Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu jasnota piękna...a pokażesz ją kiedyś z bliska? (w całości)
Mam jakąś jasnotę po poprzednim właścicielu i szczerze mówiąc traktuję ją jak chwast. :oops:
Jakie piękne te goździki masz i trawy na różance pasują idealnie. ;:108
Ale mi serce zabiło jak te różę oplecioną trawą zobaczyłam. ;:167
Ostróżki też piękności....a ja zakupiłam sobie też w końcu ostróżkę pełną i 2 powojniki. ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszę mniej emotków używać. ;:14

Aneczko trochę roślin przypadkowo posadzonych na nowej rabacie, ale zechcę, żeby jednoroczne, albo szałwia wysoka tam zagościła. Na razie najwięcej firletki, skoro się wysiewa, niech żyje. :D

Obrazek

Ewuniu jestem pełna podziwu, masz złote ręce. ;:180 Jeśli już powędrowały do gruntu, to świetnie się ukorzenią przed zimą i wiosną przycięte, pokażą kilka kwiatów. W tym roku też prawdopodobnie będą próbowały kwitnąć. Zostaw po jednym kwiatku, a resztę jednak oberwij w zalążku, niech budują system korzeniowy. ;:108 Mnie w tym roku tylko dwie się ukorzeniły z patyków. Może to dobrze, musiałabym szukać chętnych na nie. ;:306 Biały bodziszek podarowany od serca przez Alę Biedronkę, rozrósł się bardzo. ;:215 Podobnie kupiony w ubiegłym roku Plenum. Niestety muszę mu znaleźć inne miejsce, ponieważ przesadziłam tam Vanilkę i nie będzie miał słońca.

Obrazek

Madziu u mnie jasnota ma mało cienia, pewnie też przypala ją słońce. ;:218 Próbowałam jej znaleźć inne miejsce, ale nie chce się przyjąć. Może nie lubi przesadzania. ;:218

Obrazek

Elu mam dwie kępki jasnoty i pełno malutkich siewek, które wydaję lub wyrzucam. :roll: Jutro porobię więcej zdjęć. Trawy to chyba moja druga miłość po hortensjach. Mam kilkanaście odmian i gatunków i na każdej rabacie muszą rosnąć. Niektóre kupuję co roku, na przykład paskowane, jasne miskanty. ;:173 W tym roku jednak przeżyły zimę i już się cieszę na większe kępy. Młode ze szkółki niestety w ciągu jednego sezonu nie nabiorą masy. ;:174

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, miałaś fantastycznego pomysła z obrzeżem żurawkowym! ;:63 ;:63
A co tam za tymi żurawkami dojrzewa?
Bardzo dużo różyczek już kwitnie wielością kwiatów. ;:333
W ogóle Twój ogród tętni życiem i czaruje kolorami. ;:138 ;:138
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dojrzałam pięknego białego bodziszka. Śliczny :uszy Ja mam niebieskie, bo zakupionego białego zżarły mrówki. :evil:
Uśmiechnęłam się, jak czytam o białych goździkach Ewelinki. :lol: I ja chciałam sobie dzisiaj kupić taki fajniutki, z myślą o posadzeniu na tarasie, ale wzrok mojego przemoczonego eMa ( padało ) powiedział mi wszystko. Miał kluczyki, więc się szybko ewakuowałam, ale w moim ogrodniczym też widziałam ;:108 Piękne są, i bardzo trwałe.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko jak nie mam pomysłu na rabatę, to robię obwódkę, ;:306 a potem upycham różne rośliny. Między hortensją, a naparstnicą są dwie rozplenice i perowskia, niedługo wyjrzą zza podmarzniętych świerków. :) Hosty rosną pod samym pniem klonu, ale z takiej perspektywy ich nie widać. Oczywiście tuż za żurawkami astrów białych nasadziłam. ;:173 Parę żeniszków też już rośnie, ale jak to samosiejki, dłużej poczekamy na ich kwiaty. ;:108 Czerwiec to jednak najbardziej kolorowy miesiąc, co kilka dni coś nowego zakwita. ;:215

