Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

Czekam na kwitnienie powtórne swoich tegorocznych maluszków :D Może niektóre z tych powojników da się pokazać. Lubię niebieski w ogrodzie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hi...hi... tak patrzę i widzę że mamy te same powojniki... ;:224
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

...udało się pospacerować bez zadrapań napisała Elusia- a ja ciągle wychodzę z ranami kłutymi,szarpanymi i siniakami. :;230
Jak tak dalej będzie wystąpię o odszkodowanie(np.róże niechciane zaadoptuję-chociaż już też nie mam gdzie)
Miejsce będzie po Twojej First Lady-o!! i jeszcze 3 się szykują do wykopków.

Nelusia byłaś gdzieś?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym roku powojniki jakoś nie chcą u mnie rosnąć . To miejsce przy siatce im chyba nie odpowiada . W ubiegłym roku John Warren kwitnął mi cały czas a na siatce tylko 1 raz zakwitnął i spi. Tylko peruczki sobie wisza. Czy może je czymś wzmocnić bo może reszta kwiatów im zabrała jedzonko . Pięknie i kolorowo Nelus
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Pokaz powojników świetny i wszystkie niebieskie. ;:138
Neluś ja dopiero planuję wszystkie nowe nasadzenia, nie wiem czy w tym roku mi się uda coś z tym ruszyć ale to ma być różano-powojnikowy zestaw tak że każda rada dotycząca sadzenia bardzo się przyda. ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jeny kiedy ja się doczekam takich clemków.
Na razie czekam na kolejne kwiaty GF.
Nasze róże w tym roku chyba będą narażone na liczne przeciwności.
W zeszłym roku padało w maju i na początki czerwca. I to chyba im służyło.
Teraz kwiaty opadają albo przez deszcz, albo przez skwar.
Na moich dopiero zaczynają puszczać nowe pędy. Tylko Queen of Sweden ma nowe pączki. No i Adventure, Mirage, Cambridge Castel i Nicole.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Neluś piękne niebieskości. Ten kolor mnie urzeka. A zajrzyj do mnie ;:196 :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Nelu, dziękuję Ci bardzo za omówienie tych pięknych clematisów. ;:196 Wszystkie chciała bym mieć. No, ale niestety muszę dokonać wyboru. Przejrzałam Twoje wątki. Jak te clematisy fajnie są dobrane do róż. :uszy
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

