Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian
Re: Tulipany
Przesadź w inne miejsce. Nie powinno zrobić to na nich większego wrażenia.Im szybciej tym lepiej.

Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9
)

- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucia zrób tak jak radzi saymon nie powinno nic im się stać,tylko na korzonki uważaj by ich za bardzo nie uszkodzić bo mogą troszkę odchorować ale tak to przesadzaj! Na pewno pięknie zakwitną

Oj tak niestety roztopy nastały taki ich urok wszędzie woda, woda i jeszcze raz woda._Kasia_ pisze:U nas póki co mąż na szybko odwodnienie wokół nich zrobił, bo przy takiej pogodzie ciągle w wodzie były. I tak mam marne nadzieje, że cokolwiek wzejdzie, a z aurą to my jeszcze na tym zdu**iu nie wygraliśmy.reniusia20 pisze:Tulipanki pojawiają się w ogrodzie!!!![]()
-
- 100p
- Od: 18 paź 2010, o 09:04
Lucia tez proponuje przesadzić je jak najszybciej, ja rok temu tez byłam zmuszona przesadzić i wszystkie kwitły, tylko z jak najwieksza bryła korzeniową, ja przy przesadzaniu trochę korzeni naruszyłam( przerwałam) ale nie zrobiło to na nich większego wrażenia.
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziekuje za pomoc, tak też zrobię. Jutro jeśli pogoda dopisze jak ta dziś wezmę się za przesadzanie.
Pozdrawiam Paulina
-
- 50p
- Od: 19 maja 2011, o 10:37
A ja do swoich tulipanów to nie zaglądałam bo prawie zupełnie pod śniegiem są, ale dzisiaj mnie podkusiło,poszłam, patrze a tu spod resztek śniegu wystają takie 2-centymetrowe czubki. Ale mnie zaskoczyły 

- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Ja już zaczynam liczyć pączki kwiatowe
, do tej pory naliczyłam już 13 kiełków z których będą kwiatki 

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
To po kiełkach można rozpoznać , czy tulipan będzie kwitł?.Galadriela pisze:Ja już zaczynam liczyć pączki kwiatowe, do tej pory naliczyłam już 13 kiełków z których będą kwiatki

Aga
Ja późno posadziłam bo końcem listopada i nic nie widać,pewnie umarzły.
Pozdrawiam,Basia
A niby czemu ?basiabar pisze:Ja późno posadziłam bo końcem listopada i nic nie widać,pewnie umarzły.
Ja zawsze sadzę ostatni!
Tej jesieni do posadzenia ostatnich tulipanów wpierw użyłem grabi do odgarnięcia śniegu. Potem zmieliłem glebogryzarką aby wierzchnia zmarznięta ziemia nie przeszkadzała w sadzeniu. Fajnie to wyglądało. Wszędzie biało , tylko czarny pas w postaci zagonu w którym odbywa się sadzenie.

Nie było jakichś szczególnych mrozów tej zimy. Więc nie powinno być mowy o zmarznięciu bez względu na cokolwiek.
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
)

- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Kiełki w których widać, że będzie więcej niż jeden liść powinny zakwitnąć, jutro zrobię zdjęcie i pokażę jak wygląda taki przykładowy kiełekSamsu pisze:To po kiełkach można rozpoznać , czy tulipan będzie kwitł?.Galadriela pisze:Ja już zaczynam liczyć pączki kwiatowe, do tej pory naliczyłam już 13 kiełków z których będą kwiatki
. Jak to rozpoznać?.

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Moje nowości sadzone dość późno też jeszcze nie wychodzą, ale rozgrzebałam i są kiełki zdrowe, więc na pewno będzie dobrze. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Ok.to czekamy
Przed śniegiem i mrozem przykryłam gałązkami świerkowymi,kilka dni temu odkryłam ale chyba znowu trzeba przykryć

Przed śniegiem i mrozem przykryłam gałązkami świerkowymi,kilka dni temu odkryłam ale chyba znowu trzeba przykryć

Pozdrawiam,Basia
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
Mam małą rabatkę z tulipanami i hiacyntami, wszystkie już ładnie wyszły. Jednak na przyszły tydzień zapowiadają mróz całodobowy, nocami ponad -10
(skończy się wreszcie ta .... zima?
). Czy przy tych mrozach jest szansa na uratowanie kwiatów? Jeśli tak, to czym okrywać, kilka warstw zimowej agrowłókniny wystarczy, czy stosować jakieś inne metody? Myślałem nad przykryciem gałązkami świerkowymi i przysypaniem warstwą ziemi, ale to chyba nie jest dobry pomysł ;wink:

Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
- _Kasia_
- 100p
- Od: 26 lip 2012, o 08:54
- Kontakt:
Moja rabatka natomiast z tulipanami i hiacyntami nadal pod ziemią (korą). CUD będzie jak po podtopieniach cokolwiek wzejdzie... Czekamy ....