Małgosiu biały bodziszek to była mała siewka, ale rozrósł się tak, że musiałam przesadzić. Zrobiłam z niego trzy kępki i oczywiście posadziłam w rzędzie, mam krótką rzeczkę bodziszkową. Obok rosną kolejne małe siewki. ;:306 Ja nigdy z M nie jeżdżę, nie ma czasu. ;:215 Na giełdę kwiatową mam blisko, to często zaglądam. :roll:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,róże już tak pięknie u Ciebie kwitną i tyle mają kwiatów i pączków,u mnie ciężko przeżyły zimę i się dopiero gramolą tylko Semiplena jak zawsze niezawodna ,masz wielkie bogactwo roślin i biały ślaz widzę zaczyna kwitnąć ,u mnie jeszcze w pączkach ,ale kępy pięknie się rozrosły,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś róż nie mam wiele, ale szaleństwo z oczekiwaniem na ich kwiaty, też mi się udziela. ;:306 Zresztą jak się nie cieszyć z kolorów w ogrodzie. Ślaz nie jest długowieczny, ale wysiewa się co roku, więc prawie zawsze kwitnie w ogrodzie. ;:215 Twoja Semiplena jest zjawiskowo piękna, chyba nie ma drugiej takiej nigdzie.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Soniu, jak wysoka jest ta róża nn? Chodzi mi o tę jaśniejszą, różową. Bardzo przypomina Leonardo da Vinci, a jeśli jest prawie bez zapachu, to jest wielce prawdopodobne, że to właśnie on. Leonardo ma bardzo trwałe kwiaty, znacznie trwalsze niż LO, więc już po tym można je rozróżnić. No i pędy Leonarda są dość sztywne, a z LO to różnie już bywa. Moja ma już kilka lat, a pędy nadal dość wiotkie.
Artemisy masz aż trzy? To za kilka lat będą z nich prawdziwe potwory. Mam nadzieję, że zostawiłaś im sporo miejsca.
Śliczne masz ostróżki ;:215 A wiesz, że mi nigdy do głowy nie przyszło, że można je dzielić? :oops:
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu świetna ta kompozycja ze ślimakami, a obwódka z żurawek pięknie się prezentuje ... wyraziście i delikatnie jednocześnie ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leniwy, ciepły dzień, spędzony towarzysko. :) Od wpatrywania się w niebo, nie spadła nawet jedna kropla deszczu. ;:306

Dorotko mam Leonardo, jest ciemniejsza i ma mocno zielone liście. Kwiaty miała już w pierwszym roku bardzo trwałe. ;:108 Ta jasnoróżowa ma jasne liście, około 80 cm wysokości i z metr szerokości. W ubiegłym roku zagościła w ogrodzie. Wypuszcza długie pędy. Jeden zakulkowałam wiosną i ma dużo kwiatów. Jest dość wiotka, nawet przygotowałam stelaż, ale na razie nie pokłada się. Ma masę kwiatów, opadają po 3-4 dniach. Wszyscy zachwycają się zapachem LO, a mojej zapach jest subtelny. ;:218 Na zdjęciu rosną dwie obok siebie.

Artemis oczywiście posadziłam chyba za blisko siebie, co 70 cm. ;:131 Niestety już ich nie ruszę, mają trzeci rok i mocno się rozrosły. Chciałam uzyskać formę szpaleru i tak mam, nie da się odróżnić poszczególnych krzewów. ;:173 Zjawiskowe ostróżki ma Marta Koziorozec , korzystałam z jej doświadczeń, ona swoje dzieli. Moja niebieska miała dwa lata. Skoro już musiałam jej zmienić miejsce, postanowiłam podzielić wiosną. Ładnie się przyjęły wszystkie cztery kępki. ;:215

Obrazek

Obrazek

Ewuniu ślimaki ustawione w dziwnych pozycjach, ponieważ Karol uwielbia nimi kręcić w gruncie. ;:306 Żurawki lubiłam i zawsze mam jakieś w ogrodzie, ale z powodu opuchlaków sporo straciłam. Zniechęciłam się trochę i nie kupuję w szkółkach. Dzielę swoje lub mam od miłych forumek. ;:180

Obrazek

Obrazek

Ania anabuko1 wywołała temat "traw", więc dziś przedstawię niskie.

