Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

:wit
Marysiu Oglądam wiosenne zdjęcia z Twojego ogrodu i nie mogę uwierzyć, że już tyle roślin obudziło się ze snu zimowego. Ja w prognozach także widzę śnieg i ochłodzenie na święta. W zeszłym roku było podobnie; najpierw piękna wiosna a potem spore ochłodzenie i zmrożone kwitnące porzeczki. Mam nadzieję, że tym razem prognozy się nie sprawdzą.
Już prykasz jabłonie? Moje jeszcze mają maleńkie pączki i poczekam z opryskami do fazy "mysich uszu". Na razie uporałam się z prześwietlaniem a kolejne opady trochę mnie zniechęcają do prac wysokościowych ;:306
A jak Twoje zasiewy? Jak cebulowy las?

Pozdrawiam ciepło przed piątuniem ;:168
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

No i w końcu doczekałaś się odsłony wiosennych kwiatuszków, a my z Tobą. ;:138 ;:215 ;:3
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam Miłych Gości!

Czas szybko płynie i za parę dni pożegnamy pierwszy tydzień marca :wit

Aniu nasze prognozy są odzwierciedleniem oficjalnych ale zawsze tli się nadzieja, że spełnią się tylko te korzystne dla nas ;:306 Mam nadzieję że poznamy się z sąsiadeczką, bo poznanie ogrodu na żywo czasem weryfikuje wyobrażenie o ogrodzie. Pozdrawiam ;:138

Małgosiu to w mojej strefie klimatycznej jest umiarkowanie, w innych ogrodach widuję już pełną wiosnę. Dzisiaj oczywiście ze śniegu już nic nie zostało, a i ziemia ładnie wyschła. Oprysk dzisiejszy będzie Miedzianem, a to ostatni dzwonek, zaś Promanalem za parę dni bo ten środek jest przeciwko szkodnikom zimującym, ale na stadia zimujące szkodników, najczęściej jaja lub wczesne stadia larwalne. To chyba najlepszy czas i w Roku w Ogrodzie tak zalecali.
Las cebulowy jeszcze rzadki i to w dwóch na pięć doniczek, a reszta zasiewów odpukać jakoś sobie radzi. Jedynie lobelia poległa i zrzucam to na kiepską jakość nasion. Życzę szybkiego piąteczka i wieczornego snucia planów na sobotę ;:196

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę kwiecia na dobry dzień !
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu. Piękne kwiaty pokazałaś i jestem ciekawa co to jest na ostatnim zdjęciu ?? Po liściach wnoszę, że to jakiś krzew/drzewo ale co to nie mam pojęcia . Zbliżamy się powoli do wiosny tak więc będzie już coraz ładniej a przynajmniej powinno. Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewelinko witaj!
Tak to krzew niewielkich rozmiarów guzikowiec, niestety w ubiegłym roku prawie przeoczyłam jego kwitnienie :oops: bo jest skromny i w dodatku przesłania go rozbuchany szczodrzeniec ;:306 Udanego weekendu, bo plany masz ambitne :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Dziękuję . Prawdę mówiąc nie słyszałam o tym krzewie :oops: . Człowiek uczy się i dowiaduje różnych nowych rzeczy całe życie , to jest piękne ;:224 . A ja owszem mam plany ale dzisiaj coś pogoda kiepska. Mam nadzieję, że później będzie lepiej a jutro to ja liczę na słońce tak jak w prognozach. Oby tylko się sprawdziło ;:108 . Prawdę mówiąc to mój pierwszy weekend od niepamiętnego czasu w którym będę kompletnie sama ;:oj . Bez dziewczynek, bez męża - tylko ja i kot ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu ;:196

Dawno nie zaglądałam do Ciebie :oops:

Trochę informacji co u mnie .
- karczochy rozkładają liścienie
- papryka ładnie kiełuje , (żółta , długa NN) od Ciebie też pnie się do góry
- cebulka zaczyna pojedyńczo dawać oznaki życia . Tosca podobnie jak u reszty cebulowych klubowiczów pokazała się
pierwsza
- posiałam kilka nasion wczesnego pomidora Early Wonder . Planuję posadzić go w donicy .

