Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

Sadzić dalie to ja już nawet lubię, tym bardziej że pierwsze sadzenie odbywa się do doniczek i wtedy idzie to szybciutko. Więcej czasu zajmuje i wtedy nie jest już tak słodko, jak donice z daliami mają trafić na wybrane miejsce na działce. Wtedy zaczyna się już coroczna polka i biegam z nimi w te i nazad szukając miejsca ;:108
Wrócę jeszcze do czosnków. Swoje w ubiegłym roku wykopałam jesienią, bo już też były za bardzo zagęszczone. Wyciągałam cebulki z ziemi i od razu lądowały z powrotem do wcześniej wybranego dołka. W tym roku wszystkie mają pąki, a to chyba znak że ta metoda im pasowała :heja
Jak ja lubię taką świeżo skopaną w ziemię ;:oj Będziesz mogła sobie zaszaleć na tych równiutko przygotowanych rabatkach :heja Już teraz wyglądają nieźle, a jak się jeszcze zazielenią młodziutkimi liśćmi warzyw, to będzie po prostu cudnie :heja
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu warzywnik też musze popodziwiać, jaki porządek, dużo pracy Cię to kosztowało. ;:180
Taras już udekorowany, tylko zasiadać i odpoczywać. :D
Tniesz Pissardi? Moja ma nieforemną koronę, ale doczytałam, że nie lubi cięcia. ;:218
Zdrowia i spokoju w pracy. ;:168
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wow, jaki rasowy warzywniaczek ;:138 Przypomniałaś mi o daliach. Moje wciąż leżą w piwnicy ;:131
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witam :wit

Florianie - Wykopki i zakopki daliowe to u mnie mały miki w porównaniu z Twoimi. :D Tych działań nie zazdroszczę, ale za to zazdroszczę i podziwiam Twoje kwitnące cuda ;:333

Mariusz - Moja znajoma, na samym początku mojej przygody z daliami powiedziała, że dalie sadzi po 20 -tym kwietnia. Sadzi je głębiej, ale zawsze w takim terminie. Jako, że ten sezon przyśpieszony postanowiłam i ja pośpieszyć. Przymrozków majowych nie przewiduję, więc jestem spokojna. Tylko raz musiałam z kartonami latać, jak dalie się pośpieszyły za mocno, ale to była moja wina, bo nie posadziłam jak radziła koleżanka, tylko książkowo. A wiedza ludu bezcenna... ;:333

Kasiu - Gdyby nie ogród, to bym musiała brać antydepresanty, tyle się dzieje. Ale damy radę ;:108 Susza doskwiera, a mam sporo nowych roślin, drzew...latamy z wężem i cóż począć. Dzisiaj pokropiło po ponad miesięcznym zastoju ;:131 Nie jest dobrze.
Ten żółty kwiatek, o którego pytasz to kwiat złotlinu japońskiego. Uwielbiam go, bo pomimo jego ekspansywnego charakteru rozświetla mi taki cienisty kąt w ogrodzie.
Trzymam kciuki za patyki. Myślę, że najlepiej poradzą sobie anabelki.

Aniu Anabuko - Dziękuję. Wiosna jest piękna nieprawdaż? ;:215

Dorotko - Susza to spory problem, na szczęście mam studnię, więc pomagam jak mogę moim wymagającym roślinom. Inne muszą sobie radzić. Skoro taki scenariusz przyszłość nam pisze, to czas je na to przygotować. ;:224

_oleander_ - Dla dali jestem gotowa na takie poświęcenia. W tym sezonie podarowałam reklamówkę tych ziemniaczków daliowych mojej koleżance, która tak jak i Ty nie lubi roślin do przechowania. Mam nadzieję, że ją zarażę miłością do tych kwiatów. Ja je kocham od pierwszego wejrzenia i mam co roku. Tylko raz musiałam odnawiać kolekcję, jak po złym przechowaniu zimowym szlag trafił bulwy. Na szczęście w naszym wątku sprzedażowym króluje Florian.

Justynko - WOW ;:oj ;:oj Ta ilość mnie zaskoczyła. Mam zaledwie kilkanaście, ale za to spore karpy. I one już są dla mnie wyzwaniem w sezonie, po, przed....a Twoje 56 robi wrażenie. Nie ukrywam, że czekam na relacje w Twoim wątku ;:196

Iwonko - Ja się boję, że zapomnę o tych czosnkach na jesień ;:131 Chyba, że zaznaczę sobie miejsce...One rosną w sąsiedztwie sporej róży, która teraz jest łysawa, a w sezonie zasłania okolicę :lol:
Grządki warzywne są ulubionym miejscem, ale teraz susza powoduje, że słabo warzywa rosną, mimo podlewania ;:222

Soniu - Dziękuję, ale spokoju w pracy na razie brakuje ;:219
Warzywnik ....mam focha na suszę i rozmyślam, aby w przyszłym sezonie zrobić skrzyniowy. Na razie rozmyślam, ale susza doskwiera mocno,oj mocno.
Śliwy nie tnę na razie, bo to młodziutkie drzewko, ale jak za mocno się rozrośnie, to trzeba będzie korygować. :D
Taras jest mocno wykorzystywany, zwłaszcza o poranku, kiedy relaksuję się przed pracą filiżanką herbatki. Kawkę rzuciłam pół roku temu, na całe szczęście.

