Ogród nad Oranią

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Re: Ogród nad Oranią

Post »

Hej! :D Minęło parę dni od ostatniej wizyty w Ogrodzie. Liście grabów i buka przebarwiły się na złoty kolor, natomiasr liście z drzew owocowych opadły.

Czteroletni żywopłot z grabów i buk.

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek

Obrazek

Nowozakupiona chryza, uwierzcie, w naturze jest jeszcze piękniejsza!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek

Kalina

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Chryzka nowa.

Obrazek

Czereśnia

ObrazekObrazek
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tegoroczna jesień zrobiła nam wszystkim piękną niespodziankę :) Jest piękna, mieniąca się kolorami złotymi i miedzianymi, brązami i czerwienią. W naszych ogrodach jeszcze kolorowo! Piękna"złota polska jesień" ;:108
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Miczku, oj tak! :D
Na szczęście nie wszystkie rozumy pozjadałam i dlatego czasami doznaję uczucia zachwytu, patrząc na znane mi w Ogrodzie rośliny. Żywopłot z grabów nigdy w ciągu tych czterech lat nie przebarwiał się na złoto, od razu brązowiał, więc zobaczywszy ten złoty mur, achnęłam!
Patrząc na Twoje kwiaty, domyślam się, że kwitną chryzantemy, a czy kwitną do tej pory astry i ubiorek? Jaki to kwiat z trzeciego zdjęcia, odmiana wieloletniego astra? Pyszny!
Po pierwszych, niewielkich przymrozkach kwitną do tej pory dzwonek ogrodowy, róże, malwa, złocienie, lwia paszczka, nagietki, chryzantemy. Jest kolorowo - czerwone owoce na berberysie, kalinie, dzikiej róży, w przyszłości też na jarzębinie.

Nagietki są wytrzymałe na chłody, włączam je na listę jesiennych kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Promuję nagietki! :uszy
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Ciągnąc dalej temat jesiennych kwiatów, to przedstawię Wam dwie chryzki, króre przezimowały. Jedna żółta, kupiona jako żółta kuleczka, trochę się wyciągnęła, gdyż była zacieniona budleją ale ta wysokość, którą osiągnęła wydaje mi sie w sam raz. Rozpoczyna kwitnienie właśnie teraz, w listopadzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Druga, z czerwonym mazerunkiem. To są na razie tylko dwa badylki ale liczę na rozkrzewienie.

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Oto żródło ludowej wrażliwości - kwiatuszki. :D
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Od: 15 cze 2007, o 15:18

Post »

Witaj Oranio!
Spieszę się Ci donieść, że na trzeci zdjęciu u mnie w albumie, jest jakaś odmiana chryzantemy. Mam ją od....no w każdym bądź razie, od bardzo dawna :D . Zaczyna kwitnąć już w drugiej połowie sierpnia i kwitnie do mrozów. Jest niezawodna :!:
U mnie kwitną jeszcze maczki kalifornijskie, rudbekie(naprawdę warto je mieć) nagietki, smagliczka jednoroczna, bratki, ostrogowiec, rdest, trzy róże.
Zakwitły ....białe krokusy i to nie jesienne! Zakwitły też pierwiosnki, żółta smagliczka, floks szydlasty i ubiorek, ale kwiatków jest niewiele.
Bardzo podobają mi się te Twoje żółto-czerwone chryzantemy. Czy to są takie gruntowe, czy "z doniczki"?
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Miczku, wszystkie chryzantemy pochodzą z doniczek i sadzone są w okresie jesiennym. Drogą eksperymentu - ta, która przetrwa zimę w gruncie, to zostanie. Myślę, że nie ma 100 % gwarancji nawet po pierwszej zimie. Tę z czerwonym odcieniem przesadziłam w trakcie kwitnienia, teraz, więc może się nie przyjąć. Chyba, że myślisz o tej czerwonej z żółtym środeczkiem. Też jest kupiona w doniczce. Tegoroczna, więc nie wiadomo jak będzie wyglądała w następnym roku, kiedy pokaże swoje prawdziwe oblicze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rośnie obok kiścienia, lawendy i dzwonków ogrodowych, wszystko tymczasowo.

