Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Przemek19
50p
50p
Od: 5 lut 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie

Post »

Witam w tym roku pierwszy raz będą owocowały u mnie maliny laszka i glen ample i mam proźbe może ktoś z was uprawia tę maline i powie mi ile malin można zebrać z jednego krzewu :D
Awatar użytkownika
atrano
50p
50p
Od: 2 lut 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
mam pytanie odnośnie malin odmiana "Polka". Posadziłam je w listopadzie ubiegłego roku, maja teraz po ok 25 cm. Czy to nie za mało?
Proszę o wrzucenie aktualnych zdjęć malin powtarzających. Jak powinny teraz wyglądać?
Czy ktoś ma może doświadczenie w hodowaniu malin w miejscu wietrznym? Czy silne podmuchy bardzo wpływają na maliny?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Moje maliny Polka sadzone jesienią 2010 mają 1-1,2m "wzrostu", ale krzak przesadzany jesienią 2011 ma 0,4m. Twoje maliny sadzone ostatniej jesieni na pewno później ruszyły, mogą być z tego powodu niższe. Trudno tylko po wysokości sądzić o ich kondycji.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
killer19
50p
50p
Od: 5 maja 2011, o 12:54

Post »

atrano to zdjęcia moich malin z tamtego roku, jak były pierwszoroczne, maliny sadzone jesienią a zdjęcie robione 21 czerwca

Obrazek
By killer191 at 2012-06-04

także z twoimi powinno być wszystko ok
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Killer!
A jakie są w tym roku Twoje Polki sadzone jesienią 2010? Moje zarosły szczelnie pas szerokości 60cm. Ani porównać do ubiegłorocznych pojedynczych pędów (tak wyglądały jak Twoje).
killer19
50p
50p

Post »

ostatnia szansa podobnie jak i u Ciebie, tyle że ja ich tak szeroko nie prowadzę, sięgają mi tak do pasa mniej więcej, zdjęcie z 23 maja bodajże...

Obrazek
By killer191 at 2012-06-04
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczne! ;:138
Awatar użytkownika
atrano
50p
50p

Post »

Dziękuję bardzo za zdjęcia i pomoc, trochę nabrałam optymizmu :heja
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

U mnie wlazło jakieś licho u tych co rosną dziko pod płotem. Jest kilka gałęzi takich z jakby niedorozwiniętymi, skarłowaciałymi liśćmi. I są takie 'niezielone' Już je wycięłam ale to mi wygląda na jakiegoś wirusa :roll:
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

atrano- moje maliny sadzone późną jesienią 2011 r. -rzekomo też Polka - wyglądają obecnie tak:

Obrazek

Obrazek

Generalnie późno wystartowały .A niektóre to w ogóle dopiero kiełkują z tych patyczków. Cieszę się, bo myślałam że wszystkie wymarzły a tu sięokazuje żeprawie wszystkie żyją choć są niektóre bardzo opóźnione (zwłaszcza chodzi mi o te kiełkujące)

Killer19- przepiękne te Twoje maliny. Zasilałeś czymś? jeśli tak to czym i kiedy?
Ja swoje ze dwa razy zasiliłam rozcieńczoną gnojówką z pokrzywy...
I jeszcze jedno-jak myślisz-te nasze co są na tym etapie jak na fotkach zaowocują jeszcze w tym roku??
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaowocują! Oglądałam zdjęcia sprzed roku i moje nie były większe, a zaowocowały na tych pędach które u Ciebie widać. Dodatkowo u mnie wyrosło później jeszcze po kilka pędów, na których owoce już nie zdążyły. W tym roku las malin :) .
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

ostatnia szansa i w tamtym roku, po tym pierwszym owocowaniu jesienią jeszcze lub wczesną wiosną je obcinałaś aż do zera..? czy prowadziłaś na zbiór powtarzający i stąd też "las malin" teraz...?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja maliny powtarzające ścinam jesienią i prowadzę na późny zbiór - na wczesny zbiór mam posadzone maliny owocujące na pędach dwuletnich.
killer19
50p
50p

Post »

apw81 ja po ruszeniu wegetacji saletrzakiem (20kg/0,25h) aktualnie do rozsiania mam saletrę wapniową (30kg/0,25h) a następnie na początku kwitnienia jeszcze raz saletrę wapniową. U mnie nawożenie miałem rozpisane przy analizie gleby którą robiłem, a te nawozy były podyktowane tym że pH gleby mam bardzo kwaśne. Więc nie wiem jak to u Ciebie może się sprawdzić. Jedyne co warto polecić to zrobić na początku wiosny analizę gleby z zaleceniami nawozowymi rozpisanymi na cały sezon- (koszt +/- 20zł) i wiesz czym, ile i kiedy nawozić żeby było wporzo :)
A twoje malinki na pewno za owocują! Mają jeszcze czas. Moje w pierwszym roku wyglądały podobnie w tym okresie a i tak ładnie owocowały.
Awatar użytkownika
atrano
50p
50p

Post »

Bardzo się ucieszyłam z tych informacji, zaglądam do malinek, z wierzchu wyglądają jakby troszkę błotkiem pokropione, a jak się liście odwróci to widać maleńkie dziureczki, takie jakby ktoś liście troszkę porysował szpilką. Co to może być? ;:219
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”