Kaktusowo u Abaddon'a

Zablokowany
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusowo u Abaddon'a

Post »

raflezja pisze:Podziwiam Twój wysiłek włożony w przesadzanie. Może i ja kiedyś się odważę, aby zmienić wszystkie doniczki na kwadratowe.
W każdym razie Twoje kolekcja Mateusz wygląda teraz bardzo ładnie i profesjonalnie.
Dziękuję :) Skoro nie tylko mnie się podoba to znaczy, że robota nie poszła na marne. Mam nadzieję, że roślinki będą się dobrze czuły w nowym lokum z nowym substratem.
sokolica pisze:Chyba doniczki Ci zabrakło, widzę jakąś parodię w białym. Trochę się narobiłeś, ale na pewno jesteś zadowolony. I przyznaj, że przesadzanie, czy sadzenie w ogóle to wielka frajda :D Nawet jak się człowiek pokłuje. Za to efekt końcowy napawa dumą.
W białej doniczce siedzi Notocactus leninghausii :) Doniczki nie brakło. Nie przesadzałem go ponieważ on już siedział w doniczce kwadratowej :) Do niedawna jako jedyny. Przesadzanie fajna sprawa i chyba właśnie to najbardziej lubiłem z hodowania kaktusów ale po przesadzeniu 40-tu roślin jednego dnia mam przesyt :lol:
jorkis pisze:Teraz będziesz miał więcej miejsca na nowe roślinki ;:108
Miejsca było dużo jeszcze zanim zacząłem przesadzanie. Trochę miejsca zabrało to, że kupiłem za mało doniczek o krawędzi 7cm, przez co kilka kaktusów siedzi w o dużo za dużych doniczkach. Zabiera to miejsce ale trudno. Znowu ich przesadzać nie będę. Mają doniczkę na długi czas :) Ewentualna wymiana substratu będzie i nic poza tym.
epti pisze:A jak ręce? mocno zdewastowane?
Wcale :) Krew się nie lała, nie przeklinałem z bólu, więc nie jest źle. Kilka drobnych cierni pod skórą i nic poza tym. Najlepszą akupunkturę zawsze robi Echinocactus grusonii :D

Nie wiem jak Wy ale ja na razie sprzątnąłem kaktusy z balkonu. Jest zimno, deszczowo, słońca brak i zapowiadają przymrozki nocne za tydzień... Poczekam na trochę lepsze warunki i wystawię je na nowo tak na stałe już.
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie przymrozki... Nie strasz
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak mnie informował portal pogodowy, z którego korzystam. Co prawda teraz widzę, że zmienił zdanie ale i tak zapowiada noce z temperaturami 1-2*C. Na razie wszystkie kaktusy czekają na lepsze warunki w domu :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Mateusz, jeśli korzystasz z Twojapogoda to sugeruję zmienić portal. Tam zmienia się nawet w ciągu dnia, a nigdy nie sprawdza się dalej niż na najbliższe naście godzin. Choć kiedyś na godzinowej ponoć u mnie lało, choć ja tam widziałam błękitne niebo :lol:
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze możesz polecić mi jakiś lepszy, bardziej wiarygodny :) Póki co portal TwojaPogoda sprawił, że ewakuowałem rośliny z balkonu :) I tak nic nie tracą, bo słońce znowu nas opuściło...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z racji chwilowego braku pogody za czym idzie brak rozwoju pąków, taka fotorelacja z zabawy aparatem. Z pierwszym podlaniem roślin nadal zwlekam ze względu na zimne noce, więc póki co zraszanie.

Parodia chrysacanthion
Obrazek

Notocactus mammulosus
Obrazek

Mammillaria spinosissima
Obrazek

Mammillaria parkinsonii
Obrazek

Mammillaria celsiana
Obrazek

Mammillaria carnea
Obrazek

Wiem, że przynudzam ale mam słabość do cierni skąpanych rosą :D
Za tydzień wyprawa na częstochowskie Targi Ogrodnicze, więc jeśli zastanę tam pana Moroza to na pewno pokażą się jakieś nowości :)
Pozdrawiam
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Nie dziwę Ci się, takie zroszone ciernie są piękne. M. celsiana z tymi kroplami na końcach cierni wymiata :tan
Zazdroszczę Ci tych targów ogrodniczych. U mnie na razie kiepsko z funduszami więc unikam jak ognia takich miejsc :lol:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Wcale nie przynudzasz :D Uwielbiam takie widoki ;:108 Takie mokre ciernie są piękne! Sama jak popryskam swoje kujące siedzę i podziwiam :D
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Jak to było? "Żeby zdjęcia miażdżyły czaszkę"... :lol: No, tym razem wyszło Ci duuużo lepiej niż na początku. M. spinosissima i M. celsiana wymiatają ;:215 Ale nadal nie popieram zraszania całej rośliny :twisted:
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Pięknie wyglądają te zroszone rośliny ;:oj cudo ;:138 zdjęcia obłędne, chylę czoła ;:180
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Fajnie wykombinowałeś z tymi fotkami, podobają mi się.
Awatar użytkownika
szybki xyz
50p
50p
Od: 12 lut 2011, o 15:25

Post »

Zraszone rośliny ze zdięcia jednym słowem wyglądają cudnie ;:138 .
Pozdrawiam Krzysiek
Moje kłujaki i nie tylko
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sokolica pisze:Jak to było? "Żeby zdjęcia miażdżyły czaszkę"... :lol: No, tym razem wyszło Ci duuużo lepiej niż na początku. M. spinosissima i M. celsiana wymiatają ;:215 Ale nadal nie popieram zraszania całej rośliny :twisted:
Połowy zrosić nie umiem :D Pryskałem po całości, bo rano było ciepło, słoneczko świeciło i lekko wiał wiatr, więc kaktusy zostały szybko osuszone :) Rosa na cierniach wyglądała na tyle ciekawie, że postanowiłem się podzielić widokiem :) Cieszę się, że tym razem udało mi się chociaż trochę "zmiażdżyć czaszkę" :D (jednak jesteś pamiętliwa :lol: )
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Widok bezcenny, wygladają extra a i zdjęcia pierwsza klasa ;:215
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

hm echinopis jaki masz na wcześniejszych postach tej wielkości faktycznie powinien dać kwiat.... Warto jednak właśnie trzymać roślinę bez odrostów bo one nie tylko osłabiają co też cieniują główną roślinę które nie rośnie w szerz jak powinna. Tak więc urywasz na bieżąco jak osiąga taki 2 cm bo im starszy to łatwiej oszpecić roślinę jego urywaniem....z praktyki wiem ze chętni na odrosty zawsze się znajdą.
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”