Tajemniczy ogród Joli i Adama

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
babojola
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 16:42

Re: Tajemniczy ogród Joli i Adama

Post »

jola z izer pisze:Veni, vidi, vici ... uczucie zazdrości, jakie człowieka opanowuje po obejrzeniu Twojego ogrodu. Słownik języka polskiego nie zawiera więcej słów zachwytu niż użyte już w tym wątku, więc zamilczę i pospaceruję po uroczych (już było) zakątkach i ścieżkach Waszego królestwa.

Dołączam się do powyższego.
Ja też spaceruję po tym ogrodzie od dawna i chylę czoła za to co zobaczyłam ;:63
Stachu 1956

Post »

Witam , bardzo mi się podobają Twoje uformowane iglaki , każdy na swój styl przycięty .
Kamienne ścieżki , skalniaki - uroczy ogród .
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Jolu !
Zainspirowana Twoimi iglaczkami z mojego jałowca zrobiłam coś na kształt bonzai :;230 Wyszło super, tym bardziej, że od spodu już mi bardzo podsychał.
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

:wit

Beata T tak, tak :;230 tnę wszystko co popadnie. Mam kilka dorosłych iglakowych okazów i nie są one już dzisiaj tak atrakcyjne - stąd moja decyzja o ich przycinaniu.

FRAGOLA I ja zaczęłam skracać swoim fryzurki - ale troszeczkę tego mam... a odciski na łapkach bolą oj bolą :;230

babojola Stachu 1956 Witam serdecznie miłych gości i zapraszam ;:108

gatita To bardzo miłe kiegy Ktoś czerpie inspirację z naszego ogrodu ;:108 Właśnie kiedy ja przycięłam swojego pierwszego iglaczka( któremu spieszyłam na ratunek ,bo usychał)byłam z niego strasznie zadowolona , a kiedy wzbudzał on jeszcze największe zainteresowanie u moich gości - wiedziałam ,że będę takich moich "bonsaików" miała więcej :;230

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W nocy deszcz i burza ;:223 moje lilijki połamane - dobrze ,że wczoraj cyknęłam fotki. Złość jest tym większa , że jak były malutkie udało się je ochronić przed psami , a teraz jak kwitną to wiatr i deszcz je niszczy ;:145 Wyrosły wielkie bo mają prawie po 1,5m:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to świerk ukształtowany w kulki , który rośnie w rogu żywopłotu - widziany z różnych stron:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu to świerki też można ciachac :?: Ja myślałam że one tego nie lubią i swoich nie ruszałam :roll:
Zresztą Twój to jakiś taki inny gęściutki...ja mam takie zwykłe...
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaki to czlek jest dziwny - wlazlam do Ciebie, poogladalam i juz sie zastanawiam do jakiego iglaka by sie dorwac :;230
Jolu, widze na fotach ze Derenia prowadzisz wysoko - jak to deren oczywiscie tz krzaczasto ale drzewkowo. On sam tak rosnie czy skubalas go od poczatku? Ja swojego zoltego tez staram sie tak prowadzic ale musialam oskubac mu liscie od dolu i tylko gore zostawilam.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

FRAGOLA A ja się nikogo nie pytałam czy świerka można ciąć :;230 To jest żywopłot ze zwykłych świerków przyniesionych z samosiejek z lasu. Podcinane były kilka razy właśnie po to ,żeby się zagęściły. A że żywopłot był monotonny to go troszeczkę urozmaiciłam :;230 To ,że jest taki gęsty to już efekt kilkuletniego kształtowania ;:108

Jule Miło, że mnie odwiedziłaś. To właśnie jest magia ogrodów , że człek chciałby mieć wszystko u siebie co tylko wpadnie mu w oko :;230
A derenia zawsze skracałam w krzaku na ok 1m. i on sobie w sezonie odrastał. W tym roku pierwszy raz nie obcięłam jego na wiosnę tylko tylko teraz kilka dni temu ogoliłam wszystkie gałązki od dołu tworząc z niego drzewko o wielu pniach. I taki już pozostanie , bo ładnie się prezentuje i świetnie spełnia swoją powinność - tworząc parasol dla moich żurawek. :;230
W taki sposób - podcinając gałązki od dołu - uformowałam kilka drzewek na jednym pniu np.: forsycje, bzy, trzmielinę dwukolorową.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

