Wszystko o pomidorach cz. 13
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
Mnie się tak przydarzyło w ubiegłym roku. Ustawiłam doniczki na patykach tak, żeby woda mogła szybko spłynąć. Łatwiej byłoby na żwirku, ale go nie miałam.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
A u nie takie małe gąsieniczki
co to może być? Zdj mało wyraźne ale telefonem robione. Może ktoś coś doradzi? Biorę sie za przesadzanie bo pomidorki dosłownie stoją w miwjsvu2 i nie rosną. Echh nie znoszę robaczkoww. Od razu mnie wszystko swędzi.

Pozdrawiam ;)
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Jakiego koloru te robaczki? Jak białe to skoczogonki, przeźroczyste to ziemiórki.
Iza
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Larwy ziemiórki żyją płytko pod ziemią, lubią mokre i zlewne podłoża a przy przesuszeniu gleby schodzą niżej w poszukiwaniu wilgoci i wtedy najczęściej zaczynają żerować na korzeniach. Nie widziałam jeszcze larwy ziemiórki na powietrzu bo ich skóra jest bardzo wrażliwa na przesuszenie i tym samym musiałyby zginąć.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Takie biało kremowe a przy dupce jakby bardziej przeźroczyste. Może na dworze coś złapaly bo już kilka razy stały na słoneczku. No nic. Przesadzam je i juz.
Pozdrawiam ;)
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Zamieszczam zdjęcie moich pomidorów marcowych:

Tym pojedynczym łysym odpadły dolne liście (Great White) i dziś Malachitowa zgubiła liść. Gdzieniegdzie widać żółte liścienie. Zmiany są wyłącznie na starszych liściach.
Czy skoczogonki mogły to sprawić? Widać pojedyncze sztuki w doniczkach.
Na co Wam to wygląda?

Tym pojedynczym łysym odpadły dolne liście (Great White) i dziś Malachitowa zgubiła liść. Gdzieniegdzie widać żółte liścienie. Zmiany są wyłącznie na starszych liściach.
Czy skoczogonki mogły to sprawić? Widać pojedyncze sztuki w doniczkach.
Na co Wam to wygląda?
Iza
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Dzień dobry,
to mój drugi rok świadomego uprawiania pomidorów
, tzn. dokładny dobór nasion, dobór ziemi itd. Wczoraj pikowałam swoje pociechy i wśród 6 odmian malinowych , 3 mają liście pierzaste , a nie kartoflane. Są to 1884, Ljubitelskiy rozovyi i Zdorovjak. Znalazłam informację, ze 1884 ma liście kartoflane, sama na pewno nie pomieszałam nasion, bardzo uważałam. Mogą być liście nie kartoflane?
to mój drugi rok świadomego uprawiania pomidorów

Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Mój 1884 nie ma liści ziemniaczanych.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Tak teraz wyglądają styczniowe pomidorki rosnące na klatce w bloku. Niejednokrotnie były tak zwiędnięte, że liście wisiał do samej ziemi. Nie były też zasilane. 2 tygodnie temu dostały po odrobinie saletry. Od razu widać różnicę . Nigdy nie uwierzę, że woda z biohumusem czy inny tego typu wynalazek zastąpi konkretne jedzonko. Stare, żółte i schnące liście i tak do odstrzału.

- whitedame
elaos, docentandrzej dobrze pisze, proponuję abyś informacje o pomidorach sprawdzała na sprawdzonych stronach (niektórzy piszą co im ślina na język przyniesie ) np. tutaj: http://tatianastomatobase.com/wiki/1884elaos pisze:Dzień dobry,
to mój drugi rok świadomego uprawiania pomidorów, tzn. dokładny dobór nasion, dobór ziemi itd. Wczoraj pikowałam swoje pociechy i wśród 6 odmian malinowych , 3 mają liście pierzaste , a nie kartoflane. Są to 1884, Ljubitelskiy rozovyi i Zdorovjak. Znalazłam informację, ze 1884 ma liście kartoflane, sama na pewno nie pomieszałam nasion, bardzo uważałam. Mogą być liście nie kartoflane?

- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
docentandrzej to mnie pocieszyłeś:), miesiąc czasu wybierałam nasiona, dopisywałam, wykreślałam, wracałam do poprzednich i jak bym miała mieć teraz przypadkowy zbiór nasion to się odechciewa wszystkiego. W tamtym roku robiłam zakupy w tym samy sklepie i była 100% zgodność.
whitedame dzięki za linka, sprawdzałam na p.....landia, pierwszy link jaki sie otworzył w googlach i tam napisane jest, że liście ziemniaczane
whitedame dzięki za linka, sprawdzałam na p.....landia, pierwszy link jaki sie otworzył w googlach i tam napisane jest, że liście ziemniaczane
Pozdrawiam-Ela
- whitedame
Na szybko sprawdziłam te dwa rosyjskie ??????????? ??????? i ????????, nigdzie nie znalazłam wzmianki o rodzaju liścia. Ale może za słabo szukałam bo mało mam czasu, podaję Ci nazwy cyrylicą, najlepiej pisać w oryginale, spróbuj szukać sama.