W tym roku i ja zakochałam się w clematisach. Kwitną pięknie i stare i nowe nabytki. W dodatku są mniej kłopotliwe od róż :)
Byłaś może u P. Tomszaka? Interesują mnie viticelle :roll:
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Grażynko z reguły powojniki włoskie i bylinowe są takie obfite ,wielkokwiatowe np.Gen Sikorski padł cały... :cry: kwalifikuje się do wykopania i to zrobię ,bo to nie jego pierwszy uwiąd ...
Peoniu dziękuję za pochwałę... ;:196 Teraz jest najbardziej kolorowo...oby jak najdłużej... :D
Eluś widziałam u Ciebie ładny krzaczek fuksji...ma się u Ciebie bardzo dobrze... :uszy moja też zaczyna pokazywać pąki...
Thunbergia Grandiflora to takie egzotyczne pnącze ,które na zimę idzie do domu,a na wiosnę na taras i kwitnie owszem ,ale w różnych miesiącach... :wink: u mnie zaczął kwitnąć w lutym ,ale pojedynczymi kwiatami,a teraz wypuszcza długie wąsy...Czekam na kolejne kwiaty ...czy się doczekam... :roll: Raczej trudno go zdobyć ...próbowałam porobić sadzonki ,niestety zakończyło się niepowodzeniem...
Aszka wielkie dzięki... ;:196
Ewuś niebieski kolor w ogrodzie to w pełni bezpieczny dodatek do wszystkiego,dlatego warto go mieć... :D
Gabrysiu cieszę się ,że możemy podobne powojniki u siebie oglądać... ;:138 Ja już wyczerpałam swoje możliwości ...zero miejsca... :wink:
Anka o nie ...jeśli chodzi o bezpieczeństwo moich gości...to jest zupełnie zachowane...ale pod nóżki trzeba patrzeć... :;230
Byłam w sobotę w Czechach na polu różanym ...zaraz będzie mała relacja zdjęciowa... :D
Jadziu nieraz nie wiadomo co tym powojnikom przeszkadza...może mają tam kwaśną glebę?Albo za mało miejsca na korzenie...? :wink: Peruczki powycinaj ,to może wykorzysta siły na nowe przyrosty...Możesz zasilić gnojówką taka bardziej rozcieńczoną...zauważyłam ,że pomimo ostatnich ulewnych deszczy wciąż sucho...Trzeba z konewkami chodzić :roll:
Majka jeżeli planujesz dopiero nowe nasadzenia..to wyobrażam sobie jak będzie cudnie i obficie...bo przecież już teraz masz mnóstwo pięknych róż i wszelkiego kwiecia i tak dobrze Ci rosną... ;:196
Zestawy powojnikowo różane to nie taka prosta rzecz...trzeba mieć na uwadze ,że wszystkie się czepiają oprócz bylinowych i kontrola musi być ,gdzie je skierować...aby nie zadusiły róż i nie zasłoniły ich...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś i dlatego polecam clematisy z grupy Viticella...są niezawodne i mają mnóstwo kwiatów,chyba ,że wielkokwiatowe późno kwitnące ...i znowu zarekomenduję Comtesse de Bauchaud...ten powojnik mnie wciąż zachwyca i nie ma zamiaru skończyć...
Chyba jednak brakuje im wody...a one kochają wilgoć w korzeniach.ale dobrze ,że nowe przyrosty są...Moja Matka Siedliska niedawno zaczęła wypuszczać pędy...podejrzewam ,że ścisk na rabatce jej nie pasuje ... :roll:
Tosiu przyjdę jak tylko zdążę przed zaśnięciem...chciałam jeszcze trochę zdjęć wkleić,zawsze zajmuje mi to sporo czasu... :lol:
Majka mam dosyć sporo clematisów i róż ...także mam ciągły ruch w ogrodzie ,aby doprowadzić do jako takiego porządku we wzajemnych ich relacjach... :wink: Już wiem ,że w przyszłym roku Luxurians poprowadzić muszę zupełnie w innym kierunku...bo mi zagłuszył Perenial Blue...Także obecność powojników przy różach pnących wymaga ciągłej kontroli... :D
Basiu nie byłam u niego ,czekam na Was ,aby wspólnie całą gromadą się wybrać... :D

W sobotę pojechałam do szkółki różanej w Czechach...a właściwie na ich poole różane ,które było udostępnione dla zwiedzających..Frycovice koło Frydka Mistka...Róże tanie ,większość wielkokwiatowych ,ale floribundy i pnące się znalazły...Angielki też ,ale niewiele...co będę pisać ,zdjęcia najlepiej pokażą w czym rzecz... :D
Jeszcze jedno...nie widziałam ani jednego plamistego liścia...Byłam w szoku... :shock:
Tutaj ich strona http://www.ruzovaskolka.cz/cs/kontakty/

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Othello
Obrazek Mme Isaac Pereire
Obrazek Graham Thomas
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No piękne.
Czy coś kupiłaś? Czy zamierzasz?
Ja zauważyłam na swoim clematisie Jackmani, że dolne liście żółkną. Obok rośnie GF i on na liściach ma jakieś żółte plamki.
Czyżby rdza je brała?
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Don Juan sadowa
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Obłędny widok :D Chyba by mi serce stanęło z przejęcia :D Moje róże wyglądają jak zbite i nie tylko plamy się pojawiają, ale całe pędy żółkną i nikną w oczach.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu nie sprzedawali róż,tylko zbierali zamówienia na jesień...a można też przyjechać do nich w październiku i zakupić bezpośrednio :D
Moje liście clematisów tez żółkną w dolnych partiach...plamy na liściach to może być mączniak...można opryskać wyciągiem z czosnku ,skrzypu ... :D
Ewka moje floribundy jesienne też mnie załamują,natomiast krzaczaste np.Lensa maja się dobrze...Wiem już jakie mają u mnie szanse przeżycia... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”