Wielkie brawa dla reanimka
Z Elfowej krainy storczyków ;)))
-
Blue Monkey
- 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))
Fajnie że rośnie jednak ten złamany pęd na Miltonii, byłoby super gdyby mimo wszystko zawkitł
Co do tego piegowatego białaska to sądzę, że dobrze zrobiłaś, inaczej mogłoby się paskudztwo przenieść też na inne roślinki.
Na pewno sobie poradzi, widać, że jest silną roślinką
A jak sobie radzą pozostałe?
Pozdrawiam, Basia:)
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu- obejrzałam najpierw go dokładniej. Niby miałam jeszcze go wywieźć na działkę. Ale, jak pomyślałam, że katlejaste miałaby się zarazić, to wolałam go wyrzucić.
Trzynastko- wiadomo, liczy się zdrowie całej kolekcji. Zwłaszcza, ze przy takiej ilości storczyków coraz trudniej obserwować każdego z osobna. Tym samym trzeba być bardzo czujnym i reagować na każde, najmniejsze zmiany u każdej z orchidei.
Sylwiat- nie Wyrzucaj tak od razu. Ja plamiste liście poprzycinałabym i storczyki wymoczyłabym w topsinie. A potem obserwacja, długa obserwacja. Widzisz, ja dopiero po roku, wyrzuciłam storczyka, bo nic się nie zmieniało i młode listeczki też rosły z plamkami. A co do reanimków, może Zmień sposób reanimowania. Mi z 3 falków, dwa pięknie puściły korzonki, ale jeden hmm...ma pleśń i zero korzonków.Na dodatek listeczki ma omdlałe. Jeszcze poczekam tydzień. Jak nie puści korzonków w kamieniach, wymoczę go w Topsinie <żeby "zabić" pleśń>, a potem wsadzę w spagnum i założę na niego namiot foliowy ;) Myślę, żekażdy storczyk inaczej reaguje na różne formy ratowania. Dlatego, jak jeden się nie sprawdza w danym przypadku, trzeba wypróbować inny sposób, powodzenia
Blue_Monkey- też się cieszę, że pędzik miltonii rośnie. Hmm...ciekawa jestem, jak wygląda przedłużenie u pędzików miltonii...może wnet się dowiem
Dwa pozostałe reanimki na razie siedzą w kamykach. Jeden, ma mniej listeczków, ale za to 4 młodziutkie korzonki. Może w przyszłym tygoniu wsadzę go do kory, a na wierzch pójdzie spagnum. Trzeci - niestety nadal omdlały i zero korzonków, poczekam jeszcze z tydzień i też przesadzę do samego spagnum i założę worek foliowy dla zwiększenia wilgotnosci.
Wiolu- dziękuję w imienu Equetrisa
Byłam wczoraj na działce. Sprawdziłam stan wakacjujących się storczyków. Podlewałam je z konewki we czwartek... i jeszcze wczoraj spagnum na katlejkach było wilgotne. Nawet zraszać nie musiałam. Stoją sobie w budynku przy oknie. U katlejastych ruszyły korzonki i rosną młode psb. Sprawdził się pomysł z koszyczkami do cebulowych. Może porobię fotki, jak uda mi się pożyczyć aparat. ;) Ale to dopiero w weekend...
Trzynastko- wiadomo, liczy się zdrowie całej kolekcji. Zwłaszcza, ze przy takiej ilości storczyków coraz trudniej obserwować każdego z osobna. Tym samym trzeba być bardzo czujnym i reagować na każde, najmniejsze zmiany u każdej z orchidei.
Sylwiat- nie Wyrzucaj tak od razu. Ja plamiste liście poprzycinałabym i storczyki wymoczyłabym w topsinie. A potem obserwacja, długa obserwacja. Widzisz, ja dopiero po roku, wyrzuciłam storczyka, bo nic się nie zmieniało i młode listeczki też rosły z plamkami. A co do reanimków, może Zmień sposób reanimowania. Mi z 3 falków, dwa pięknie puściły korzonki, ale jeden hmm...ma pleśń i zero korzonków.Na dodatek listeczki ma omdlałe. Jeszcze poczekam tydzień. Jak nie puści korzonków w kamieniach, wymoczę go w Topsinie <żeby "zabić" pleśń>, a potem wsadzę w spagnum i założę na niego namiot foliowy ;) Myślę, żekażdy storczyk inaczej reaguje na różne formy ratowania. Dlatego, jak jeden się nie sprawdza w danym przypadku, trzeba wypróbować inny sposób, powodzenia
Blue_Monkey- też się cieszę, że pędzik miltonii rośnie. Hmm...ciekawa jestem, jak wygląda przedłużenie u pędzików miltonii...może wnet się dowiem
Wiolu- dziękuję w imienu Equetrisa
Byłam wczoraj na działce. Sprawdziłam stan wakacjujących się storczyków. Podlewałam je z konewki we czwartek... i jeszcze wczoraj spagnum na katlejkach było wilgotne. Nawet zraszać nie musiałam. Stoją sobie w budynku przy oknie. U katlejastych ruszyły korzonki i rosną młode psb. Sprawdził się pomysł z koszyczkami do cebulowych. Może porobię fotki, jak uda mi się pożyczyć aparat. ;) Ale to dopiero w weekend...
- sylwiat26
- 50p