Obrazek

Ostnice wszyscy znają, mam jej chyba ponad pięćdziesiąt. Na zdjęciu w nogach powojników, od strony tarasu i na rabacie przy garażu.

Obrazek

Obrazek

Ptasie łapki, ubiegłoroczny nabytek.

Obrazek

Tegoroczny zakup. Oczywiście trzy sztuki podzieliłam na pół, ;:173 więc trzeba poczekać na ładne kępki.

Obrazek

Obrazek

Proso rózgowate. Nabierze wyglądu dopiero w lipcu, jak pokaże kłosy.

Obrazek

Na pierwszym planie turzyca The Beatles, zastąpiła ciemne żurawki przy hortensjach Bobo. Mam nadzieję, że ładnie się rozrośnie i stworzy obwódkę. Wyższe w oddali proso.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koło bukszpanów prawdopodobnie turzyca Ewergold. :?:

Obrazek

Obrazek

Jasnota plamista dla Eli ela151 Posadzona koło iglaków, żeby miała trochę cienia, ale już zaczyna być plamiasta. ;:222 Gdybym jej nie ograniczała zarosłaby pół rabaty.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu spore masz już trawy. U mnie jeszcze niskie . Ja nie dawno posadziłam swoje ostnice . Zeszłoroczne nie wszystkie przeżyły.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu jeśli u Ciebie niektóre ostnice przeżyły, to i tak sukces. ;:215 Moje na bukszpanowej, gdzie domieszana jest glina, wszystkie padły. Rosną trzeci rok te, które mają piaskową, lekką glebę. Najbardziej byłam zdziwiona tymi przy tarasie. :shock: Mają tam 15-20 cm ziemi, a wsadzałam latem malutkie siewki. Trawy ruszyły tak naprawdę, w czasie ostatnich, ciepłych dni. ;:108
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Granatowa ostróżka ma super kolorek ;:215 Lubię takie zdecydowane barwy. Ostnice masz już mocno wyrośnięte. Mam tylko jedną. Co prawda przeżyła i teraz całkiem ładnie rośnie, ale jakoś tak tylko pół. Druga połowa zupełnie sucha. Mam to jakoś usunąć, czy sama się wykruszy? Werbenę już trochę wypieliłam, ale rzeczywiście posiała sie wszędzie :heja
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Soniu nazwę Cię królową traw ! :D
Masz wspaniałą kolekcję, a ilość robi na mnie wielkie wrażenie.
Ja tez je uwielbiam, mógłbym sadzić w każdym miejscy, ale niestety nie chcą u mnie rosnąć.
Nie wiem dlaczego, ciężkiej ziemi nie mam.
Jedyna nadzieja w ostnicach, dostały piach pod korzenie ;:224
Róże z ostnicami pięknie wyglądają,ja też zrobiłem takie połączenie ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu ta domniemana turzyca Ewergold przepięknie komponuje się z tymi czerwonymi żurawkami. ;:180 Obłędne zestawienie. Tak samo ta obwódka składająca się tylko z tych czerwonawych żurawek. I ja mam u siebie żurawki w obrzeżach. Niestety u mnie nie chcą rośliny tak szybko rozrastać się jak Twoje.
U mnie ostnice nigdy nie będa takie jak u Ciebie. Już się z tym pogodziłam, że moje są tylko nędzną kopią tego co widzę u Ciebie. ;:224
I mnie ta róża nn-ka pasowała na Leosia. Po Twojej sugestii co do LO stwierdzam, że ma podobieństwa, rzeczywiście... no ale ja mam LO i od razu nie umiem stwierdzić, że Twoja to właśnie ona, dlatego mam obiekcje. W luźnym pąku przypomina LO, za to w pełnym rozkwicie już nie. No i ten zapach... Louise naprawdę dość intensywnie pachnie. Na pewno nie delikatnie.
Za to druga Twoja nn-ka to rzeczywiście RdR. Też ją mam. Zgadza się kwiat, jego wielkość, układ płatków. Kolor i matowość liści. Nawet kolce na łodygach ma takie same. ;:215 I patrząc na Twoją RdRod razu widzę, ze to Rose de Rescht, nie tak jak z powyższą LO.
Karolek ustawia ślimaki, widać ma chłopak swoją wizję sztuki. ;:333 Super mu wyszło!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”