Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Hoje pięknie rosną, a za stefanka trzymam łapki aby w twoich rósł wspaniale :wit
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajnie widać na poprzedniej sesji, że w tym samym czasie jedne hojki przyrastają tak a czuciem, a inne zastraszająco dużo :)

A nowości - mniam! ;:333
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale piękne nowości...hoja o olbrzymich liściach zwróciła mą uwagę...cudna ;:oj no i stefanek taki uroczy ;:138
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Przecież nie mogę napisać, że piękne :wink: :;230 Cieszę się, że mają nowy dom u ciebie, bo na pewno są pod dobrą opieką. nie wiem czemu, ale ostatnio dobieramy podobne rośliny ;:224 stefanotisa mam i ja.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Janet-no niesamowite masz te chwaściki. Noowości botaniczne-cudowne ;:3
I hojki ładnie ci rosną. Super ;:333 Stefek varie-szaleje. Mój też niczego sobie podrósł tej zimy.
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Pati, Lucynko, Agnieszko, Kasiu, Ewuś - bardzo, bardzo Wam dziękuję za wizyty! ;:180

Pati - trzymaj mocno, będą bardzo potrzebne :D
Lucy - w zupełności się zgadzam, to samo zauważyłam. Zwłaszcza H. fungii oraz H. motoskei to sprinterki aż miło. Ta druga już produkuje nowe młodziutkie listki. Reszta ma tempo różne, ale najważniejsze, że swoje, niczym nie poganiane.
Agnieszko - ja już w zeszłym roku Kasię pytałam, czy nie chce się pozbyć tego cuda. A w końcu jest, ale na żywo jest piękniejsze niż na zdjęciu.
Kasiu - a dlaczego nie...? To ja napiszę za Ciebie: są śliczne! Naprawdę, zakupy u Ciebie to prawdziwa przyjemność - szkoda, że już nie masz hojek, bo jeszcze bym sępiła ;:306 A ze stefankiem to rzeczywiście się zbiegłyśmy ;:306 - zwłaszcza, że niedługo przytargam do domu "zwykłą" wersję do pary. Jakże to: najbardziej popularna roślina z Madagaskaru miałaby u mnie nie być...? Musi!
Ewuniu - naprawdę, ogromnie się cieszę, że wpadłaś! Tęsknię za Twoją oranżerią, za Twoimi wątkami. Pokaż swoje roślinki :-) Ogromnie dziękuję za to, że mimo swoich zajęć masz czas odwiedzać moje chwaściki ;:196

Raz jeszcze wszystkim dziękuję za wizyty, (nie) dziękuję za pochwały dla roślinek :D

To Was jeszcze hojami pomęczę, a co tam, zapamiętacie mnie na dobre :;230

Przyszły kolejne drobne nowości, takie tam zwyklaczki, ale potrzebne mi były do uzupełnienia kompozycji wiszącej. Potrzebowałam tutaj nieco większych sadzonek, i tak chyba troszkę się udało. Po kolei:

hoja carnosa 'Krinkle 8'
Obrazek

Kolejna hoja finlaysonii troszkę się różniąca od tej, co mam, ale uwielbiam ich unerwienie:
Obrazek

troszkę zabiedzona hoja incurvula
Obrazek

piękna i dłuuugaśna hoja linearis (tu tylko połowa), potrzebowałam dla towarzystwa swoich "patyków" ;:306
Obrazek

hoja sheperdii (dla towarzystwa wayetti)
Obrazek

i hoja thomsonii (bo ładna ;:oj )
Obrazek

Zagospodarowałam nimi górną część okien, dobrałam je ze względu na dobre znoszenie takiej ilości słońca, jakie tam wpada. Musiałam te donice nieco obniżyć, ale nie bardzo wiedziałam jak, mój M też myślał o łańcuchach w miarę ładnych, ale nic nam nie wpadało do głowy. Dopiero w ogrodniczym wypatrzyłam... karabinki! Obniżyły mi one dokładnie tyle, ile chciałam. I wcale nie wykupiłam wszystkich ;:306 Przez te karabinki, wszystkie te wiszące wyglądają tak:

okno 1:
Obrazek

okno 2:
Obrazek

i razem:
Obrazek

W miejsce wiszącego DS-70, który zasadniczo jednak potrzebuje więcej światła, będzie kiedyś wisieć albo H. kentiana, albo H. minibelle. Poluję na nie, ale nie zobaczyłam jak na razie większej sadzonki na sprzedaż lub wymianę. Potrzebuję nieco większe, by całość mi się wizualnie zgadzała ;:306

To tyle na razie. Serdecznie Wam życzę miłego wypoczynku, w końcu mamy weekend :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ale się robi u Ciebie KOLEKCJA hoi!
Dorodne, ładne - nawet te młode robią wrażenie. Super widoki! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Piękne zdrowe roślinki :D czyściutko ,bielutko jak w laboratorium ;:215 wygląda to pięknie ;:215