- Od: 5 sty 2010, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może masz racje żeby go nie wyrzucać, ale ja mu nie daje żadnych szans
.Ten z ucietym liściem wypuścił korzonek,ale on teraz nie rośnie ma ok 1 cm i stoi w miejscu a w kamykach są ok miesiąca.Trzon jest w środku zielony ale z zewnątrz to tak jakby gnił a na dodatek jakieś zaczątki pleśni.Justynko ja nawet nie miałam jak obciac tych listków bo one zżółkły i same odpadły.Ja swoje opryskałam Asahi w tamtym tygodniu,ale kupie jeszcze ten Topsin i wymoczę w tym tak jak radzisz.
Pozdrawiam Sylwia;)
- justus27

Sylwia, głowa do góry...może się jeszcze uda go uratować. Zresztą może jutro "na żywo" porozmawiamy... ;)
- sylwiat26
- 50p

Justyś byłyśmy ze siostrą w tej kwiaciarni i mamy nowe zdobycze
. Ja wziełam limonka z dwoma pędami.(bo siostra juz takiego ma) Jeden juz bez kwiatków ale na drugim jest jeszcze kilka za 25 zł z 42zł bo taka była jego cena wcześniej.Siostra ma ciemne bordo w żyłki z 3 pędami też za 25 zł z 50 zł.A jak by tego było mało Pan nam dołożył po jednym GRATIS,tylko że są bez stożka wzrostu ale maja dość ładne korzenie.Zasypałam stożek wzrostu cynamonem a korzenie spryskałam Asahi.Może kiedyś coś wypuści.
Nie było w czym wybierac tylko te miał do przeceny. 
Pozdrawiam Sylwia;)
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko, oj, dawno mnie u Ciebie nie było! Ale to moja strata
Przede wszystkim gratuluję keiki na katlejce, mnie ostatnio, tak jak Ciebie urzekły katleje, w sumie mam trzy (bo jedną podzieliłam na 2 części), a mam ochotę mieć ich więcej, więcej
Znasz to skądś?
Piękny jest Twój Phal. equestris, też mam białego i nie wiesz ile bym dała, by tak zakwitł. Jeszcze trochę poczekam...
Przede wszystkim gratuluję keiki na katlejce, mnie ostatnio, tak jak Ciebie urzekły katleje, w sumie mam trzy (bo jedną podzieliłam na 2 części), a mam ochotę mieć ich więcej, więcej
Piękny jest Twój Phal. equestris, też mam białego i nie wiesz ile bym dała, by tak zakwitł. Jeszcze trochę poczekam...
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- justus27

Sylwia- ale Żeście się "Obłowiły". Zapewne cuda Wybrałyście
To może jakaś fotka, chocby na komórkę, co? I dziękuję za wizytę "domową"
Ja, jak będę w Biedronkach patrzeć za storczykami, dam znać, co widziałam.
Baryczka- I Tobie życzę dzieciaczka na katlejce. Wiesz, jakie są emocje przy hodowli takiego maluszka...A co dopiero będzie, jak oddzielę dzidziulka od mamy. Wtedy to dopiero się zacznie "panika"
A Equetris nadal mnie zachwyca swoimi maleńkimi kwiatuszkami...
Baryczka- I Tobie życzę dzieciaczka na katlejce. Wiesz, jakie są emocje przy hodowli takiego maluszka...A co dopiero będzie, jak oddzielę dzidziulka od mamy. Wtedy to dopiero się zacznie "panika"
-
Blue Monkey
- 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Justus obejrzałam sobie jeszcze raz jak obwiązałaś katlejkowatego malucha sphagnum i rozważam podkradnięcie Ci pomysłu 
Pozdrawiam, Basia:)
- justus27

Blue_Monkey - Kradnij, byle pomysł się sprawdził 
A dziś Equetris już 9 kwiatuszków otworzył...Dzięki chłodnej aurze, pierwsze, rozkwitnięte kwiatki jeszcze się trzymają....może w weekend kolejne fotki zrobię.
A dziś Equetris już 9 kwiatuszków otworzył...Dzięki chłodnej aurze, pierwsze, rozkwitnięte kwiatki jeszcze się trzymają....może w weekend kolejne fotki zrobię.
- Kaja-gr
- 200p

- Od: 24 kwie 2010, o 01:00
- Kontakt:
gratuluję keika na katlejce ;) i kwiatuszków na equetrisie :)na pewno cudnie wygląda ;)
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Gratuluje kwiatuszkow na Equetrisie!!
- pani_storczyk
- 500p

- Od: 15 mar 2010, o 14:18
9 kwiatuszków na equestrisie to super .Czekamy na foteczki 
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
- justus27

Kaja_gr- dziękuję w imieniu dzidziulka
Grażynko- przekazałam kwiatuszkom i dziękują za komplementy
Pani_Storczyk- postaram sie pożyczyć aparat. Może wezmę go na działkę. By pokazać Wam nowe psb na moich katlejkach
Grażynko- przekazałam kwiatuszkom i dziękują za komplementy
Pani_Storczyk- postaram sie pożyczyć aparat. Może wezmę go na działkę. By pokazać Wam nowe psb na moich katlejkach
- sylwiat26
- 50p

Zapraszam do siebie żebyś zobaczyła na "żywo" nowe nabytki,no i oczywiście reszte zaproszenie aktualne.
Koniecznie daj znać jak bedziesz w biedronce,bo ja niestety pewnie nie bedę mieć okazji zobaczyć .
.Do pracy mam tylko na rano ,chyba że w niedziele juz będą.
Pozdrawiam Sylwia;)