Borówka amerykańska - 3 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

Dodam jeszcze, że użyłem tego środka, bo akurat miałem go pod ręką.
Na mszyce jest duży wybór śor, więc możesz użyć innych.
Mospilan akurat jest niewygodny w użyciu przy sporządzaniu małych ilości cieczy, ponieważ jest w proszku i np. z tego co pamiętam na 1 litr trzeba odważyć 0,2 grama, czy nawet mniej :roll:
Łatwiej ogarnąć te w płynie używając małej strzykawki :wit
Pozdrawiam, Jacek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pirimor i Pirimix- tylko mszyce przeniesiony do 1 lub 2 grupy niezależnie od temp.szkoda
teppeki 50 wg-tylko mszyce zarejestrowany: ziemniak, pszenica, jabłoń-szkoda ale działa do 3 tyg. niezależnie od temp.
nie stosować pyretroidów-koszą wszystko, naturalnych wrogów mszyc też.Cały wic polega na tym że mszyce rozmnażają się bezpłciowo a owady drapieżne potrzebują jednego chłopa na kilka ,kilkadziesiąt babeczek.Stosując Decis ,Karate Zeon itp. dajemy fory mszycom.AMEN.
cocojumbo
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie co do borówki widocznej na zdjęciu. Borówka "toro" posadzona w tym roku. Jak widać pęd główny kładzie się mocno na ziemi i zaczynają wyrastać z niego nowe pędy już w pionie. Czy powinienem obciąć cały pęd łącznie z odrostami, czy do odrostów, czy pozostawić krzaczek tak jak jest?
Obrazek
Druga sprawa. Borówka na drugim zdjęciu to jak podaje etykieta: vaccinum corymbosum Patriot, a więc borówka wysoka. Zakupiona w 2011 r. w Lidlu. Krzaczek mam już 3 sezon a wygląda jak na zdjęciu, drugi jest jeszcze mniejszy. Czy to może być rzeczywiście borówka wysoka? Krzaki kupione w tym roku są od nich większe.
Obrazek
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11

Post »

Wszystkie to są borówki wysokie, Toro też :wink: Patriot ogólnie ma inny pokrój, mniejsze przyrosty, cieńsze gałązki. U siebie mam 5 krzaków 4 letnich. Bluecrop'y i Toro są ze dwa razy większe od Patriota. Ale za to Patriot najwięcej owocuje u mnie :idea: cały jest obsypany w owocach, od samej ziemi do najwyższej gałązki :wink:
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

cocojumbo pisze:Mam pytanie co do borówki widocznej na zdjęciu. Borówka "toro" posadzona w tym roku. Jak widać pęd główny kładzie się mocno na ziemi i zaczynają wyrastać z niego nowe pędy już w pionie. Czy powinienem obciąć cały pęd łącznie z odrostami, czy do odrostów, czy pozostawić krzaczek tak jak jest?
Ja proponuję zostawić jak jest, a jeżeli wyciąć to tylko ten ostatni (trzeci) najsłabszy. Pozostałe 2 zapowiadają się na ładne pędy i szkoda ich wycinać. To, że pęd z którego wyrastają położył się na ziemię, nie szkodzi. Będzie miał oparcie, a może chciałby się ukorzenić (obsypać ściółką). Taka będzie jego wyjątkowa uroda.
:wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

cocojumbo,zostaw krzew tak jak jest niech młode pędy rosną w górę,nic nie wycinaj.piotr
cocojumbo
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 13:55

Post »

Dziękuję wszystkim za rady ;:138 Zastosuję się oczywiście. Czy te pędy wyrastając z gałązki nie będą słabsze, niż te "z korzenia"?
Co do Patriota, to się uspokoiłem, już myślałem że mam jakieś karły :lol: w tym roku roślina pierwszy raz owocuje i mam nadzieję, że to początek dobrej passy.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

cocojumbo cięcie borówki polega ogólnie na tym że nie wycina się pędów starych przy ziemi tylko skraca do najsilniejszego młodego pędu który wyrósł niżej.Borówki trudno wybijają młode pędy z szyjki korzeniowej.Za rok ,dwa będziesz wiedział intuicyjnie co wyciąć a co zostawić.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

:wit
proszę wyprostujcie mnie jak błądzę - mam trzy letnie borówki, ładnie rosną, ziemia wymieszana z torfem, nawoziłam do tej pory Magiczną siłą do borówek, nawóz się skończył i chciałabym teraz ostatni raz zasilić je siarczanem amonu a później siarczanem potasu. I tu mam wątpliwości - doczytałam, że siarczan amonu ma być w stężeniu 0,5%, czyli 50 g na 10 l, czy te 10 l dać pod jeden krzak? trochę sprzecznych dany jest w necie na temat ile gramów nawozu ma przypadać na jeden krzak. Od kiedy nawozić siarczanem potasu?
pozdrawiam
Iwona
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Iwonko

To już ostatni dzwonek na zasilenie azotem. Powiem Ci, że borówki pięknie reagują na dolistny oprysk saletrą potasową.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

forumowicz, tylko ile tego 0,5% roztworu siarczanu amonu dać pod jeden krzaczek?
a od kiedy oprysk z potasem i w jakim stężeniu?
pozdrawiam
Iwona
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

leniawka pisze:tylko ile tego 0,5% roztworu siarczanu amonu dać pod jeden krzaczek?
5 litrów. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

dziękuję!
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

forumowicz pisze:Iwonko

To już ostatni dzwonek na zasilenie azotem. Powiem Ci, że borówki pięknie reagują na dolistny oprysk saletrą potasową.
doczytała, że do oprysku ma być 0,2% roztwór saletry potasowej, czy tak? ale czegoś tu nie rozumiem, saletra to przecież azot, potas dojemy na jesieni, aby młode pędy "szybciej zdrewniały", kiedy więc ten oprysk saletrą potasową?
pozdrawiam
Iwona
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Saletra nie 0,2 % a 0,5 %.

Jeśli liście są zielone nie musisz pryskać. Jeśli są jasne, to efekt jest prawie natychmiastowy. Już następnego dnia po oprysku daje się zauważyć zielenienie liści.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”