: 7 sie 2007, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

o jakie pyszności ! pierniczki spróbuje, co prawda mam już ciasto na pierniki , które leżakuje sobie ale te też zrobię, a Panacakes z jabłkami zrobię moim na kolacje.
nasze pierniki z 2008 :)
Zaśmiecę Ci trochę wątek ;)
Obrazek
Pozdrawiam
Aśka
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Asiu, pierniczki śliczności ;:138
Ja robię z różnego ciasta, dlatego lubię przedtem wypróbować. Te z migdałami polecam :D

Panacakes naprawdę polecam - są idealne na śniadanie, podwieczorek,kolację :tan
Przy smażeniu - jak pojawią sie na powierzchni pęcherzyki, przewracasz na drugą stronę i jeszcze chwilka- 30-40 sekund i zdejmujesz. Układaj w piramidkę, wtedy będą cieplutkie.
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu przepis już przepisany :arrow: niebawem naleśniki będą robione :P
Kiedyś robiłam coś takiego, ale nawet nie wiedziałam że to Amerykańskie ;:224
Moje linki
KATARZYNA
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

A ja dalej szaleję w kuchni. Sama od wczoraj jestem to jakąś przyjemność muszę mieć :;230
Zaraz Córkę M. przywiezie, to upiekłam dla Niej Jagodzianki ;:167

Obrazek

500 g mąki pszennej
paczuszka drożdży instant lub 14 g świeżych
szczypta soli
1 szklanka mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
pół szklanki cukru
8 g cukru waniliowego

Jagodowe nadzienie:
300 g jagód
3 łyżki cukru
1 łyka mąki ziemniaczanej
Wszystko wymieszać.
/ ja zrobiłam z dżemu jagodowego plus mąka ziemniaczana/

Mąkę połączyć z drożdżami / ze świeżych najpierw zrobić rozczyn/, dodać sól. Wlać mleko, wbić jako. Wymieszać.Dodać olej i pozostałe składniki.
zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.Odstawić je na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Potem krótko je wyrobić i podzielić na 20 części. Z każdej formować kulę i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. każdej kuli robić placek, na środek kłaść łyżką nadzienie i dokładnie zlepiać. Potem każdą rolować delikatnie na blacie,żeby powstał owalny kształt.Układać na blaszce wysmarowanej oliwą lub wysypanej mąką. ostawić do napuszenia na 45 minut. Piec 15 minut w 220 stopniach.

Przepis z blogu Doroty - http://www.mojewypieki.blox.pl

I smacznego ;:137

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Figuś ,tak są rodem z Ameryki. Ale przyjęły się chyba wszędzie :D
Życzę smacznego :tan
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Posty: 1265
Od: 7 sie 2007, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu zrobiłam - przepyszne. dziękuję za przepis. ;:196
Pozdrawiam
Aśka
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Świetnie Asiu,że smakowały ;:138
Właściwie to nie mogą się nie udać, a tyle frajdy jest przy jedzeniu.Można z tego samego przepisu z różnymi owocami robić.A podawać w towarzystwie bitej śmietany lub nutelli i co tam kto sobie wymyśli ;:224
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Obiadek dzisiaj ugotowałam dla M. ;:137

Zupa z avocado


Obrazek

Robi się błyskawicznie! Dwa dojrzałe avocado obieram ze skóry, kroję na kawałki i wrzucam do pojemnika blendera, do tego sok z pół cytryny, kilka migdałów, pieprz i sól. Miksuję . Dolewam rosół / miałam cielęcy/, miksuję i dosmaczam.Na wierzchu układam pokrojony suszony pomidor.

Żeberka z miodem,czosnkiem i imbirem z kluskami śląskimi i buraczkami

Obrazek

Żeberka porcjuję, wkładam do naczynia żaroodpornego, dodaję świeży imbir /pokrojony 2 cm/,klika ząbków czosnku, trzy łyżki miodu, płatki papryczki chilli, sól i pół szklanki wody.Zapiekam w w piekarniku do miękkości.

