Moja działka 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka 8

Post »

Widzę, że i Tobie Miłek Amurski sprawił niespodziankę :tan Prawie, że można by powiedzieć, że się rozszalał ;:108 Mojego wiosennego jeszcze zupełnie nie widać, tak więc mam nadzieję, że jak w końcu pojadę na działkę, to i jego zdążę zobaczyć.
Piękne masz krokusy, szczególnie te duże wpadły mi w oko. U mnie ich niewiele, na jesieni muszę koniecznie dokupić.
Kolczaste maleństwo jeszcze mocno zaspane, niech zajada i rośnie, może uszczupli ilość ślimaków?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

O, już iryski masz :shock: Ciekawa jestem czy moje wreszcie namyślą się do kwitnienia, bo do tej pory kiepsko im szło...
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Edku - ed04 wczesnowiosennych kwiatów, szczególnie cebulowych mam sporo, bo bardzo je lubię, i co roku staram się dokupić coś nowego. Właśnie z niecierpliwością czekam na kwitnienie zakupionych jesienią botanicznych tulipanów i narcyzów.

Danusiu - ktoś słoneczko zbuntowało się i nie świeci, za to mocno wieje wiatr, pada deszcz i coraz zimniej się robi. Dzisiaj wytrzymałam na działce tylko 5 godzin i wróciłam przemarznięta do domu. Prognoza pogody, na najbliższe dwa dni, przewiduje opady śniegu.

Danusiu - danuta z u nas też od kilku dni mocno wieje, do tego pada deszcz i temperatura spada.
Wiosna jeszcze nie nadeszła, a przedwiośnie, które trwało przez kilka dni, skończyło się. Teraz pewnie przyjdzie nam poczekać na poprawę pogody.
Przy takiej pogodzie nie masz po co śpieszyć się na działkę, bo o przeziębienie nietrudno.

Betusiu - beacia0088 rzeczywiście sporo roślin pokazało już kwiaty, ale obecna pogoda niezbyt zachęca do odwiedzania działki. Musimy przeczekać to załamanie pogody wszak to dopiero pierwsza dekada marca i różnie jeszcze może być. Mylę, że roślinom nic się nie stanie i będą dzielnie czekać na słońce i ocieplenie.

Janku - magry niestety nie pomogła bliskość równika. Pogoda zrobiła się wyjątkowo nieprzyjemna i dla nas i dla roślin. W dodatku zapowiadają nawet opady śniegu, no ale to marzec, więc zimowe epizody są jak najbardziej na czasie.
Twoje ciemierniki to mądre rośliny. Przeczekają niedogodności pogodowe w pąkach, a potem pokażą piękne i nieuszkodzone kwiaty.

Iwonko - iwona0042 wystarczyło kilka cieplejszych dni i irysy zakwitły, myślę, że u Ciebie jest podobnie, tylko nie zdążyłaś ich jeszcze zobaczyć.
Jeże już się obudziły i na działce jest ich kilka. Nie udało mi się na razie ich zobaczyć, ale wskazują na to ślady bytności na każdym prawie kroku.
Podobno jeż to naturalny wróg zaskrońca. Jednakże gdy na działce miałam oczko wodne to zaskrońce i jeże żyły, rozmnażały się i jakoś nie wchodziły sobie w drogę. Gdy oczko zasypałam, zaskrońce zniknęły i bardzo mi ich teraz brakuje. Wiem, że żyją niedaleko, w ruinach za płotem, jednak na moją działkę nie przychodzą.

Jurku - Locutus ciemierników i krokusów nie brakuje, ale jeśli chodzi o irysy to mam pewien niedosyt. Przewaga kępek zakwitła pojedynczymi kwiatami i to zarówno irysów histrioides jak i żyłkowanych. Dotychczas to się nie zdarzało. Przypuszczam, że zaszkodziło suche, upalne lato. Stare cebulki zaschły, a młode nie zdążyły dojrzeć do kwitnienia.

Iwonko - Iwonka1 miłek amurski sprawił wspaniałą niespodziankę. Mam nadzieję, że pączki przeczekają załamanie pogody i rozkwitną się gdy zaświeci wreszcie słońce.
Kwiaty miłka wiosennego utrzymują się na roślinie dosyć długo i na pewno zdążysz je zobaczyć.
Krokusy wielkokwiatowe dopiero rozpoczynają kwitnienie, a teraz wszystkie mocno zacisnęły pąki.
Po działce buszuje kilka jeży, a więc pozostałe dwa maluchy już też nie śpią.
Największą plagą na działkach są ślimaki nagie, ale ani jeże, ani żadne inne zwierzęta, ani ptaki nie żywią się nimi.

Małgosiu - clem3 irysy zakwitły w tym roku wcześnie, ale bardzo marnie. Jak już napisałam powyżej przyczyną może być suche i upalne lato. Jak zdążę to wykopię je po zaschnięciu i sprawdzę jakość cebulek. Prawdopodobnie trzeba będzie coś dokupić.