Świetnie, że ta Twoja z trzeciego zdjęcia to chryzka. To już kolejna, którą poznaję, jest ich naprawdę wiele!
Wyliczasz kwitnące do tej pory - maczków kalifornijskich nie mam, (a może to są te fioletowe?) pierwiosnki nie kwitną ale są zieloniutkie, krokusy nie, smagliczka- nie wiem czy ją mam, za to zobaczyłam wyciągający się z ziemi niebieski hiacynt. W skrzynkach pięknie rosną pelargonie i begonie. I róże.
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ależ ty masz piękne te chryzantemki :D Cudne są!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Naprawdę piękne kupiłaś chryzantemy. Nie ujmując nic urodzie tym, które już zimowały. Oglądając Twoje zdjęcie doszłam do wniosku, że brakuje mi chryzantem w odcieniach czerwieni i innych mocnych barwach. Nawet żółtych nie mam zbyt wiele ( o dziwo!)
Oranio - raczej nie ma fioletowych maczków kalifornijskich. Ich podstawowy kolor, najczęściej występujący w ogrodach i ogródkach to pomarańcz. Zdarzają się też żółte i kremowe. Nowe odmiany są wielobarwne, ale również w odcieniach pomarańczu i różu. Te ostanie możesz zobaczyć u mnie. To świetna roślina na suche i słoneczne stanowiska. Raz posiana rośnie w ogrodzie przez wiele lat ( jest z tych samosiejących się )
Ta żółtopomarańczowa choć ma inny pokrój bardzo przypomina mają znajdę. To może być odmiana Solar Bis
Nagietki wręcz uwielbiam :D
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Izuniu, dzięki! :D
Wiele jest cudownych odmian chryzantem, ale nie wszystkie chciałabym mieć. Na razie "sprawdzam" te, które pasują do Ogrodu, i głównie chodzi tu o kolor i pokrój. Liczę na ten swobodny, który będzie pasował w sielskiej części Ogrodu ale i również na bardziej zwarty krój do przedogródka.

Tujko! Jesteś nieoceniona! ;:196 Bardzo Ci dziękuję za opis maczka - pozłotki. Na pewno jej nie mam, ale jej charakterystyka zaintrygowała mnie, zwłaszcza to samowysiewanie się. Na Łączkę w sam raz! :heja

Solar Bis, jeżeli to ta, będę porównywać. Na razie dwa marne badylki. :(

Co do kolorów. Tak, świadomie używam kolorów, tych mocnych i tych pastelowych. Ogród dopiero powstaje, więc trudno mi podać przykłady, ale już jakaś koncepcja wykluła się przy białej Chacie. Sadziłam przy niej białe kwiaty, w poprzednim roku czerwone dalie, w tym roku żółte kwiaty - aksamitki i dalie ale ostatecznie zdecydowałam się na kolor czerwony. I taki zestaw - biel, czerń, zieleń i czerwień dominować będzie przy Chacie, stąd te bordowe chryzantemy, z których chcę utworzyć malusieńki żywopłocik, szpaler na tle przebarwiających się liści hortensji i ciepłej zieleni iglaczków.
Czystość w zestawie barw w określonym otoczeniu, daje wrażenie porządku, nawet kiedy wszystko przekwitnie. W przypadku tej rabaty późną jesienią pozostaną małe bukszpany i iglaczki o złocistych końcówkach (no, nie znam ich nazwy :oops: ) oraz czerń i biel. Wszytko klarowne. A wiosną tulipanki Kaufmana - czerwone w zielone paseczki. Tak trochę po bawarsku. :wink:

Dziewczyny, dla Was chryzantemy na pniu. To nowy nabytek i nie mam doświadczenia jak ją pielęgnować. Wiem, że chryzki dla uzyskania kulistej formy przycina się w maju ale zastanawiam się, czy okrywa się na zimę łodygę i część kwitnącą? Myślę, że tak. Co o tym myślicie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chryzantema pod tym sosem - szlachetna jejmościna. :wink:
Ogród nad Oranią
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Oranio, na czerwonej rabacie może cynie? Miałam w tym roku, cudne całe lato i jesień, aż do pierwszych przymrozków ;:108
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