Na deser lampka Limoncello creme

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Francuski chleb wiejski na zakwasie

Wspaniały chleb. Wymaga trochę zachodu, ale warto. Jest pulchny, dziurzasty i przesmaczny.
Przepis z WP z poprzedniej edycji.Piekłam go dwa razy - pierwszy w formie, bo ciasto jest rzadkie i bałam się,że się rozleje, drugi dzisiaj. I wyszedł piękny bochenek ;:138



Obrazek

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Chlebek wygląda nieprawdopodobnie wspaniale. Gdzie znaleźc przepis, bo skrót WP nic mi nie mówi.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

WP to Weekendowa Piekarnia na forum CinCin.
Zauważyłam,że mój wątek najczęściej jest przeglądany, a mało komentowany, więc uznałam,że nie będę się wysilać i zamieszczać przepisu. :wink:
Ale skoro pieczesz chleby ,to proszę przepis.

Zaczyn:
40 g aktywnego zakwasu żytniego,80 g wody,80 g maki pszennej chlebowej.Wszystko wymieszać wieczorem i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

Następnego dnia przygotować: 300 g letniej wody,2 szklanki mąki pszennej chlebowej,80 g mąki żytniej chlebowej,6 łyżek mąki pszennej razowej, 1/4 łyżeczki drożdży instant, 1,5 łyżeczki soli.

Zacyn wymieszać z 300 ml letniej wody. W osobnej misce wymieszać mąki i drożdże. Mąki wymieszać z zacynem, przykryć i odstawić na 20 minut.Dodać sól i wyrabiać 10 minut.Ciasto będzie klejące.Przełożyć je do natłuszczonej miski ,przykryć i odstawić na 1,5- 2 godz. aż ciasto podwoi objętość.
Przełożyć ciasto na omączony blat, odgazować,złożyć i znowu do miski do wyrastania na 1 godzinę.
Pk tym casie znowu na blat, uformować bochenki i włożyć je do form do wyrastania znowu na 1 godinę.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 245 stopni. Piec chleb 5 minut . Zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec 20-25 minut.Chleb musi wydawać głuchy odgłos, kiedy pukamy go od spodu. Wtedy jest upieczony.
Smacznego :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Anaczko Ty szalejesz w tej kuchni....jestem pełna podziwu i uznania. ;:138
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Posty: 1265
Od: 7 sie 2007, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Dawno nie zaglądam :oops: (kłopoty) Aniu wspaniały wypiek , a zupa z aguacate - mniam , dobrze ,że jestem świeżo po śniadanku , bo znów bym siedziała w lodówce :D
Pozdrawiam
Aśka
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Elizabetko - kuchnia to najlepsze miejsce w całym domu :tan
U mnie to jest jadalnia połączona z kuchnią i tutaj dzieją się najciekawsze rzeczy, a że lubię to miejsce, to potrawy same się wyczarowują :wink:

Asiu, na kłopoty gotowanie jest w sam raz :D

A to moja kolacja - sałata z mozarellą , kiełkami i pomidorami



Składniki: porwane liście sałaty, mozarella w kulkach,suszone pomidory z oliwą i przyprawami,kiełki rzodkiewki.

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Posty: 1265
Od: 7 sie 2007, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Anaka pisze:kuchnia to najlepsze miejsce w całym domu :tan
dokładnie :)
Anaka pisze:Asiu, na kłopoty gotowanie jest w sam raz :D

A to moja kolacja - sałata z mozarellą , kiełkami i pomidorami
Aniu nawet nie miałam głowy do gotowania, walczyłam z gorączką córki potem inne rzeczy się przytrafiły...
Sałatka wspaniała , szkoda , że przez net nie można się poczęstować ;)
Pozdrawiam
Aśka
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”