Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Aniu u synów jeszcze trwają prace na zewnątrz, więc robotnicy wędrują wokół domu. Na rabatach z dala od prac wszystkie zaplanowane rośliny już posadzone. Na tych przy domu tylko tyle, żeby były przejścia dla fachowców.
Bordowa jeżówka to Delicious Candy, rośnie przed hortensją Magical Moonligt i miskantem Morning Light. Na pewno ze trzydzieści tam kwitnie, ale to wszystko z podzielenia trzech, kupionych cztery lata temu.
Obie synowe się w tej jeżówce zakochały i też mają po kilkadziesiąt sztuk, więcej niż ja. ;:306
Żeniszek mam od ośmiu lat z samosiejek. Część pewnie z kompostu, a część jak gdzieś nie wytnę nasiennika. Zawsze mam za dużo, więc siewki zapełniają kompostownik.
Dziękuję za zaglądanie. ;:196 Specjalnie dla Ciebie kolejne kwiaty lilii.

Obrazek

Innocent Lady

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Soniu! ;:196
Długo mnie nie było, ale za to dzisiaj mam ucztę duchową, podczas spaceru po Twoim pięknym ogrodzie. ;:138
Prześlicznie kwitną Twoje różyczki, dalie, jeżówki tudzież wszelkie inne kwiecie, a i warzywka nie zostają w tyle i cieszą podniebienie. ;:215 ;:303 Boróweczki pięknie obrodziły. ;:63
Przeczytałam też, że deszcz nie żałował swoich mokrych warkoczy, co oczywiście mocno wspomagało roślinki. ;:333
U mnie susza, susza i ... susza. ;:222 Ile ja wody z węża wylałam... Jednak to nie to samo, co deszcz.
Dzisiaj odrobinę pomżyło i tyle. jedynie zimnica się okazała, szczególnie nocna.

Wszystkiego dobrego, Soniu. ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Soniu, czy Ty masz jakieś wykształcenie plastyczne, czy jesteś samorodny talent?
Piękne i eleganckie rabaty, brawo! 🤩👍👏
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne lilie.
I piękny rozwar.
Ja mam biały. Ale tak sobie rośnie. może za blisko jarzmianki i trzeba go będzie przesadzić. a jak twój niebiski rośnie ??
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko jak miło, że się odezwałaś. :tan Świetnie, że pogoda pozwoliła na dłuższe cieszenie się pobytem na działce.
Dziękuję za dobre słowo o ogrodzie, ;:196 chyba teraz jest najbardziej kolorowy.
Z własnych warzyw codziennie któryś posiłek jemy. Cukiniowe dania co drugi dzień. Dynie też ładnie rosną, ale jedna złapała wirusa i zastanawiam się, czy takie dynie można jeść. ;:218
Mój ogród podlany solidnie, ale wieszczą upały, to niestety szybko gleba wyschnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu nie mam żadnego wykształcenia plastycznego. Dziękuję za miłe słowa. ;:196
Rabaty projektuję co roku od nowa. ;:306 Tak na poważnie, to patrzę rano z okna sypialni i zastanawiam się co zmienić, dosadzić, albo wyrzucić. Tylko w ogrodzie radzę sobie z zestawianiem roślin. W innych dziedzinach kompletnie nie mam zmysłu estetycznego. :roll: Nie potrafię ładnie ułożyć kwiatów w wazonie, tortów i ciast piekę kilkanaście co roku, ale udekorować nie umiem, kupuję gotowe dekoracje.
Dzieci do dziś się śmieją z moich rysunków dla nich. Narysuj kota mamo, a potem mówili przecież to świnka wyszła. :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu rozwar mam osiem lat, rośnie w słabej glebie, ale podsypuję go kompostem i pewnie nawóz do trawnika do niego też dociera. Kwitnie co roku niezawodnie i kępa coraz większa. ;:215
Dziś kolejna lilia zakwitła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obfotografowałam dziś dalie z siewu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miniaturowe cynie ładnie kwitną.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Potwierdzam że twoje rabaty cudnie skomponowane; masz duży talent!! U mnie też nalało solidnie.
Też mam biały i różowy tytoń ogrodowy oraz leśny w doniczce.wszystkie z ubiegłego sezonu, bo bardzo lubie ich zapach. Lilie masz cudowne po prostu, ach ten aromat :roll: Dalie z siewu już ci tak pięknie kwitną?
U mnie są ubiegłoroczne i tylko 1 na razie dała 1-go kwiatka, coś marnie w tym sezonie bo od marca w donicach.
Nie wiedziałam że są miniaturowe cynie bo u mnie zwykle mają ponad metr; ale super wyglądaja;siejesz je co roku czy zimujesz?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale piękne te dalijki :)
Umnie kwitnie 1 już długo. a druga zaczyna dopiero.
aha, czyli ja mojemu rozwarowi muszę coś podsypać. Ja mam biały.
To zdjęcie https://www.fotosik.pl/zdjecie/ac5e3ae2ef81b5ac jest świetne ;:63 ;:63
Kolejna lilia piękna. Koleusy w rabatach też wygladaja bardzo ładnie. Ja też tak robię :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poza zbieraniem plonów nie mam co robić w ogrodzie. ;:173 Pomidory od tygodnia jemy.

