Trawy pampasowe
-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trawa pampasowa
Wstawcie zdjęcia to ocenimy czy coś z tego będzie 

Strach się bać...
cyknę foty i wstawię. Dziś.

cyknę foty i wstawię. Dziś.
Czasem podlewanie może bardziej zaszkodzić niż lekkie przesuszenie.Jeżeli roślina zimą nie jest w warunkach zapewniających jej dalszą wegetację (np.szklarnia) to nie jest w stanie zagospodarować nadmiernej wilgoci i korzenie zamierają.Trzeba nie lada wyczucia, żeby 'przeprowadzić ją' przez ten trudny okres.JaKama pisze:Mam 3 szt trawy, wykopałam na jesieni i przechowuję w piwnicy. Temperatura średnio 4-10st. Widna.
Mam suche liście... czy to znaczy, że uschła?podlewałam cholera!
Kiedy wysadzać do gruntu?
-
- 200p
A ja mam wrażenie, że je przelałaś... wiaderka dziurki mają?
Przesadzenie i naruszenie korzeni na jesieni zaszkodziło tym trawom, za duże kępy na taki zabieg.Nie zdołają się ukorzenić w nowym miejscu przy niedostatecznym oświetleniu i od nadmiernej wilgoci korzenie obumierają.
Tak na marginesie uważam, że to nie jest trawa do naszego klimatu, chyba lepiej ją jednak zostawić Pampasom
Tak na marginesie uważam, że to nie jest trawa do naszego klimatu, chyba lepiej ją jednak zostawić Pampasom

- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
U mnie pampasówki też mocno zbladły ostatnio, stały zielone długo i dopiero niedawno nagle jakby uschły.
Tak, wiaderka z dziurami.
Zobaczymy co z nich będzie, jak obumarły, trudno, kupię nowe
Zobaczymy co z nich będzie, jak obumarły, trudno, kupię nowe

-
- 200p
A mimo to moje wykopane na jesieni, trzymane w piwnicy, bez dostępu do światła przetrwały lepiej niż ta co rosła cały czas w donicy i trzymana była w spiżarni, zdjęcia niedawno dawałem.selli7 pisze:Przesadzenie i naruszenie korzeni na jesieni zaszkodziło tym trawom, za duże kępy na taki zabieg.Nie zdołają się ukorzenić w nowym miejscu przy niedostatecznym oświetleniu i od nadmiernej wilgoci korzenie obumierają.
-
- 200p
Usunąłem jej trochę tych suchych liści, przeniosłem do ganku i cieplejsze dni spędza na zewnątrz.

Chyba i ja swoją podetnę, ale obawiam się, że nic zielonego tam nie znajdę 

- joannakr0508
- 500p
- Od: 8 kwie 2011, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Patrząc na trawę Albercika jestem pewna wręcz że z mojej to zostało to co zostało uschła na jesieni i nie ma nawet jednego zielonego źdźbła i pewnie nic z niej nie będzie może źle zrobiłam że ją wykopałam z ogrodu .

Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy.
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;

Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Więcej optymizmu proszę
Z 3 sztuk moich traw 1 też jest taka zasuszona. Na siłę wyrwałem jedno źdźbło i na dnie zobaczyłem resztki życia. Trzymam kciuki, że odbije. Podlewać z umiarem i będzie dobrze.

- joannakr0508
- 500p
- Od: 8 kwie 2011, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za radę też za nią trzymam kciuki pozdrawiam
)

Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy.

-
- 200p
joannakr0508 a jak ją zimowałaś? Wszystkie szczegóły opisz.