Słoneczne rabaty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty

Post »

Liliowce, floksy, lilie, jeżówki mam wysadzone i ja. Heliotrop zakupiony (czy on jest wieloletni?) Naparstnice niestety nie wylazły, wszystkie trzy sadzonki do du....y. Powkładałam jeszcze trochę cebul mieczyków. Mam jeszcze kupione bożykwiat, lewizja, firletka, fiołki, dzwonki i werbenę - Sabinko, czy coś z tego nada się między róże?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko śliczne te strzępiaste tulipany ;:333 Pomyłki widzę u wszystkich występują...mówi się trudno. I tak cieszą, bo dają kolor. U mnie tych pomyłek dość sporo, na dodatek pogubiłam niektóre etykiety i nawet nie wiem co zostało pomylone :oops:
Rabata z różami bardzo mi się podoba, a ilość szafirków ;:224
U Ciebie popadało, podlało a u mnie deszczu ciągle za mało. Coś czuję, że znów zapowiada się suchy sezon :roll:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit po oszukanym długim weekendzie
Miało być słonecznie i pięknie, a było.. no powiedzmy sobie.. kwietniowo. Kilka godzin gorąca i ostrego słońca plus zimne i wietrzne popołudnia :roll: Na moje szczęście zdążyłam zebrać kwiaty mniszka lekarskiego przed deszczem i zrobiłam pyszny mleczykowy syrop na przeziębienia ;:152

Zuza, niestety Heliotrop jest jednoroczny :( Naparstnica po roku, w którym kwitnie zwykle zanika, albo baardzo marnieje i zanika w trzecim roku po wysianiu. Należy siać nową lub wciąż kupować, (co wychodzi dosyć drogo, parząc na ceny naparstnic na moim ryneczku) Dzwonki i firletkę również mam wsadzoną. Fiołki są malutkie więc moim zdaniem pod krzaczek się nadadzą, jeśli piszesz o werbenie patagońskiej, to w tym roku będę ją miała pierwszy raz i liczę, że z różami będzie wyglądała mistrzowsko ;:108 Prawdę mówiąc, do róż pasuje chyba wszystko.. ;:224
Dorotko, wiesz, że ja miałam taką suszę, że wieczorem podlewałam konewką (dosyć obficie), a rano śladu nie było ;:223 Od kilku dni podlewanie zostawiam grubej warstwie chmur... szkoda tylko, że wraz z deszczem przyszedł chłód i niemiło wychodzić z domu..

Na tapecie wciąż tulipany.. Jak pewnie wiecie, większość cebul pochodzi z biedrony. Wczoraj znajoma stwierdziła, że jestem wyjątkową szczęściarą, bo przecież marketowe kwiaty są do.. bani ;:224 I jak tu wytłumaczyć zwykłemu zjadaczowi chleba, że większość forumek ma z tego samego źródła i doczekały się przepięknych odmian ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"ocze oczy" :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kocimiętka kwitnie już na całego, ale moje koty wolą inne rośliny..

Obrazek

.. najlepiej przecież leży się na hostach :evil:

Obrazek

dla porównania, hosta spoza kociego zasięgu

Obrazek

syrop/miód z "majówek".. mniam...