Monia - Rasowy warzywniaczek :lol: Dziękuję, świetnie to brzmi i ogłosiłam na głos w domu, że tak został nazwany mój warzywnik. Nie powiem, połechtało.... ;:196

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Kwiecie ogrodowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z nowości, to pojawiła się skrzynia w ogrodzie, która jest wynikiem nowego hobby mojego M, z czego jestem bardzo zadowolona. On zrobił, a ja wykorzystałam.

Obrazek

Nowa rabata, która powstała po wycince wieloletnich świerków. Pusto, bo świerki zasłaniały przed światem, ale tuje urosną, dadzą komfort intymności. A ja podsypałam korą, bo to miejsce gdzie nie za często zaglądam, więc chwasty na jakiś czas będą miały pod górkę.
W rogu posadziłam klona szczepionego, o ciemnym ubarwieniu liści, za klonem dałam jeszcze trzy hortensje bukietowe, iglaczki, jeszcze dosadzę trawy. Starą wiśnię, która rosła w cieniu świerków odmłodziłam i zostawiłam.

Obrazek

Kamienie są niesamowite

Obrazek

Kotka Lucy, popularnie zwana Lucynką jest ostatnio obrażona

Obrazek

Powodem jest nowy domownik, Alex. Zdjęcie podczas snu, bo inaczej trudno mu zrobić zdjęcie.

Obrazek

W styczniu straciliśmy naszą Misię, a wszystkie znaki wskazują, że została zwyczajnie ukradziona, a podejrzewaliśmy psy sąsiadów. Niestety nie udało się ustalić sprawcy, bo kamery nie sięgały. To nasza Misia, niesamowita kotka, o nadzwyczaj łagodnym usposobieniu, wielkim serduchu dla całego świata.

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

No wiesz co, żeby kota ukraść ;:oj Ludzie wstydu nie mają.
Ale chyba lepsze to, przynajmniej dla kota, niż rozszarpanie przez psy.
Nowy lokator jest cudny ;:167
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj.
Przegapiłam Twój poprzedni wpis i nie pochwaliłam warzywnika a jest tego warty. Jak z angielskich ogrodów kuchennych. Pokazuj go częściej w sezonie :D
Co do skrzyń to powiem Ci że one szybko się nagrzewają i trzeba je częściej podlewać niż warzywnik. Chyba że rozłożysz linie kroplujące. Ja mam na razie dwie skrzynie i podlewam je z węża, czasem nawet dwa razy dziennie.
W tym Twoim ceglanym murku jestem zakochana. A za nim co tak pięknie kwitnie ? Świdośliwa ?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kiciuś w szafirkach chyba równie naburmuszony, jak Lucynka. :wink: Piękne fioletowe tulipany. ;:oj
Mam dwie skrzynie na warzywa, ziemia przesycha bardziej niż w gruncie, ale podlewanie bardziej efektywne i łatwiejsze.
Skoro M już jedną zrobił, to do warzywnika też potrafi, tylko motywacji potrzeba. :D
Na nowej rabacie same ciekawe rośliny. ;:215
Dziękuję Małgosiu, ;:196 też dam swojej śliwie podrosnąć, choć straszny drapak. :roll:
Pozdrawiam ciepło. ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ładne te kwiecia wiosenne masz Małgosiu :wit
skrzynia superowa. ;:108
Szafirki, tulipanki pięknie się prezentują.
A to pięknie kwitnące drzewko https://www.fotosik.pl/zdjecie/4926199d700aa2ce to co to jest ??
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu, nowa rabata ciekawie obsadzona, a kora na rabatach nie tylko trochę zatrzyma zapędy chwastów, ale i daje ładny efekt wizualny :) Tuje szybko rosną, więc na osłonę przed ciekawskimi spojrzeniami nie trzeba będzie czekać latami ;:108

Misia była prześliczna - przykro, że ktoś ją wam ukradł :(
Nowy domownik ;:215 Nic dziwnego, że Lucy chodzi obrażona. Pewnie teraz wszystkie oczy są skierowane na nowego kotka, a ona jest zazdrosna. A jak go przyjęła?

Miłej majówki ;:168
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit

Madziu - Wszystko na złodziejstwo wskazuje, niestety. ;:131 To była nadzwyczaj łagodna koteczka, lubiła ludzi i nie bała się ich. Uwielbiałam ją, z wzajemnością. A nowy mieszkaniec ma zadatki na niezłego ancymonka. :D

Violka - Tak, to świdośliwa. Dzięki za uznanie mojego warzywniczka. Lubię w nim pracować, lubię warzywka. Skrzynie za chwilę będą koniecznością, bo mam plany związane z tym zakątkiem ogrodu. Niestety nie jest z gumy, więc muszę jakoś sobie radzić. ;:108

Soniu - Oj ten mój M to ma siedem światów ze mną, zawsze coś wymyślę. Skrzynie za rok, dwa będą koniecznością, bo jak wspominałam Violi, tamta część ogrodu będzie zmieniona. :D

Aniu - To świdośliwa ;:108

Dorotko - Lucy to spokojna i wyważona koteczka. Była zdziwiona nowym kotem, unika go, omija. Pomruczała na niego, wyjaśniając, że bliższa znajomość na razie nie wchodzi w grę. Na nas też jest obrażona, nie przychodzi na kolanka. Przejdzie jej.

