Słoneczne rabaty
- sweetdaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Słoneczne rabaty
Liliowce, floksy, lilie, jeżówki mam wysadzone i ja. Heliotrop zakupiony (czy on jest wieloletni?) Naparstnice niestety nie wylazły, wszystkie trzy sadzonki do du....y. Powkładałam jeszcze trochę cebul mieczyków. Mam jeszcze kupione bożykwiat, lewizja, firletka, fiołki, dzwonki i werbenę - Sabinko, czy coś z tego nada się między róże?
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Sabinko śliczne te strzępiaste tulipany
Pomyłki widzę u wszystkich występują...mówi się trudno. I tak cieszą, bo dają kolor. U mnie tych pomyłek dość sporo, na dodatek pogubiłam niektóre etykiety i nawet nie wiem co zostało pomylone
Rabata z różami bardzo mi się podoba, a ilość szafirków
U Ciebie popadało, podlało a u mnie deszczu ciągle za mało. Coś czuję, że znów zapowiada się suchy sezon

Rabata z różami bardzo mi się podoba, a ilość szafirków

U Ciebie popadało, podlało a u mnie deszczu ciągle za mało. Coś czuję, że znów zapowiada się suchy sezon

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Witam
po oszukanym długim weekendzie
Miało być słonecznie i pięknie, a było.. no powiedzmy sobie.. kwietniowo. Kilka godzin gorąca i ostrego słońca plus zimne i wietrzne popołudnia
Na moje szczęście zdążyłam zebrać kwiaty mniszka lekarskiego przed deszczem i zrobiłam pyszny mleczykowy syrop na przeziębienia
Zuza, niestety Heliotrop jest jednoroczny
Naparstnica po roku, w którym kwitnie zwykle zanika, albo baardzo marnieje i zanika w trzecim roku po wysianiu. Należy siać nową lub wciąż kupować, (co wychodzi dosyć drogo, parząc na ceny naparstnic na moim ryneczku) Dzwonki i firletkę również mam wsadzoną. Fiołki są malutkie więc moim zdaniem pod krzaczek się nadadzą, jeśli piszesz o werbenie patagońskiej, to w tym roku będę ją miała pierwszy raz i liczę, że z różami będzie wyglądała mistrzowsko
Prawdę mówiąc, do róż pasuje chyba wszystko..
Dorotko, wiesz, że ja miałam taką suszę, że wieczorem podlewałam konewką (dosyć obficie), a rano śladu nie było
Od kilku dni podlewanie zostawiam grubej warstwie chmur... szkoda tylko, że wraz z deszczem przyszedł chłód i niemiło wychodzić z domu..
Na tapecie wciąż tulipany.. Jak pewnie wiecie, większość cebul pochodzi z biedrony. Wczoraj znajoma stwierdziła, że jestem wyjątkową szczęściarą, bo przecież marketowe kwiaty są do.. bani
I jak tu wytłumaczyć zwykłemu zjadaczowi chleba, że większość forumek ma z tego samego źródła i doczekały się przepięknych odmian

"ocze oczy"

kocimiętka kwitnie już na całego, ale moje koty wolą inne rośliny..

.. najlepiej przecież leży się na hostach

dla porównania, hosta spoza kociego zasięgu

syrop/miód z "majówek".. mniam...

Miało być słonecznie i pięknie, a było.. no powiedzmy sobie.. kwietniowo. Kilka godzin gorąca i ostrego słońca plus zimne i wietrzne popołudnia

Zuza, niestety Heliotrop jest jednoroczny

Dorotko, wiesz, że ja miałam taką suszę, że wieczorem podlewałam konewką (dosyć obficie), a rano śladu nie było

Na tapecie wciąż tulipany.. Jak pewnie wiecie, większość cebul pochodzi z biedrony. Wczoraj znajoma stwierdziła, że jestem wyjątkową szczęściarą, bo przecież marketowe kwiaty są do.. bani

"ocze oczy"

kocimiętka kwitnie już na całego, ale moje koty wolą inne rośliny..

.. najlepiej przecież leży się na hostach

dla porównania, hosta spoza kociego zasięgu

syrop/miód z "majówek".. mniam...

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Sabinko,dzisiaj wszystko oglądnęłam bez problemów ,narcyzów i tulipanów dużo uzbierałaś ,muszę Ci powiedzieć ,że mnie też już chwycił pierwszy uwiąd powojników,jestem wściekła, bo miał tyle pączków i wszystko wisi ,i tak myślę podlać nadmanganianem potasu ,ale wymyśliłam ,że może je podleję encortonem rozpuszczonym w wodzie ,zrobię takie doświadczenie i albo je trafi do reszty ,albo wyzdrowieją ,mam ich dużo posadzone od Stasi i nie chciałabym ,aby je wszystkie licho wzięło,na razie jeden wisi,pozdrawiam i miłego dnia życzę 

- nifredil
Martuś, jeszcze nie próbowałam ratować tych powojników. Póki co wycięłam zwiędnięty pęd i modlę się żeby to była jednorazowa akcja. W ubiegłym roku miałam tylko 5 powojników i 3 padły całkowicie
Podobno można podlewać nadmanganianem, pryskać wodą z sodą albo wodą utlenioną.. Sama nie wiem co najpierw.. żeby nie przedobrzyć 

- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sabinko najpierw : na jednego powojnika -1 litr letniej wody + 1-2 tabletki nadmanganian + 1 ząbek czosnku przez praskę =wylać na nogi powojnika. Ja jestem zupełny laik w powojnikach. W tamtym roku nakupiłam i myślałam że one takie bezproblemowe.Jak zaczęły chorować to poradziła mi doświadczona ogrodniczka żeby tak zrobić. Wszystkie 9 rosną i mają wielkie pąki.
Pozdrawiam Ela
- sweetdaisy
Sabinko, ja też swoje uwiądowe żniwa powycinałam. Obraziłam się na powojniki, na razie mam nerwa, więc niech sobie same radzą. Tym bardziej że pozaplatane z różą więc nie wiem czy oprysk nie zaszkodzi i jej. A nadmanganian i czosnek w korzeniach miały
Naparstnice u mnie właśnie też drogie, nie wiem czemu
A werbena czytałam że u nas uprawia się jako jednoroczną, więc poszła w nogi do donicy z powojnikiem.
Reszta trafi między róże

Naparstnice u mnie właśnie też drogie, nie wiem czemu

A werbena czytałam że u nas uprawia się jako jednoroczną, więc poszła w nogi do donicy z powojnikiem.
Reszta trafi między róże

Ach,to kocimiętkę sobie przywlokłem z rowu
Oj,będzie wesoło jak od sąsiadów koty przyjdą...
Bo przy perełkach posadziłem
Pięknie Ci zdjęcia wyszły!
Oczy jakie brwi mają,robiłaś im makijaż?

Oj,będzie wesoło jak od sąsiadów koty przyjdą...
Bo przy perełkach posadziłem

Pięknie Ci zdjęcia wyszły!
Oczy jakie brwi mają,robiłaś im makijaż?
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Sabinko zdecydowanie warto było zainwestować w szafirki! Są super!
I tak sobie myślę, że chyba przyjadę do Ciebie na naukę upychania.
Może udałoby mi się zmieścić coś jeszcze..?
...mam deficyt hektarów.
Muszę się z Tobą zgodzić, że cebulowe zakupy z Biedry są świetne!
I tak sobie myślę, że chyba przyjadę do Ciebie na naukę upychania.

Muszę się z Tobą zgodzić, że cebulowe zakupy z Biedry są świetne!
- nifredil
Eliza, spróbuję tej mikstury, co mi szkodzi
Jutro kupię nadmanganian
Zuza, kochana chyba mylisz mnie z Cyma2704
u niej jest Sonia w podpisie, a u mnie Sabina
Faktycznie werbena patagońska traktowana jest jako jednoroczna, ale podobno kapitalnie się rozsiewa i za rok wyrasta sama, po łagodnej zimie potrafi też odbić od korzenia
Tulap, chcesz powiedzieć że u ciebie kocimiętki rosną po rowach
szczęściarz
Aneczko, widzisz, okazuje się, że moje upychanie odbije się czkawką.. część roślinek od Stasi siedzi w doniczkach, zamiast rozrastać się na docelowym miejscu, a wszystko dlatego, że nie pamiętam gdzie powtykałam lilie
Aneczka.. popatrz jakie mam śliczne pomyłki.. miały być różowe, a są twoje "ulubione".. Przypadek? Nie sądzę

Zuza, kochana chyba mylisz mnie z Cyma2704

Faktycznie werbena patagońska traktowana jest jako jednoroczna, ale podobno kapitalnie się rozsiewa i za rok wyrasta sama, po łagodnej zimie potrafi też odbić od korzenia

Tulap, chcesz powiedzieć że u ciebie kocimiętki rosną po rowach

Aneczko, widzisz, okazuje się, że moje upychanie odbije się czkawką.. część roślinek od Stasi siedzi w doniczkach, zamiast rozrastać się na docelowym miejscu, a wszystko dlatego, że nie pamiętam gdzie powtykałam lilie

Aneczka.. popatrz jakie mam śliczne pomyłki.. miały być różowe, a są twoje "ulubione".. Przypadek? Nie sądzę

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sabinko cieszymy oczka kolorowymi tulipankami bo niedługo minie ich czas,najpiękniejsze są w kępach 

- sweetdaisy
Nie nie Sabinko, nie mylę Ciebie, tylko Twoje imię. Ty zawsze kojarzysz mi się z burzą kwiatów misternie poupychanych na rabatach w sposób, którego chyba nigdy nie doścignę
. Ja niestety nie mam pamięci do imion i twarzy, jest to moją zmorą. Do dziś po 3 latach pracy mylę imię kolegi z pracy z innym, który od 2 lat już nie pracuje 
Błędy poprawiłam, wybacz, mea culpa.

Błędy poprawiłam, wybacz, mea culpa.
- aneczka1979
Sabinko ja kupiłam Double Beauty of apeldoorn i to chyba on, choć jak patrzę na zdjęcia w necie to jakoś zbyt dużo tej czerwieni. Miały być żółte muśnięte raptem czerwonym rumieńcem i taka sama sytuacja jest z moimi tulipanami zakupionymi jako Freeman.
Także sama już nie wiem czy to one czy nie one. 

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sabinko, może to dobry pomysł, żeby narcyzy kupować w Biedrze
Może się skuszę tej jesieni
Pomyłka tulipanowa w ulubionych kolorach... Pewnie się złościsz, ale zdjęcia to im zrobiłaś fantastyczne
Do schrupania 

Pomyłka tulipanowa w ulubionych kolorach... Pewnie się złościsz, ale zdjęcia to im zrobiłaś fantastyczne

- aneczka1979
Elwi masz rację, w Sabiny obiektywie żółto-czerwone tulipany wyglądają tak, że brałabym cebule w dziesiątkach.
Przyjedź Sabinko obfocić i moje, to może je polubię.

Przyjedź Sabinko obfocić i moje, to może je polubię.