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Sabinko,dzisiaj wszystko oglądnęłam bez problemów ,narcyzów i tulipanów dużo uzbierałaś ,muszę Ci powiedzieć ,że mnie też już chwycił pierwszy uwiąd powojników,jestem wściekła, bo miał tyle pączków i wszystko wisi ,i tak myślę podlać nadmanganianem potasu ,ale wymyśliłam ,że może je podleję encortonem rozpuszczonym w wodzie ,zrobię takie doświadczenie i albo je trafi do reszty ,albo wyzdrowieją ,mam ich dużo posadzone od Stasi i nie chciałabym ,aby je wszystkie licho wzięło,na razie jeden wisi,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:168
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, jeszcze nie próbowałam ratować tych powojników. Póki co wycięłam zwiędnięty pęd i modlę się żeby to była jednorazowa akcja. W ubiegłym roku miałam tylko 5 powojników i 3 padły całkowicie ;:223 Podobno można podlewać nadmanganianem, pryskać wodą z sodą albo wodą utlenioną.. Sama nie wiem co najpierw.. żeby nie przedobrzyć ;:224
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko najpierw : na jednego powojnika -1 litr letniej wody + 1-2 tabletki nadmanganian + 1 ząbek czosnku przez praskę =wylać na nogi powojnika. Ja jestem zupełny laik w powojnikach. W tamtym roku nakupiłam i myślałam że one takie bezproblemowe.Jak zaczęły chorować to poradziła mi doświadczona ogrodniczka żeby tak zrobić. Wszystkie 9 rosną i mają wielkie pąki.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko, ja też swoje uwiądowe żniwa powycinałam. Obraziłam się na powojniki, na razie mam nerwa, więc niech sobie same radzą. Tym bardziej że pozaplatane z różą więc nie wiem czy oprysk nie zaszkodzi i jej. A nadmanganian i czosnek w korzeniach miały ;:161
Naparstnice u mnie właśnie też drogie, nie wiem czemu ;:202
A werbena czytałam że u nas uprawia się jako jednoroczną, więc poszła w nogi do donicy z powojnikiem.
Reszta trafi między róże :tan
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ach,to kocimiętkę sobie przywlokłem z rowu ;:oj
Oj,będzie wesoło jak od sąsiadów koty przyjdą...
Bo przy perełkach posadziłem ;:224
Pięknie Ci zdjęcia wyszły!
Oczy jakie brwi mają,robiłaś im makijaż?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko zdecydowanie warto było zainwestować w szafirki! Są super!
I tak sobie myślę, że chyba przyjadę do Ciebie na naukę upychania. :lol: Może udałoby mi się zmieścić coś jeszcze..? ;:183 ...mam deficyt hektarów. :lol:
Muszę się z Tobą zgodzić, że cebulowe zakupy z Biedry są świetne!
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eliza, spróbuję tej mikstury, co mi szkodzi ;:173 Jutro kupię nadmanganian ;:108
Zuza, kochana chyba mylisz mnie z Cyma2704 ;:131 u niej jest Sonia w podpisie, a u mnie Sabina :lol:
Faktycznie werbena patagońska traktowana jest jako jednoroczna, ale podobno kapitalnie się rozsiewa i za rok wyrasta sama, po łagodnej zimie potrafi też odbić od korzenia ;:224
Tulap, chcesz powiedzieć że u ciebie kocimiętki rosną po rowach :shock: szczęściarz ;:108
Aneczko, widzisz, okazuje się, że moje upychanie odbije się czkawką.. część roślinek od Stasi siedzi w doniczkach, zamiast rozrastać się na docelowym miejscu, a wszystko dlatego, że nie pamiętam gdzie powtykałam lilie :;230

Aneczka.. popatrz jakie mam śliczne pomyłki.. miały być różowe, a są twoje "ulubione".. Przypadek? Nie sądzę ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Sabinko cieszymy oczka kolorowymi tulipankami bo niedługo minie ich czas,najpiękniejsze są w kępach ;:215
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie nie Sabinko, nie mylę Ciebie, tylko Twoje imię. Ty zawsze kojarzysz mi się z burzą kwiatów misternie poupychanych na rabatach w sposób, którego chyba nigdy nie doścignę Obrazek. Ja niestety nie mam pamięci do imion i twarzy, jest to moją zmorą. Do dziś po 3 latach pracy mylę imię kolegi z pracy z innym, który od 2 lat już nie pracuje Obrazek
Błędy poprawiłam, wybacz, mea culpa.
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko ja kupiłam Double Beauty of apeldoorn i to chyba on, choć jak patrzę na zdjęcia w necie to jakoś zbyt dużo tej czerwieni. Miały być żółte muśnięte raptem czerwonym rumieńcem i taka sama sytuacja jest z moimi tulipanami zakupionymi jako Freeman. :oops: Także sama już nie wiem czy to one czy nie one. :oops:
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko, może to dobry pomysł, żeby narcyzy kupować w Biedrze ;:224 Może się skuszę tej jesieni :D
Pomyłka tulipanowa w ulubionych kolorach... Pewnie się złościsz, ale zdjęcia to im zrobiłaś fantastyczne ;:180 Do schrupania ;:183
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi masz rację, w Sabiny obiektywie żółto-czerwone tulipany wyglądają tak, że brałabym cebule w dziesiątkach. ;:131
Przyjedź Sabinko obfocić i moje, to może je polubię. ;:183
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”