Dzisiaj kwiaty krokusów szczelnie się pozamykały.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ciemierniki kwitną pomimo pogorszenia pogody.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidziu krokusy śliczne ;:215
Moje po wczorajszym gradzie leżą pokotem na ziemi ;:174
Ciemierniki kochają Twoją działkę bo rosną jak szlone ;:138
Czekam na żonkile :tan
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Fajne te ciemierniki z drugiego i czwartego zdjęcia.Krokusy nawet ładnie wyglądają takie zamknięte jak trąbki.Te pasiaste są ładne.
Pogoda nadal nie ciekawa.Co prawda nie leje,ale wieje.Słońce nawet świeci.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - mar33 ciekawa jestem co ta końcówka zimy jeszcze nam nawywija. U Ciebie przedwczoraj spadł grad, a u mnie wczoraj nasypało śniegu.
Krokusów szkoda, moje pewnie też pod śniegiem polegną.
Ciemierniki dobrze u mnie rosną i mocno się sieją.
Na nowe narcyzy botaniczne trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, bo dopiero pokazują noski. ale zeszłoroczny narcyz 'Tete a tete' pokazał już pierwszego pąka. Zdjęcia oczywiście wczorajsze.

Narcyz cyklamenowy 'Tete a Tete'
Obrazek Obrazek

Tulipan 'The First' już wczoraj miał kilka pąków.
Obrazek Obrazek

Zakwitł śliczny krokus mieszaniec Tommasiniego 'Yalta'.
Obrazek Obrazek

Następny z irysów żyłkowanych nn pokazał dwa kwiaty.
Obrazek Obrazek

Na pigwowcu widać już pąki kwiatowe.
Obrazek Obrazek

Zaspana biedronka wyszła na pierwszy spacer.
Obrazek Obrazek

Danusiu - danuta z ciemierniki upodobały sobie moją gliniastą, wapienną, glebę, przyrastają w szybkim tempie i wysiewają się w całej dolnej części działki.
Wczoraj zrobiło się na chwilę trochę jaśniej, bo słońce próbowało zaglądać spoza chmur i krokusy częściowo się pootwierały. Wielka szkoda, że potem napadało śniegu, bo to może zaszkodzić ich urodzie.

Dzisiejsze, zimowe zdjęcia.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Nie wiedziałam, że ślimak nagi nie ma właściwie naturalnych wrogów. Zdziwiło mnie również, że jest u na tak krótko, a tak niesamowicie szybko się rozprzestrzenił ;:202 Czytałam o nicieniach, ale to dość droga inwestycja, dalej więc będę je zbierała ręcznie, chociaż aż mnie wzdryga z obrzydzenia, jak mam wziąć je do ręki. Brrr...., obrzydlistwo. Za każdym razem, jak przyjeżdżam na działkę, zaczynam od ich wyzbierania. Największe łowy odbywają się z samego rana, później ślimory chowają się kryjówkach. jest to jednak walka z wiatrakami, ale nie poddaję się.
Śliczne masz krokusy, ten dwukolorowy mieszaniec jest cudny :tan Ale widzę, że i irysów kilka Ci zakwitło ;:oj szkoda tylko, że wszysko śnieg przykrył. U mnie tez napadało, ale szybko słońce zrobiło ze śniegiem porządek i nie m już po nim śladu.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

U Ciebie ranniki jeszcze w pąkach a u nas już właściwie przekwitnięte :wink: Ten krokus 'Yalta' jest przepiękny, wpisuję na listę must have :wink:
Zdjęcia kwitnących roślin, przykrytych śniegiem piękne choć pewnie chciałoby się już wiosnę, nie nawracający śnieg...
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

No niestety w "marcu jak w garncu",a nam już by się chciało ciepełka.
Na działkę miałam pojechać w celu zobaczenia "co w trawie piszczy" niestety nic z tego.Najgorsze,że mam tam pełno pojemników i doniczek,a teraz nie mam w co wysiać pomidorków. ;:223 ,a mogłam pomyśleć jesienią. ;:124
Lidziu co Ty piszesz? jak miałaś oczko to miałaś te stworzenia pełzające?A ja chcę założyć oczko.Mam nadzieję,że u nas dużo ogrodów to
nie przypełzną. ;:145
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Takie piękne zwiastuny wiosny śnieg zasypał ;:oj , mam nadzieję, że już go nie ma, śliczne kolory irysków,m wiesz nie mam ani jednego, a miałam je w tamtym roku jeszcze ;:185 , nie wiem co się stało ;:185 , zaskrońce u mnie w oczku, nad oczkiem są, nie kłócę się z nimi, ale sąsiad wiecznie ma pretensje, że przez moje oczko się lęgną i straszą mu żonkę, oj mam ja trzy światy z tym sąsiadem działkowym ;:222
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - Iwonka1 walka ze ślimakami to temat rzeka. W sezonie i ja zbieram je wcześnie rano i czasem jeszcze wieczorem. Przyłażą zza płotu, z jednej strony działki chaszcze i ruiny, a z drugiej zaniedbana działka. Mają się więc gdzie rozmnażać. Żadnych preparatów na ślimaki nie mogę używać, bo na działce mieszkają jeże. Trafnie określenie - to istna walka z wiatrakami.
Kilka krokusów, tych późniejszych, jeszcze w pąkach, czekają na ciepło i słońce. Irysy żyłkowane w tym roku zawiodły, bardzo słabo kwitną.
Dzisiaj kolejny zimny i bardzo wietrzny dzień, a wczorajszy śnieg, w kilku zakamarkach działki, jeszcze sobie leży.

