Azotem możesz zasilać do końca czerwca,oczywiście z umiarem.Nadmiar azotu może skutkować słabym zdrewnieniem łozy i tym samym jej przemarzaniem zimą.W drugiej części sezonu dla poprawienia drewnienia zalecane jest nawożenie potasem.badylarz pisze: Natomiast ciągle oczekuje informacji czy mam zasilić sadzonki w czerwcu nawozem azotowym. Chcę uzyskać w tym roku, jednak jedną silną łozę. Pozdrawiam.
@Aguska u mnie Nero też jakoś specjalnie się nie spisuje,próbowałem go w ubiegłym roku i prawdę mówiąc trochę się rozczarowałem.Smak taki sobie,spodziewałem się czegoś innego tym bardziej że wiele dobrych opinii można o nim wyczytać w internecie.Może po tym sezonie zmienię o nim zdanie.Ładnie wystartował, ma po dwa kwiatostany na latorośli,zobaczymy...
U mnie z ciemnych najbardziej zadowolony jestem z Konsuła.Smaczny,bardzo plenny,bardzo duże grona i jagody.Ma bardzo silny wzrost więc staram się go wyhamowywać maksymalnym obciążeniem. Duże obciążenie nie wpływa jednak negatywnie na smak owoców czy owocowanie w roku przyszłym.Pomimo przeciążenia w tym roku ma znowu mnóstwo kwiatostanów.Jego wadą może by to że nierównomiernie dojrzewają mu jagody.Dla mnie nie stanowi to problemu bo podskubuję je na bieżąco w miarę dojrzewania i zbiory mam rozciągnięte w czasie