MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7

Post »

Niestety nic poza murarkami nie mam. Choć, prawdę mówiąc, nie bardzo je wszystkie rozróżniam, poza miodnymi i trzmielami ziemnymi i bzygami. 2 lata temu wydłubując oprzędy znalazłam 2 wąskie beżowe kokoniki, z których (w domu, w butelce) wykluły się wąskie czarniawe "coś". W tym roku też w wąskiej słomce coś takiego znalazłam i w związku z tym nienaruszone wiązki z cienkimi trzcinkami zostawiłam w domkach w ogrodzie. I do teraz zostały zamurowane. :(

Powiedzcie, czy można zostawić w lodówce część murarek i wystawić je w czerwcu i lipcu z myślą o malinach i np. fasolce ? U mnie wprawdzie lata trochę os i miodnych (nie wiem skąd, bo znane mi ule są dość daleko, a mieszkam w okolicy blokowiska), dla których specjalnie są rzadko koszone głowienki i koniczyna. Ale może murarki by się sprawdziły i lepiej zamurowały - w tym roku słabo z tym.
kenaj5389
200p
200p
Od: 11 cze 2018, o 14:46

Post »

Nie wiem czy czerwiec ,lipiec to nie za długo, jeżeli zużyją odłożony tłuszcz to umrą śmiercią głodową. Może się mylę, czy ktoś próbował dotrzymać do lipca, też jestem ciekaw, może ktoś odpowie.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli dobrze pamiętam Z. Wilkaniec przechowywał murarki ogrodowe w chłodni do lipca, albo sierpnia z sukcesem. Nie mogę znaleźć starego artykułu o tym. Czyli można jak najbardziej.
akl62 Wąskie coś to węgarnik. Maliny załapują się na loty ogrodowej, fasolkę testuję. Wniosków jeszcze nie mam, które gatunki będą dobre do jej zapylania, ale mocno wątpię żeby to była ogrodowa.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Do mnie ostatniej soboty zawitała nadzieja na nowy okaz ,wyczaiłem pszczołę która latała przy pociętym drenie i szukała w nim otworów .
Dla ciekawości nawierciłem kilka nowych które spenetrowała , najbardziej jednak zainteresowała się starym i spruchniałym pniem , usiadła na nim i zaczęła w nim drążyć o twór , powoli i systematycznie . Nie przeszkadzało jej nawet to że obok nawierciłem jeszcze kilka nowych , a do kilku włożyłem trzcinę . Wydłubała otwór głęboki naokoło 3 cm , niestety zebrało się na burzę i niestety odleciała ...do dziś nie wróciła .

Żadnych pozytywów tego sezonu .... ;:185

Marek
klik
1000p
1000p

Post »

Kiedyś dawno temu pisałem , że wałczatki mają skłonność do czyszczenia świeżo zajętych gniazd i zakładania ich od nowa w tej samej rurce. Fotka z wczoraj:

Obrazek

W poprzednich latach taki proceder zauważałem częściej. W tym roku to dopiero drugi przypadek. Podobne zjawisko występuje u nożycówek. Nie jest to spowodowane niedoborem miejsc do założenia gniazda, bo wolnych rurek o odpowiedniej średnicy mają pod dostatkiem.
Ooo zdjęcie mi przekręciło o 90 stopni, stąd takie dziwne ułożenie pyłku, jakby na ścianie a nie na podłodze.
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

klik
Nie wiem co testujesz ale ja dla ogrodowej co roku wysiewam bób, który jest bardzo chętnie przez nie odwiedzany. Też wcześnie zakwita i dość długo kwitnie. Sieję go w wolne miejsca, żeby grządki nie marnować. Posiałem dwie paczki w tym roku a gdyby nie susza to bym nasiona zebrał na rok następny. Rośliny strączkowe ( a dokładnie bakterie azotowe) korzystnie wpływają na rośliny rosnące w pobliżu bowiem wyłapują azot atmosferyczny i wprowadzają go do gleby.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

1) wspomnienia z wiosny,
2) kawałek ogródka kwiatowego - bardzo dużym zainteresowaniem ciszyła się szałwia oraz firletka.
3) w tle bób - wykorzystywałem dowolne miejsce,nawet te gdzie później będzie zacienione. W przyszłym roku posieję gęściej bo warto.
kenaj5389
200p
200p

Post »

U mnie kręci się jeszcze kilka samotek pospolitych, to już chyba ostatnie samotnice.
klik
1000p
1000p

Post »

kenaj5389 Ruszające się łebki z paskami widziałem w rurkach nawet na początku października. Niektóre gatunki mają dwa pokolenia, stąd takie późne występowanie. Nie mogę się z nimi dogadać, bo ich gniazd właściwie nie przybywa od dwóch lat. Chyba wiem jakie błędy robię. Z drugiej strony ich gabaryty są takie, że znajdują miejsca na gniazda bardzo łatwo. Poliester świeci czasami w małych dziurkach zrobionych przez chrząszcze w nieimpregnowanych drewnianych kołkach itp. starym drewnie.
U mnie latają jeszcze dziarsko wałczatki. Miesierki samice jak zwykle potrafią spać w rurkach. Czy założą w nich gniazdo? W to już mocno wątpię. W tym roku dwa gatunki miesierek założyły łącznie dwa gniazda. Mają jeszcze jakiś miesiąc czasu, ale pewnie będzie jak zwykle lipa. Na kwiatach pojawia się miesierka smok, chyba Megachile lagopoda, super świetna i ładniutka. Latają też po kwiatach inne mniejsze miesierki, ale raczej tylko po kwiatach.
klik
1000p
1000p

Post »

Miesierki jednak się zastanowiły i latają do rurek. Jedna z nich zajęła dziurę średnicy 5mm. Trzymam za nią kciuki, bo jeżeli to ona, właśnie ten gatunek o którym myślę, to jest jedną z nielicznych kolonijnych miesierek.
kenaj5389
200p
200p

Post »

Co to za pszczółka wielkości miodnej.
Obrazek

Obrazek
klik
1000p
1000p

Post »

Nooo miesierka, gatunku Ci nie oznaczę, bo mnie to przerasta.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

No u mnie pokazało się takie coś.Ktoś wie co to za owad?

Obrazek
klik
1000p
1000p

Post »

Zawisak, motyl,ćma,piękny. Niestety nie jest to pszczoła.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Ale za to moje pszczoły dostały nowe lokum i jak można dostrzec zadomowiły się.

Obrazek
Obrazek

Obrazek
klik
1000p
1000p

Post »

Miesierki latają, co najmniej trzy sztuki i co najmniej dwa gatunki. Jednak to pszczeli rok. Będzie zdecydowany rekord w gniazdach miesierek. Jednak czy uda się któreś z nich "udomowić" , to już większy problem.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”