Karolu - sauromatum na razie przekwitły ranniki odmianowe. Poletka rannika zimowego znajdują się w miejscach cienistych i tam część kwiatków dopiero z ziemi wychodzi. Kwitnie też pięknie rannik cylicyjski, zwany wiosennym, który zakwita później od zimowego i dłużej utrzymuje kwiaty.
Śnieg niestety zniszczył większość krokusów, teraz czekam jeszcze na te nierozkwitnięte. Krokusa 'Yalta' polecam, jest naprawdę śliczny.

Danusiu - danuta z no niestety nadal mamy zimnicę i mocny wiatr. Na działce nawet cały śnieg się nie roztopił i rano dalej w niektórych miejscach straszył. Większość krokusów niestety poległo, szkoda, bo były takie piękne. Zostały jeszcze późniejsze odmiany i mam nadzieję, że pogoda pozwoli im zakwitnąć.
Danusiu moje oczko wodne tętniło życiem. Zażywały w nim kąpieli traszki, żaby i zaskrońce, a najwspanialsza była duża, prawie czarna ropucha. To były piękne czasy, które już nie wrócą. Obecni działkowcy tępią wszystko co się rusza, lata czy pływa.

Iwonko - iwona0042 a wiesz, że się zdziwiłam po przyjściu rano na działkę, bo śniegu jeszcze co nieco zostało. Krokusy prawie wszystkie leżą, irysy przetrwały, ale jest ich w tym roku tak mało, jak nigdy. Prawie wszędzie wyszły kępki szczypiorków, a rozkwitły tylko pojedyncze kwiatki. Lato było suche, więc może starsze cebulki zaschły, a młode nie dojrzały do kwitnięcia.
No to masz nieciekawe sąsiedztwo. To pewnie jedni z tych, co im wszystko przeszkadza.

Śnieguliczka koralowa utrzymała ozdobne owoce aż do tej pory.
Obrazek Obrazek

Ciemierniki cuchnące już jesienią zawiązały sporo pąków.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Rozkwita kolejny ciemiernik wschodni.
Obrazek Obrazek

Szafirek błękitny, po niefortunnym podziale, pokazał tylko jeden kwiatostan, ale w odległości około 20 cm roślina się odrodziła. Zakwitły siewki.
Obrazek Obrazek

Śnieg nie uszkodził delikatnych kwiatów bulbokodium wiosennego.
Obrazek Obrazek

Zakwitła siewka kokoryczy 'Beth Evans'.
Obrazek Obrazek

Próbują kwitnąć pierwiosnki.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wyszedł czosnek obliqua yellow i nn.
Obrazek Obrazek

Ciekawy nasiennik wiesiołka trwałego.
Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Rannika cylicyjskiego mam od zeszłego roku i tez u mnie dopiero teraz kwitnie - tylko myślałem, że zakwitł później ze względu na jesienne sadzenie ale jeśli rzeczywiście kwitnie trochę później to bardzo mnie to cieszy :wink:
Muscari azureum nie mam jeszcze ale już mi się podoba :wink: Też będę musiał poszukać go w tym roku. Mam kilka gatunków oraz odmian ale tego nie posiadam jeszcze :wink: On posiada zimozielone liście? U ciebie na zdjęciach nie ma ale może to być wynik późnego dzielenia i sadzenia :wink:
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Rozpoznał ktoś jaki to rozchodnik ? Dużo masz kwiecia wiosennego.U mnie owocki przez zimę zachowała kalikarpa.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

O kokorycz już zakwitła ;:oj , ładne kwiatki ;:215 , a sąsiedztwo, no tak, on najlepiej jak by całą działkę betonem wylał, a trawka tylko tam gdzie leżaczek do opalania dla żony stoi, ale co tam, ja się zarosnę i go nie oglądam ;:306
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lidziu u ciebie chyba w ogródku masz ogrzewanie podłogowe... tyle nosków już na wierzchu Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”