Obrazek

Igo dziękuję. ;:196 Zaczęłam dwanaście lat temu przygodę z ogrodem. Nie miałam pojęcia ani o roślinach, ani o kompozycji rabat. Ile pieniędzy wydałam i ile roślin zmarnowałam, wolę nie mówić. ;:171
Teraz już dzięki Forumkom i własnemu doświadczeniu łatwiej mi dobierać roślinom siedlisko.
Może posiej tytoń do doniczki i zadołuj na zimę gdzieś w zacisznym miejscu. Wiosną wyniesiesz na słońce i będziesz mieć gotowe siewki. On dość późno rusza. Zaczęłam z nim przygodę chyba siedem lat temu, a od sześciu lat mam dużo samosiejek. W tym roku więcej białych, pewnie w kompostowniku wylądowało więcej różowych.
Dalie siałam 28 marca, dość wcześnie, ale chciałam jak najszybciej obsadzić nowe rabaty. Pierwszy kwiat pokazał się 27 czerwca
Lilie pachną cudownie. Kolejne dwie rozwinęły kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu dziękuję. ;:196 Zaczyna się u nas festiwal hortensji. Teraz najwięcej limonkowego koloru, który lubię najbardziej. :tan
Rozwarowi delikatnie syp nawóz, przenawożony się rozkłada i wygląda jakby ktoś miał gniazdo w środku. :)
Koleusy mam w czterech miejscach, wszystko z własnych, przechowanych na parapetach.
Stare dalie niezawodne. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomidorki bardzo apetyczne. I my już jemy więcej niz tydzień swoje,,um wyborny sak i zapach nawet.
Dalie cusnw. A ta na ostatnim zdjęciu tka fioletowa. um cudeńko. I jeszcze tak obficie kwitnie :)
Jeżówkowe zdjecie z red Baronem - rewelacja połączenie i widok ;:63 ;:63
Soniu, umiesz świeenie skomponować rośliny. Z przyjemności i to wielką zaglądam do twojego ogrodu ;:180
Patriotyczny duet też ładnie wygląda. I paź królowej. mi jeszcze nie udało się go sfotografować ;:174 ć w moim ogrodzie. Ale widzieć go widziałam. ;:173
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu motyl, to chyba paź żeglarz, zawsze mam problem z rozróżnieniem.
Dziękuję za miłe słowa. ;:196 Nowe rabaty jakoś mi jeszcze nie leżą, ;:131 choć zestaw Red Barona i jeżówki Wintyage Vine zostanie.
Dalia fioletowa kupiona cztery lata temu na rynku, słabo buduje karpę, ale niezawodnie kwitnie co roku.

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Sonia, nie ukrywam, że dech zaparło. Piękny ogród, i jak widzę nie tylko Twój.Masz niesamowity dar. Cudo, po prostu cudo. Aż się chce oglądac i oglądać i podziwiać , podziwiać.
Czy rozwar Ci się sieje? Mam go drugi rok, cieszę się że przezimował, ale nie wiem dokładnie jak się nim zajmować. ;:131
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu dziękuję, ;:196 miło, że ogród nie tylko mnie cieszy.
Wszystkie ususzone kwiaty rozwaru usuwam jak najprędzej. Kiedyś miałam siewki, ale miały po 80-90 centymetrów i nigdy nie były wyprostowane, tylko kładły się na sąsiednich roślinach. Przez dwa lata podwiązywałam, ale później wykopałam, bo niestety były brzydkie. ;:222
Rozwar to roślina bezobsługowa, nie wymarza, nie atakują jej choroby, wymaga tylko przycięcia suchych badyli. Trzeba uważać z nawożeniem, bo pędy lubią się wtedy pokładać. Mój dostaje trochę kompostu i pewnie dociera do niego nawóz z trawnika, bo rośnie na brzegu rabaty.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Soniu, zazdraszczam tych jeżówek.
U mnie prawie wszystkie odmianowe wyginęły, a te które zostały boję się ruszać, a Ty mówisz, żeby je dzielić.
Czy zrobić to wiosną, czy po kwitnieniu?
Po naszej dyskusji na temat ograniczonych możliwości przerobowych, zrezygnuję z nasionek.
Masz rację, że trzeba sie w końcu opanować. :roll:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu dzielę jeżówki co 4-5 lat, ale wyrzucam zdrewniały korzeń. Odrywam lub odcinam tylko sadzonki, nawet jak zostają tylko z marnym korzeniem.
Najczęściej dzielę we wrześniu, ale wiosną też już dzieliłam. Podlewania niestety trzeba pilnować, gdy nie pada.
Akurat kleome i ostróżki jednoroczne same się wysiewają, tylko z pieleniem trzeba się wstrzymać, :D albo posiać jesienią do szerokiej doniczki, zadołować i czasem podlać. Jak się przestratyfikują, wiosną będą gotowe sadzonki. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dalie już ładnie kwitną ;:138 u mnie zaledwie 3 donicowe ale mam nadzieję,że się doczekam... :D
Dzisiaj na działkę nie pojechałam i nudzę się w domu choćbym miała coś niecoś do roboty...choćby okna umyć... :? Ale weny brak! :oops: Jednak wolę być od rana do wieczora na działce ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”