To moje ulubienice

Poczochrane tulipany

Obrazek

I liliokształtne, pachnące

Obrazek

Zaczyna kwitnąć serduszka.

Obrazek

Orliki w boksach startowych

Obrazek

Ale w ogrodzie króluje Ola

Obrazek

Obrazek

I pora na mniszkowy miód. Nie ma nic lepszego na jesienne infekcje.

Obrazek

Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Kwiecia u Ciebie pod dostatkiem ;:108 Koty są zazdrosne i niechętnie godzą się dzielić swoim panem/panią z nowym lokatorem. Znam to z upodobań mojej osobistej kotki. Nie toleruje żadnych innych kotów, a tak ogólnie jest do rany przyłóż.
Tak, sadzeniu dalii końca nie widać ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Hej Małgosiu:)

Moje dalie częściowo wysadzone, dziś w nocy zimno było, wieje strasznie brrrr
Po dwudniowych opadach nagle zrobiła się zimnica.Mój pies w kocu zawinięty leży.Pewnie i Twoje koty razem już się tulą, to będzie im cieplej.Z czasem się polubią ;:oj
Ty wycięłaś świerki, a ja chętnie bym je widziała u siebie.Mam blisko sąsiadki okna, cisy wolno rosną, myślę i nic wymyślić nie mogę.
Hobby męża ;:215 i Ty od razu korzystasz.Taką skrzynię kiedyś sobie sprawię,coby warzywka mieć pod samym nosem i nie musieć się schylać :uszy

Pozdrawiam miło:)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit. Warzywnik przygotowany do sezonu i teraz tylko czekać na plony ;:224 . Ach gdyby to było takie proste a tu trzeba pielęgnować, podlewać pilnować by szkodniki nie zjadły naszej zieleniny ;:108 . Dobrze , że kochamy taką pracę. U mnie dziś leje jak z cebra . Dziewczyny kręcą nosem ale ja się cieszę. Skoro posadziłaś już dalie to ja chyba też powinnam. Słabo mi przezimowały ale może coś mi zakwitnie. Pozdrawiam :wit .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maj się mai, chwilo trwaj ;:333

Florian - Mam nadzieję, że już finiszujesz z daliami. A ja oczekuję, jak co roku Twojej dokumentacji ich kwitnień, boskich kwitnień ;:333
Koty powoli zaakceptowały nowego lokatora, ponieważ niezależnie od ich upodobań, w moim domu ma panować zgoda ;:333

Aniu - Świerki były już stare, powoli zamierały z powodu corocznej suszy. Niestety, nie polecę Ci świerków do nasadzeń na żywopłot. One potrzebują wilgoci, coraz częściej widzę w okolicy usychające świerki. Sosny mają inny system korzeniowy, lepiej sobie radzą, ale wiadomo, na żywopłot średnio się nadają. :roll: Może jednak tuje? To są chyba najlepsze rośliny na szybkie zasłonięcie. ;:108

Ewelinko - Pracować na plon trzeba, nie ma innej rady. I ile w tym przyjemności, pomimo wielu porażek, bolących części ciała i innych niedogodności. :lol:

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

W ogrodzie zaczynają się pojawiać liście :uszy Uwielbiam, jak zaczynają swój coroczny pokaz.

Wiąz Wredei czaruje limonkowym odcieniem swoich liści, widać go z daleka w ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klony też nie pozostają w tyle

Obrazek

Obrazek

Tego malucha dorwałam w dyskoncie i na razie wylądował w takiej tam kompozycji doniczkowej

Obrazek

Buki coraz śmielsze. Corocznie obserwujemy takie czary mary, które uprawia buk czerwony, posadzony tak, że mam go na oku non stop. Od jesieni zachowuje stare, uschnięte liście, które w pierwszych dniach maja jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zamieniają się w nowe. Dla mnie magia.

Czerwony

Obrazek

Tricolor

Obrazek

Fountain

Obrazek

Niebieskości

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ulubione sałaty.

Mysie uszka

Obrazek

Te nie wiem jak się nazywają, ale są moje ulubione.

Obrazek

Kwitną jeszcze tulipany

Obrazek

Obrazek

Powstała pierwsza skrzynia do uprawy warzyw, ale nie dla mnie...

Obrazek

Bo dla tego jegomościa, który dzielnie pomaga nam w ogrodzie, a w skrzyni posiał fasolkę, buraczki, marchewkę i koperek. I co? Da się wszystko zmieścić :lol:

Obrazek

kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolorowe wiązy, klony palmowe, niezapominajki, postrzępione tulipany. Pięknie ;:138 Mały ogrodnik w skrzynce upcha wszystko ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”