Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko ja też już czekam z niecierpliwością aż rozwinie się pierwszy kwiat :lol: ciekawa jestem czy będzie tej samej wielkości co poprzednio czy może ciut większy, bo pęd jest zdecydowanie grubszy :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj ! Ty do mnie zaglądasz to ja tez muszę.. :oops: :D . Storczyki przepiekne... , moje to takie tam... , twoje duzo lepsze.. :lol: Niemoge się napatrzeć... :D a ten z 4 pędami :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: , pierwszy raz takiego widzę... Ale masz ręke do storczyków :D . Ciekawe kiedy ta cambria się rozwinie.. , ja mam jedna i mam z nia ostatnio problemy... :roll: . Pozdrawiam !
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Miło mi Arturze że zajrzałeś mnie odwiedzić :wink:
A z tą ręką do storczyków to bez przesady :oops: :lol: staram się dużo czytać i uczę się na własnych błędach niestety, jak z cambrią na przykład :twisted:
Mam nadzieję że doczekamy się kwiatów na naszych, prędzej czy później :roll: i postanowiłam że drugiej cambrii nie kupię dopóki mi się z tą nie uda, choć kuszą strasznie...zwłaszcza żółte tygrysie achhh...
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Dziewczyny...... i Chłopaki, widzę po swoim, że seledynki to żywotne "bestyjki". Ja też mam seledynki i one ledwie co przekwitły a już im się do nowych pędów zatęskniło :) ;:79 ;:63 Tak trzymać, n iechaj kwitną często i obficie ;:80 ;:33
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Halinko masz rację :wink: mój seledynek jeszcze zanim przekwitł przedłużył oba pędy po 4 i 5 kwiatów, a ledwo przekwitł wypuścił dwa nowe pędy...coś w ich "rodowodzie" musi być takiego, że są "wiecznie" kwitnące :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

to może wasze, bo mój na pewno nie. mój kwitł tylko 3 miesiące i na razie nie zanosi się, by przedłużał stare pędy lub puszczał nowe. odkąd go mam, nie przedłuża korzeni ani nie puscił żadnego nowego liścia. ale ja zawsze trafiam na wadliwe.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Ja też muszę się pochwalić, że mój w kolorze seledynkowym kwitnie niemal na okrągło, co mnie bardzo cieszy :D
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Jeanne pisze:Halinko masz rację :wink: mój seledynek jeszcze zanim przekwitł przedłużył oba pędy po 4 i 5 kwiatów, a ledwo przekwitł wypuścił dwa nowe pędy...coś w ich "rodowodzie" musi być takiego, że są "wiecznie" kwitnące :lol:
Potwierdzam :)
Seledynek ("Ciapatek" w typie "Rózowej pantery" :wink: ) jest nadzwyczaj wigorny :) ... przedłużył "sklepowy" pęd - otworzył już dwa nowe pąki - nowy pęd rośnie niezmordowanie i dość szybko, nowy liść także nie stoi w miejscu ... ta hybryda komuś się udała ;:333 ;:228
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Tak Basiu czekałam aż się odezwiesz i podzielisz swoim doświadczeniem z tą pięknością :wink:
Fajnie że i Twój tak szybko rośnie, ja już nie mogę się doczekać kwiatuszków na moim, stęskniłam się za tym widokiem :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

:) Myślę, że warto dzielić się takimi spostrzeżeniami, bo innym może to ułatwić dokonanie wyboru :) Chętnie kwitnący storczyk, to jest duża gratka :lol:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu brawo, wszyscy już napisali to co chciałam napisać.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Renatko dziękuję :oops:
Basiu, faktycznie, może czas stworzyć listę chętnie zakwitających hybryd :lol: mogłabym dorzucić to mojego "pierworodnego" bo on też odpoczywal może z miesiąc :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

co do chęci kwitnienia - w większości mamy falenopsisy i mniej więcej wiemy, jak często/długo one kwitną. A co z pozostałymi :?: interesują mnie głównie cambriowate

Zastanawia mnie to, ponieważ na forum jest trochę osób mających storczyki już od jakiegoś czasu i mogłyby coś o tym powiedzieć. Niedawno rozmawiałam z koleżanką, która ma 14 cambrii (ogółem wszystkich storczyków ma duuuużo) i jest nimi rozczarowana. Prawie wszystkie jej storczyki już kwitły - catleye, falenopsisy, miltoniodia, oncidiowate, miltonia, encyclia ... a cambrie NIE !

b]Jeanne [/b]na początku Twojego wątku jest colmanara. Czy ona kwitła ponownie?
a może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z cambriami?[
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Ja osobiście też uwielbiam cambrie, ale mam z nimi przykre doświadczenia jak na razie:)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

EWO, colmanara u mnie jeszcze nie kwitła :( jej kwiatami cieszyłam się niecały miesiąc (wrzesień/październik 2007), niedługo po przekwitnięciu wypuściła nową psb. W międzyczasie "odkryłam" że za często ją podlewam i większość korzeni niestety była do usunięcia :twisted: wakacje spędziła na tarasie, psb nieco podrosła ale wolniutko jej to idzie (nadal nie dojrzała a minął już rok :!: ) ale niedawno wypuściła nowy przyrost który rośnie znacznie szybciej od poprzedniego, także jest nadzieja że moja bidulka wychodzi na prostą :wink: obecnie staram się jej "nie zauważać" na parapecie, podlewam jak podłoże jest suche jak pieprz :roll: zobaczymy co z tego będzie, bardzo bym chiała jeszcze kiedyś zobaczyć jej kwiaty :wink:

Halinko no właśnie te przykre doświadczenia łatwo zniechęcają (przynajmniej mnie :lol: ). NIE KUPIĘ nowej cambrii dopóki ta co mam mi nie zakwitnie...
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”