To dobrze że mi piszesz, bo to tak jest jak się coś od kogoś dostanieSiberia pisze:Ja mam co najmniej 2 odmiany przymiotnaTen aster bylinowy (chyba) krzaczasty (zwany marcinkiem lub michałkiem) nawet koło przymiotna nie stał
![]()
Przymiotno ma listki tuż przy ziemi. Jeśli można je z czymś pomylić to z astrem alpejskim
Ogród Dorbie
Re: Ogród Dorbie
Jeśli to floksy to floksy szydlaste. Uwielbiam je! Niektóre powtarzają kwitnienie jesienią. Mój jeden cały w pąkach 
Efekt połączenia tych dwóch kolorów jest zabójczo piękny
Muszę swoje pomieszać
Edytowałam, bo jednak pojawiła się wątpliwość: floksy szydlaste czy piaskowiec..
Muszę swoje pomieszać
Edytowałam, bo jednak pojawiła się wątpliwość: floksy szydlaste czy piaskowiec..
Wiesz że ja je tak kupiłam? W ogóle one mialy etykietke Arenaria, dlatego napisałam chyba, ale nie jestem pewna czy te listki sa takie same. Są bardziej szare i sztywne, wręcz kłująceSiberia pisze:Ta biało-fioletowa kępa to floksy szydlaste. Uwielbiam je! Niektóre powtarzają kwitnienie jesienią. Mój jeden cały w pąkach
Muszę swoje pomieszać
Znalazłam Arenaria montana

Wymysliłam od lewej:dorbie pisze:Tu muszę coś zmienić.
Na pewno jalowce ida na inna rabatkę.
Na skraju skarpki obwódka z żurawek. Tylko nie mam pomyslu co za oczarem. Cos, co będzie ażurowe, by ładnie sie prezentowało na tle tego muru. Obok jest klon Fassen Black. I co posadzić pomiędzy klonem a drewutnią
Jałowiec kolumnowy, pęcherznica Luteus po lewej stronie klona, po prawej 2 szt trawy może proso rózgowate Heavy Metal lub inne wysokie, z przodu przed klonem thuja Globosa, na brzegu skarpki żurawki kolorowe
Arenaria to piaskowiec, całkiem inna roślina...
Nie mam, więc nie porównam... Niektóre floksy szydlaste są kłujące bardzo, inne średnio
Nie mam, więc nie porównam... Niektóre floksy szydlaste są kłujące bardzo, inne średnio
Jak patrzyłam w szkółkach to bardziej mi pasuje na floks, drugi mam z większymi płatkami i tez ma takie same liście. Także to floks 
dorbie pisze:Wymysliłam od lewej:dorbie pisze:Tu muszę coś zmienić.
Na pewno jalowce ida na inna rabatkę.
Na skraju skarpki obwódka z żurawek. Tylko nie mam pomyslu co za oczarem. Cos, co będzie ażurowe, by ładnie sie prezentowało na tle tego muru. Obok jest klon Fassen Black. I co posadzić pomiędzy klonem a drewutnią
Jałowiec kolumnowy albo lepiej thuja Kórnik która rośnie obok, pęcherznica Luteus po lewej stronie klona, po prawej 2 szt trawy może proso rózgowate Heavy Metal lub inne wysokie, z przodu przed klonem thuja Globosa, na brzegu skarpki żurawki kolorowe
-
ibizaa
- 1000p

- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
hmmm mam floksy szydlaste i jak tu wspomniano ma on takie igiełki..., ale zaraz poczytam o piaskowcu i porównam sobie te roślinki, ale mimo wszystko kwiatki sa piekne 
-
ibizaa
- 1000p

- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
To chyba faktycznie floks, bo piaskowiec ma troszke inne kwiaty
Dostałam niedawno sadzonki tego floksa, wiec u mnie jeszcze nie kwitł, ale mam nadzieje ze będą takie ładne kwiatuszki ja u Ciebie choc ponoć ja mam różowego, ale to połaczenie Twoich kolorów wyglada rewelacyjnie 
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Macie rację, że to jednak przymiotło. Gdybym tu nie weszła, żyłabym w przeświadczeniu, że tak wyglądają tylko astry.
I zaczęłam zmieniać tą rabatkę

Wykopałam stamtąd jalowce. Thuje Kórnik przesadziłam bardziej do lewej, obok nie rośnie ostróżka i z przodu 3szt przywrotnika - to po lewej. Z tyłu za oczarem jest miejsce myślę, że na pęcherznicę Luteus, jest 1,5m szer i ok 1m od oczara do ogrodzenia, tyle że pęcherznica będzie na prawo od oczara.
Ta rabatka z jałowcami i thujami była założona jak nie było sąsiadów i mieliśmy tam siatkę i strasznie stamtąd wiało.
Zastanawiam sie kiedy można przesadzać drzeka liściaste, bo chcę przesadzić jarząb szwedzki - kiepskie drzewo bo ma bardzo mało liści i jak sa juz owoce to liście opadły i jest łyso
Wykopałam stamtąd jalowce. Thuje Kórnik przesadziłam bardziej do lewej, obok nie rośnie ostróżka i z przodu 3szt przywrotnika - to po lewej. Z tyłu za oczarem jest miejsce myślę, że na pęcherznicę Luteus, jest 1,5m szer i ok 1m od oczara do ogrodzenia, tyle że pęcherznica będzie na prawo od oczara.
Ta rabatka z jałowcami i thujami była założona jak nie było sąsiadów i mieliśmy tam siatkę i strasznie stamtąd wiało.
Zastanawiam sie kiedy można przesadzać drzeka liściaste, bo chcę przesadzić jarząb szwedzki - kiepskie drzewo bo ma bardzo mało liści i jak sa juz owoce to liście opadły i jest łyso
W końcu zakwitł mój wieczny clematis przesadzany kilkakrotnie, z nim sie po prostu przeprowadzam, jest z działki mojej babci z Olsztyna. Ale nie jest niebieski, tylko fiolet.

Jesienne kolorki się zaczynają

Jesienne kolorki się zaczynają
Tam, gdzie jest miejsce na tle muru będzie pęcherznica Luteus, pasuje, prawda?

Jesiennie

kwitnie miskant i dalej miskant Africa

różyczki

Miśka

i mój clemek w naturalnym kolorze

Jesiennie
kwitnie miskant i dalej miskant Africa
różyczki
Miśka
i mój clemek w naturalnym kolorze
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Dorotko,
fajna ta Twoja Misia, taki tygrysek. Moja też nazywa się Misia.
Tylko jest dwa razy grubsza.
Pozdrowionka od Miśki dla Miśki
Wydawało mi się, czy gdzieś indziej (nie u mnie) czytałam , że zaczęliście robić elewację ?

Wydawało mi się, czy gdzieś indziej (nie u mnie) czytałam , że zaczęliście robić elewację ?
- Sure

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj, widzę że też sporo zrobiłaś na rabatkach i jesień u Ciebie kolorowa i kwitnąca. Pęcherznica Luteus będzie ładnie wyglądała na tle tej ściany,wiesz, ze mój przywrotnik tez blisko pęcherznicy rośnie! 
Mizianko dla Misi, śliczne ma te prążki!
Mizianko dla Misi, śliczne ma te prążki!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4