Twoje zdjęcia jak zwykle zjawiskowe ;:333
Najpiękniejsze z tej serii , to oczywiście zdjęcie karczocha . ;:215

Miłego piątkowego popłudnia . ;:168
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ale fajne kwiatki! ;:oj Tyle, że większości nie znam! ;:223
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Marysiu to rzeczywiście rzut beretem :). U mnie oliwnik nawet pachniał...ale musiałam się z nim pożegnać, bo miejsca mało, a on rośnie jak szalony!
Tak więc zaplanowane :) na wiosnę podziwianie ogródków ;:138
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, a co to pomarańczowe pod maruną?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to jestem zadowolona, kilka godzin spędzonych na czynnej pracy w ogrodzie zdecydowanie poprawia humor. Miedzian na drzewkach, ale niestety muszę dokupić drugie opakowanie i dokończyć oprysk, bo coś dużo mam tego wszystkiego ;:oj Wycięłam część chabazi i muszę przyznać, że naprodukowałam znowu mnóstwo śmieci ;:oj
Rano przepikowałam papryki słodkie i ostre, kilka dyń na patyku, kobea i hibiskusy dostały większe doniczki. Niestety na Pumpkinach i na cosmosie zamieszkały mszyce. Muszę oglądać codziennie rozsady, bo raczej póki się da będę zbierać ręcznie :?

Ewelinko FO sprzyja poszerzaniu wiedzy o roślinach i oczywiście kolekcji ogrodowych ;:306 Mnie pogoda dopisała, co prawda słońce była krótko, ale ciepła i bezwietrzna pogoda sprzyja pracom w ogrodzie. Jutro ma być do 12 st ciepła, ale podobno wietrznie :shock: Korzystaj z wolności i odpoczywaj ;:138

Beatko ;:168
Jednak posiałaś wcześniej pomidorka? ;:306
Moje karczochy idą już w liście i nawet zastanawiałam się czy ich nie przesadzić ale może dotrwają do kwietnia i w tunelu dostaną większe doniczki. Niestety z miejscem krucho, bo do tej pory nigdy nie siałam aż tyle papryki ;:202
Niestety chyba trzy pomidorki od Ciebie mi nie wykiełkowały. Co prawda podzieliłam się nasionkami i sobie zostawiłam po 2 no i zostawiam smakowanie do przyszłego roku. Zresztą nie tylko te, bo i parę innych nasion też zastrajkowało ;:222 Jednak nie cierpię na brak wierz mi :;230
Prawdę powiedziawszy trochę dla Ciebie tego karczocha wstawiłam ;:306
Miłego weekendu Beatko ;:196

Renatko mam nadzieję, że przynajmniej poznajesz rudbekie z nasion od Ciebie ;:168

Agatko ja mam bardzo stary krzew kupiony razem z domem :D i mimo obcinania jest duży i co go zmniejszę to z drugiej strony narośnie ;:306
Do wiosny ;:333

Małgosiu to jest jednoroczna rudbekia pełna z nasion od Renatki, ale dzisiaj robiłam porządki i widzę że dwie rozety co nie zakwitły w ubiegłym sezonie są zielone. Jak ich nic złego nie spotka to powinny zakwitnąć ;:333 Mam nasiona i będę wysiewać w kwietniu to zobaczymy co z nich wyjdzie :lol: Jakbyś chciała zaryzykować to podrzucę :tan
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu.
Piękne te Twoje kwiaty, kiedy u mnie podobne będą. Może w tym roku coś urośnie bo czytając FO coraz więcej chcę sadzić u mnie.
Zaraziłam się zakupami. Dzisiaj napadłam na Lidla i takie chciejstwa sobie kupiłam

Obrazek
Czy mogę je teraz posadzić do gruntu?
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Justysiu nie wszystko mogę odczytać co tam kupiłaś? na dole są chyba 3 floksy i rudbekia, a na górze piwonia i nie wiem co jeszcze. Zobacz jakie są sadzonki, bo jak mają blade cieniutkie kiełki to raczej posadziłabym do doniczek. Piwonia nie powinna mieć nic to możesz wsadzić do ziemi tylko nie głęboko, bo piwonie nie lubią ;:173 Lawenda w doniczkach to może poczekać. Zapowiadają jeszcze śnieg, a jakby tak był przymrozek to młodziutkie nie zahartowane roślinki mogłyby nie przeżyć.
A w ogóle to ładne zakupy ;:333
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu :wit

Przyznam się , że jak karczocha zobaczyłam na zdjęciu , to pomyślałam , że ona jest dla mnie . Bardzo Ci dziękuję . ;:180
Sprawiłaś mi wielką przyjemność . :D

Które Ci zastrajkowały ? ;:174
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Piszesz, że pracowałaś w ogrodzie, bardzo Ci tego zazdroszczę. U mnie, to nie do pomyślenia, wszędzie było grząsko i stała woda, a do tego, mżył deszcz i było tak zimno, że ręce marzły. Kotki przyszły mokre i obłocone, nie można ich było nawet pogłaskać.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”