Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Post »

Ponownie skontrolowałam pęd główny,bez uszkodzeń.
Łodygi liściowe wyprostowane,dziury po gradzie zasychają po obwodzie,ciekawe do jakiej wielkości,o kwiatach nie wspominam żeby się niepotrzebnie nie podniecać.
Powinno być dobrze. Joanna
[url=ihttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ca0a5b1c5c5dfcb5.html]Obrazek[/url]
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich miłośników dyni :wit
Postanowiłem dołączyć do gorączki dyniowej. Ponieważ to mój niemal pierwszy post na forum, czas się przedstawić a właściwie to przedstawić swoje dyńki.
Oto niektóre z nich:
Obrazek Obrazek
to Bambino wsadzone do doniczek 22 marca (dlatego takie duże)
a tu piżmowa:
Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Witaj :wit Zapraszamy do zabawy w uprawę gigantów, wymiany doświadczeń oraz pomocy innym w potrzebie :wink: Zdjęcia chyba za duże będą, chyba bo w tel ciężko mi ocenić :) Krzaki piękne ;:215 Widzę zapyloną kilka dni temu dynie :D Też bym już chciał ;:333
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Obrazki się nie wyświetlały bo jak to u nowicjusza, nie wszytko działa od razu ale już chyba jest ok.
x-s-D
---

Post »

adik-bardzo ładne,zdrowe krzaki dyń.Oto chodzi w tej niewątpliwie pasjonującej profesji.Ważne są nie tylko osiągnięcia ale także porażki.Naśladowcy będą mogli uniknąć porażek jezeli tylko otrzymają pełne i rzetelne informacje na temat uprawy.Przykładem niech będą np.uprawiajacy pomidory.

Dziękuje.Joanna.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Adik-ale piękne okazy prezentujesz ;:oj Błażej to już fachura dyniowy,potrafi ocenić ,kiedy zakwitnie dynia i ile dni ma zawiązek ;:oj
Też mam 3 odmiany ,wprawdzie nie są jeszcze tak imponujace ,jak wasze,ale radzą sobie :) Ja jednak nie będę celować w giganty,tylko tak bardziej praktycznie- aby łatwo je było dostarczyć do domu ,i aby były smaczne :)

Joasiu- nie mogę otworzyć Twojego zdjęcia,ale widzę na miniaturce,że dynia "idzie" po trawie. Nie boisz się,ze ślimaki Ci ja wrąbią? :twisted: Czy nie ma u Ciebie ślimorów?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
kalafior
100p
100p
Od: 27 lut 2014, o 12:15

Post »

Dzisiaj zauważyłem że główny pęd(pomimo przygniatania stopniowo patykiem do ziemi) mojej najładniejszej dyni złamał się,część liści przywiędła,inne nie.Jak myślicie zostawić,przysypać ziemią czy wyciąć pęd całkowicie?
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie wiem. Bym musiał to widzieć.
x-s-D
---

Post »

Cały ogród został "odślimaczony",także dyni nic nie grozi.Na ślimaki używam środek przedstawiony na zdjęciu.
Obrazek
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Zawsze można spróbować popiołem w rozsądnych ilościach. Ślimaki go ponoć nie lubią a popiół to świetny nawóz także w glebie przy umiejętnym stosowaniu działanie będzie tylko pozytywne.
Mój olbrzym nieśmiało rośnie ale nie jest to co sobie zaplanowałem jakoś tak pomimo opałów w moim regionie (wlkp) dużo wody trochę chyba za dużo wolał bym raz czy dwa razy podlać. Wilgoć duża kilka sadzonek dyniowatych już mi padło:(
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zgodnie z planem, dziś rano otwarł się kwiat żeński na dyni mojej siostry :) Tak wygląda ten zmarnowany krzak o którym pisałem wcześniej :D
Obrazek
Obrazek

A to moja
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
marta566
50p
50p
Od: 27 sty 2014, o 10:35

Post »

Obrazek

No podziwiam Wasze dynie, a moja jakaś taka mała. Fakt że na początku grad ją trochę pokaleczył ale teraz dbam o nią jak mogę i szału nie ma. Może ja ją za mało zasilam albo za dużo :D :) Napiszcie proszę tak uczciwie jak często i czym zasilacie. Dodam że to dynia z nasion od Błażeja więc potencjał ma ;:138
Pozdrawiam Marta
x-s-D
---

Post »

Marta566. Uczciwiej jak teraz piszę już się nie da.Dół pod dynie był sukcesywnie od jesieni ub.roku zapełniany kurzakiem,kompostem,końskim obornikiem.Co było dostępne pod ręką szło do dołu.W tym roku dołożyłam kurzaka ina wierzch kompost.W tym roku 2 razy podlewana pokrzywówką.
Jak widzisz pomimo tego wielkiej rewelacji nie ma(dość póżno wysadzona).Na razie nie podlewam bo polało fest.W poniedziałek dołoże pokrzywówką zgodnie z normą
1l/10l,teraz dawałam mniej ze wzgledu na wielkośc sadzonki.
Dziekuje.Joanna.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Marta566 mam identycznej wielkości sadzonki i mniejsze też więc witaj w klubie opóźnionych dyń :).
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marta Ja wraz z Mateuszem vanyavala wysadzaliśmy swoje sadzonki w grunt jako ostatni :) Twoja jest naprawdę ładna :) Daj jej poczuć grunt porządnie to pójdzie ostro :D Tej pierwszej nie ma co brać nawet pod uwagę. Reszta moich sadzonek wygląda (mam nadzieje, bo na działce tydzień nie byłem i mam wielką nadzieję że wszystkie rosną w podobnym tempie) tak:
Obrazek
Co do nawożenia to te moje które tu pokazywałem, dostały dwa razy pokrzywówke, z czego drugi raz wczoraj :D Te na działce nie dostały nic, bo jak wspomniałem, dawno tam nie byłem z braku czasu. W weekend na pewno czymś zasile, w zależności od pogody, będę myślał co i jak :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”