Chryzantema prawdopodobnie zmarznie Ci cała . Od maja jeśli wypuści pędy , możesz jeden zostawić na pniak a od czerwca tnij na kulkę :wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Oranio - różne dziwne cuda widziałam na kiju, ale chryzantemy chyba jeszcze nie. Czy to czasem prosto z Holandii nie przyjechało? Zabezpiecz ją porządnie - może przeżyje zimę. Trzymam kciuki!
Eszolcję szczerze polecam. Można ją siać w dwóch terminach: jesiennym i wiosennym. A najlepiej w obu naraz. Jeśli chcesz służę nasionkami już a raczej jeszcze teraz :wink: Wiosną będą dostępne w każdym supermarkecie i sklepie ogrodniczym.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Sangwinaria, witam serdecznie w Ogrodzie. :D
Twój wątek znam już od jakiegoś czasu i cieszę się, że jeszcze kolejna osoba promuje chryzantemy.
Dzięki Ci za wpis, bo uświadomiłam sobie, że tę chryzantemę, w takiej formie, mogę mieć tylko teraz, do zimy. Ech, a tak się rozmarzyłam... :roll:
Z jednej chryzki, tuż u nasady pnia odbijały młode pędy, ale je usunęłam. Ostatecznie, jeżeli to jest ta z tych zimujących, będę miała kolejną, zupełnie ładną chryzantemkę.

Tujko, ja oczywiście też pierwszy raz zobaczyłam takie prowadzenie chryzantemy i gdyby nie przecena z 49,99 zł. na ... 1 złotówkę, pewnie bym jej nie kupiła. Złotóweczka warta eksperymentu. Ale też nie ukrywam, że chryzka oczarowała mnie...
Teraz na trzeźwy rozum pukam się w głowę, jak mogłam pomyśleć, że przezimuje? :shock:
Patrząc na grubość głównego pędu, myślę, że to dwu lub trzyletni egzemplarz, zimujący w odpowiednich warunkach.
Gdybym miała dom z ogrodem, to owszem, znalazła by się jakaś chłodna weranda i wówczas można się pokusić o przezimowanie.
Ale owszem, pokuszę się o próbę uratowania jej, już myślę jak ją opakować na zimę i w jakim czasie to najlepiej zrobić.

Tujko, jesteś kochana ;:196 ale w tym sezonie jeszcze nie. Ty wiesz ile ja mam torebeczek z nasionami?!!
- ciągle nie mam dość miejsca na kwiaty. Łączka, którą zrobiłam jesienią jest już kompletnie zapchana!

Siberia :D - cynie to był hit mijającego sezonu! Mój M zapałał miłością do jednorocznych i dwuletnich, siał, pikował i sadził.
I od tamtej pory parapety już nie są wyłącznie do mojej dyspozycji. :tan
Cynie są cudowne i na pewno pasują do Ogrodu nad Oranią. W wersji sielskiej wymagają chyba jakiegoś towarzystwa, myślę o kwiatach ze zwiewnymi liśćmi, typu kosmos. A jako soliter fajnie byłoby mieć jednokolorowe ale nie wiem jak je zdobyć. Sprzedawane nasiona to wariant wielokolorowy. Czerwone cynie - to byłoby coś! :P

Cynie, na pewno wśród nich były Cynia wytworna Liliput. Zdjęcie z końca lata.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda na to, że obie jesteśmy kolekcjonerkami kolorowych torebeczek z nasionami ;:224
Chcę Cie pocieszyć, że coraz częściej można spotkać w sprzedaży nasiona kwiatów w jednym kolorze a nie tylko mix. Kupiłam w zeszłym roku nasiona białych cynii, więc może uda Ci się trafić czerwone.
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

A zobacz tu... nasiona czerwonych cynii można kupić :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”