Żanetko nie wchodzę w sprawy rodzinne ,ale jesteś pewna ,że rodzina mieszka jeszcze z Tobą :?: ;:306 jeszcze się mieszczą w mieszkaniu :?: ;:306
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, Małgosiu - bardzo dziękuję! Jesteście kochani ;:162
Kolekcja nie kolekcja... Wiesz, Henryku, że ja ostrożnie dobieram to słowo, bo wydaje mi się, że mój zbiorek na taką nazwę nie zasłużył... Większość to młodziki, więc wiesz, jaką sztuką jest je doprowadzić do dorosłości... No ale są, i za miłe słowa raz kolejny Ci bardzo dziękuję ;:180

Małgosiu - a myślisz, że ja to wiem...? Męża i tak w większości nie ma w domu cały tydzień, mówi że tyle pracuje ;:306 Naprawdę, jak mówiłam: "karabinki" to mówiłam o tych zawieszkach :;230 Ale to całe "hojarium" to tylko jedna sypialnia, i póki co, więcej tam jeszcze stelaży, drucików, drabinek niż roślin, ale to tak fajnie mieć pogląd na punkt wyjścia. Co będzie dalej...? Na ten rok to z pewnością nie wszystko (w temacie hoi, bo inne się dopiero zaczną :;230 )
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko faktycznie bardzo małe te sadzonki...a już linearis to ledwo co widać :;230 :;230 podoba mi się też carnosa fajna jest choć już ciut większa chyba ;:306
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, Kochani odwiedzający - bardzo Wam dziękuję! Zostawimy na razie hoje, bo muszę wrócić do Madagaskaru, znaczy: do wysiewów. Z radością chciałabym Wam pokazać kolejne kiełki, z kórych jestem niesamowicie dumna!
Po prawie dwóch miesiącach pojawiły się:

Senna didymobotrya:
Obrazek

oraz Senna occidentalis
Obrazek

Klka słów o tych roślinkach:
Senna didymobotrya - kolejny, rzec można, chwast. Do tego stopnia, że w RPA została wymieniona jako 3 kategoria roślin inwazyjnych. Oznacza to, że bez specjalnego zezwolenia nie można jej sadzić ani propagować, zaś istniejące już rośliny muszą być zabezpieczane przed rozprzestrzenianiem się. Dzieje się to dlatego, że S. didymobotrya jest zdolna do tworzenia gęstych i nieprzeniknionych zarośli, które utrudniają wzrost i regenerację roślin rodzimych. Poprzez swój rozrost wpływa też na ruch zwierząt, atakuje łąki, lasy, obszary nadbrzeżne. Wbrew temu, co czytałam, wcale nie była łatwa do wykiełkowania. Zajęło jej to...prawie dwa miesiące. I to ma być chwast...? Na Madagaskarze również się znalazła, ale jej występowanie odnotowuje się w okolicach Antananarywy, czyli tak mniej więcej środkowy Madagaskar, tam jest naturalizowana na wysokości 1000 - 1500 m.

Senna occidentalis - naturalizowana na Madagaskarze, gdzie występuje w różnych prowincjach: Antananarivo, Antsiranana, Fianarantsoa, Mahajanga, Toamasina, Toliara (czyli północny i południowy cypel Wyspy), na różnych wysokościach, aż do 1500 metrów. Poprzednio umieszczona w rodzaju Cassia. Roślina ta jest uznana jako trująca, zwłaszcza dla bydła. Zawiera antrachinony, korzenie - emodyny, a nasiona: chrysarobin, to tak ogólnie proszek, który jest bezzapachowy i bez smaku, zaś dawniej był używany dawniej w leczeniu przewlekłych chorobach skóry. Nasiona tego gatunku mogą być palone i używane jako substytut kawy, ale nie ma w nich kofeiny. Mimo, iż uznano ją jako trującą, liście jej używano na Malediwach, jako składnik diety (w daniach takich jak mas huni) i również jako roślinę medyczną. W pewnych częściach Indii konsumpcja tej rośliny powodowała śmierć wielu dzieci (zatrucie). Kiedy zidentyfikowano przyczynę, czyli spożywanie części tej rośliny, liczba zgonów znacznie spadła. Dla mnie to po prostu roślina, ułamek roślinności Wyspy i na pewno nie mam zamiaru jej używać do innych celów niż do ozdobnych.

Oj, bardzo się z tych chwastów cieszę. Cierpliwości jednak ten wysiew mnie nauczył bardzo... ;:306

Miłego popołudnia życzę Wam wszystkim!
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Kolejne nowinki pokazujesz, ja znów w google musiałam posprawdzać co za cuda wysiałaś;). :wit
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Wiesz co Żaneta, że może Ty powinnaś jakieś dopłaty z Unii dostać? Rolnictwo się u Ciebie na oczach rozwija! ;:333
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Jak to dobrze , że tu na forum są osoby mające nietuzinkowe pasje zbierackie ;:333 . Byśmy się zanudzili gdyby wszyscy pokazywali tylko mutanty Astrophytum albo przegląd rodzaju Gymnocalycium itp
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Jak nazwa wskazuje, Senne obie były i dlatego tak długo wschodziły - bo musiały się wyspać :wink:
Twoja piękna, zielona dżungla się rozprzestrzenia ;:138
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”