Moje skarby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Postanowiłam dziś zrobić parę fotek moich podopiecznych, aby uwiecznić kolejne kwitnienie i pędziki kwiatowe.
Biały Phalaenopsis o ogromnych kwiatach rozwinął 2 kwiaty. Wygląda bosko dostojnie. Gdyby tylko nie te dwa liście połamane przy upadku. Ale ......, gdyby nie ten upadek, zapewne nie trafił by do mnie i nie cieszył teraz swoim pięknem. Obrazek Obrazek Obrazek
Bardzo żałuję, że nie udało mi się sfotografować go w zestawieniu z ciemno fioletową miniaturką. Ustawione obok siebie wyglądają niesamowicie kntrastowo i to nie tylko ze względu na kolor, ale i wielkość kwiatów. Fioletowy ma chyba 4 razy mniejsze.
Obrazek
Encyclii pęd kwiatowy rośnie jak na drożdżach, co rano widzę różnicę.
Obrazek
Miltonia pokazała drugi pęd kwiatowy. Z niecierpliwością czekam na kwitnienie, bo to nie tylko moja pierwsza, ale i pierwsze kwitnienie. Jaki będzie miała kolor?
Obrazek
I na koniec, co prawda nie storczyk, ale też mnie cieszy jej kwitnienie. Calla Zanteskia.
Obrazek
Smutne, że Oncidium zaczyna przekwitać. Żal mi jego ślicznych żółciutkich opadających kwiatów, ale trudno. Ma sporo młodych psb i mam nadzieję, że jeszcze zakwitnie. Reszta towarzystwa przyrasta w korzenie, nowe psb i ma się świetnie.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu ale się u Ciebie dzieje- ho ho, biały taki dostojny, miniaturka słodziutka i tyle pędzików. Oj będzie co oglądać oj będzie. Czekam na zdjęcia z niecierpliwością tym bardziej, że u miltonii nie znasz kolorku ;:80
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Wando za tobą, idę 'wyrzucić' Cambrie na balkon, w razie czego, będzie na ciebie ;) Ale skoro tobie się rozrastają, a mieszkamy dosyć blisko siebie, to moim też nie zaszkodzi!
Zapraszam do swojego wątku, wrzuciłam obiecane zdjęcia Sabotka ;:165
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, no, nie ma co :) Ruch w doniczkach to masz naprawdę duży :wink:
Biały Phalaenopsis ładny, a warżkę ma bardzo ciekawą - u góry z kolorkiem, na dole już bez :lol:
A Calla Zanteskia może nie storczyk (choć mi troszkę przypomina Massdevalię :roll: ), ale śliczna i kolorek ma super :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne Phalaenopsis i Calia.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś rozwinął kwiat kolejny storczyk niespodzianka. Okazał się biały. Mam więc już 4 białe Phalaenopsis. Niby wszystkie takie same, a nie takie same. Każdy z nich ma troszkę inny środeczek. Dwa już przekwitły. Teraz kwitnie połamaniec od siostry o ogromniastych kwiatach i przeceniony niespodzianek o kwiatach nieco mniejszych. Oba piękne. Na fotkach uwieczniłam oba. Obrazek Obrazek Obrazek
Na ostatnim zdjęciu ten wyżej, to połamaniec, a ten niżej, to niespodzianek z przeceny.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Obydwa piękne.A jeszcze nie tak dawno nawet nie zwracałam uwagi na białe Phalaenopsisy.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Piękności, wczoraj w osiedlowej kwiaciarni przez okno wypatrzyłam podobne cudo, tylko płatki od zewnętrznej strony były bardzo delikatnie zaróżowione, a że miałam chandrowy dzień to chciałam go na koniec troszkę osłodzić. No i kicha, na kwiaciarni napis URLOP. Zostawili podniesione rolety tylko z boku, chyba po to by mnie kusić.

Teraz muszę czekać
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie niespodzianek, ten z mniejszymi kwiatami tak ma. Pąk był lekko zielono-różowy i płatki po zewnętrznej stronie teraz też mają odcień lekko różowy, szczególnie dwa dolne. Połamaniec natomiast początkowo pąk miał jasno-zielony, a w miarę rozwijania robił się bielusieńki.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Wanda pisze:Właśnie niespodzianek, ten z mniejszymi kwiatami tak ma. Pąk był lekko zielono-różowy i płatki po zewnętrznej stronie teraz też mają odcień lekko różowy, szczególnie dwa dolne. Połamaniec natomiast początkowo pąk miał jasno-zielony, a w miarę rozwijania robił się bielusieńki.
Jeszcze bardziej mnie zachęciłaś do kupna, :) :) mam wrażenie, ze opisałaś tego którego ja upatrzyłam
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Śliczny białasek :lol: No i ta warżka... czy ja tam na niej widzę kolor brzoskwinki? :shock:
A zdjęcia, jak widzę, wychodzą coraz lepsze ;:215
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Aniu, ten o mniejszych kwiatach, niespodzianek ma w środku warżki sporo koloru brzoskwiniowego i języczek w bordowe kropeczki. Ten drugi, wielkokwiatowy ma środeczek żółty, a języczek w bordowe kreseczki.
A co do fotek, zauważyłam, że te same wrzucone do kompa są gorszej jakości, natomiast wrzucone do laptopa są znacznie lepsze, choć do doskonałości im bardzo dużo.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękny biały Phalaenopsis.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Boszsz....!!!!! Po raz pierwszy udało mi się zrobić zdjęcie, które mnie samej się podoba! Moje białe cudo!Obrazek
Na kolejnych fotkach kupiony z przeceny Phalaenopsis. Miał połamany wielgachny i rozgałęziony pęd kwiatowy. Z jednego z bocznych wypuścił pęd i dziś otworzył pierwszy kwiat. Kolejny pędzik boczny mu rośnie. Odwdzięczył mi się. Na dolnym zdjęciu udało mi się dokładnie pokazać jego kolor. Obrazek Obrazek
Na kolejnych zdjęciach Miltonopsis, Dendrobium Phalaenopsis Annabell oraz Encyclia. Obrazek Obrazek Obrazek
I na koniec Cambria Nelly Istar. Dziś zakwitła na nowym pędzie, który wypuściła już u mnie. Obrazek Obrazek
A w ogóle, to nie wiem dlaczego, ale te same fotki wrzucone do PC-ta wychodzą mi znacznie gorszej jakości, niż wrzucone do laptopa.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

biały jest rzeczywiście cudny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”