O to super, Dzięki i naprawde ladnie sie prezentuje. Mowie oczywiscie nieobiektywnie, bo swojego tez zaczelam tak prowadzic. Pod spodem mam kosodrzewe mugo ale dosc waski koniec rabaty i chciala bym zeby deren tworzyl korone a nie szedl od dolu. Czyli teraz chlasne go od gory, zeby bardziej sie rozkrzewil, bo cos mikry jeszcze jest i jak juz nabierze sily, to chlasne go od dolu.
Tez mam pare takich egzemplarzy ktore tworza drugie pietro ale to z braku miejsca - no i zacienienie potrzebne. Dwie Budleje tak wyciagnelam, kaline roseum na pniu, wiaza, dature tez a ostatnio obciachalam pecheerznice Diabolo :;230 na razie wyglada tragicznie, bo to jeden poltora metrowy badyl ale moze cos z tego bedzie.
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jolu super pomysł z tym dereniem !!! Obserwuję, że niektóre krzaczki, między innymi derenie, pęcherznice też, strarzeją się od dołu, i potem brzydko to wygląda. Ja ma posadzone 2 pęcherznice i jeden dereń bardzo blisko siebie ( człowiek nie ma wyobraźni jak zaczyna przygodę z ogródkiem :;230 ), więc przycinam je trochę, bo wchodzą na siebie. Ale teraz to się odważę i zrobię z derenia drzewko ;:138 A przy okazji pod spodem zrobi się miejsce do nowych nasadzeń ;:224 ;:224
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule Dereń lubi cięcie , więc spokojnie go możesz ciachnąć równocześnie trochę z góry , żeby się zagęścił, a z dołu , żeby utworzył pień.
Pęcherznicę właśnie sobie zakupiłam jedną jakąś złotą ,a drugą z ciemno - bordowymi listkami i właśnie wczoraj wycięłam berberysa , a zamierzam posadzić tam pęcherznicę i wymodzić z niej czerwony parasol. Gdzieś wyczytałam , że szybko rośnie :tan lubię takie "cudaki " wymyślone przez nas samych :;230

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gatita To ja tak samo przed laty sadziłam wszystko co zdobyłam ,a nie koniecznie nawet miałam pojęcie gdzie to posadzić i jak to rośnie. Dlatego dzisiaj w ogrodzie panuje lekki nieład i trzeba co nieco wyciąć , albo drastycznie przyciąć :;230
Ale nie ma złego , co by na dobre nie wyszło. :;230 Przez to nasze podcinanie , przesadzanie i kombinowanie ogrody są ciekawsze, a roślinki budzą zainteresowanie. A my wiele od siebie się możemy nauczyć i z chęcią podglądamy swoje poczynania ;:108

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Joluś nic dodać, nic ująć :D
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bordowa pęcherznica "Diabolo" rośnie niesamowicie szybko. Ja mam swoją czwarty rok, a już sięga daleko ponad siatkę. Szybko będziesz miała Jolu z niej drzewko. Ja swojej nie tnę, bo nie rośnie w środku, tylko przy ogrodzeniu, a więc ma jak najwięcej zasłaniać. A złotą pęcherznicę formuję w dużą kulę, a włąściwie w stojące jajo :;230
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wanda7 A to się cieszę, że diabolo rośnie szybko, bo wycięłam dużego krzaczastego berberysa , i zrobiło się troszeczkę pusto ;:108 , a chcę w to miejsce posadzić pęcherznicę ale w formie drzewka. A złotą pęcherznicę mam 2 rok , jest jeszcze mała ale też będzie kulista.

Pozdrawiam Jola.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”