Reanimacja storczyków, w kamykach ,żwirku itp cz.1
Re: Reanimacja storczyka w kamykach - żwirku
Zastanawiam się jeszcze czy uciąć te pędy, żeby nie męczył się?
niestety ale okna mam po stronie wschodniej i zachodnie ;)
jednego storczyka próbowałam ratować już w kamyczkach ale niestety nic z tego...
a teraz na tę chwilę zraszam korę i korzonek kilka razy dziennie,bo jednaj sporo słońca mam w pokoju.
niestety ale okna mam po stronie wschodniej i zachodnie ;)
jednego storczyka próbowałam ratować już w kamyczkach ale niestety nic z tego...
a teraz na tę chwilę zraszam korę i korzonek kilka razy dziennie,bo jednaj sporo słońca mam w pokoju.
To postaw na wschodnie okno. I na razie nei ucinaj pędów bo już zasychają a storczyk ciągnie z nich jeszcze substancje odżywcze. Tylko uważaj żeby promienie nie padały na liście wiecej niż 1,5 h. U mnie taka dawka mocnych promieni słonecznych nigdy nie zaszkodzi a liście sa jędrne, mięsiste, soczyste,
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
w takim razie zdejmę go z okna i postawię gdzieś na mebelKuriczka pisze:To postaw na wschodnie okno. I na razie nei ucinaj pędów bo już zasychają a storczyk ciągnie z nich jeszcze substancje odżywcze. Tylko uważaj żeby promienie nie padały na liście wiecej niż 1,5 h. U mnie taka dawka mocnych promieni słonecznych nigdy nie zaszkodzi a liście sa jędrne, mięsiste, soczyste,

jutro moze uda mi się dostac kermazyt i zobaczymy co z tego będzie

martwie się, bo to moja ślicznotka

witam. Myślicie że tego storczyka też odratuje w keramzycie(kamykach). Ma tylko jeden korzeń w keramzycie,ale rosną mu nowe powietrzne,to chyba powinno mi się udać. Jak myślicie dziewczyny???zastanawiam się czy dobrze zrobiłam że posadziłam go w kamykach ale w plastikowej doniczce. Koniecznie musi być szklana???

Dobrze wygląda
Pamiętaj o wyższej wilgotności oraz przesychaniu podłoża.

,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
Będzie żył
U keika nie za bardzo zbite podłoże ? Takie mam wrażenie

,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
Keik świeżo podlewany,może dlatego takie wrażenie,poza tym też go przelałam i muszę wsadzić do keramzytu tylko odczekam aż kora obeschnie. Taką korę kupiłam w Obi,jakaś drobna strasznie. Tak jeszcze się zastanawiam czy storczyki na zawsze mogą rosnąć w tym keramzycie czy po reanimacji trzeba koniecznie muszą wrócić do kory?
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Popieram Kuriczke też wydaje mi się że to podłoże wygląda jak zwykła "ciapowata ziemia". Jeśli chcesz to storczyka wcale nie musisz przenosić do kory. Bez problemu będzie rósł i kwitł w samym keramzycie. Ja sama ma kilka roślin które rosną w samym keramzycie. Tylko na pewno przesadziła bym tego storczyka z kory do innego podłoża. Ja sama pisałaś, że jest to bardzo drobna kora a wiadomo, że wtedy jest problem z przesychaniem podłoża. Zaraz robią się jakieś pleśnie, gnicie i robactwo. Ja zawsze wybieram z kory te najgrubsze jej kawałki. Sama robię podłoże. Na takie prawdziwe i odpowiednie podłoże dla storczyków to jeszcze, w żadnym sklepie nie trafiłam. Zawsze coś było nie tak i trzeba było zmieniać.
A jak często podlewać takiego storczyka w keramzycie???
Zrób tak żeby korzenie nie stały czas w wodzie ale, żeby woda była dnie doniczki (miski) aby parowała. Jak podlewać? Jak korzenie będą srebrne.
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Re: Reanimacja storczyków jeszcze raz
Cynamon? Nigdy na korzenie. Obejrzyj sobie ten krótki filmik, jest po angielsku, ale chyba to nie problem (w razie czego pisz): http://www.youtube.com/watch?v=p_KHDDAPn_o
Przy przesadzaniu rany po uciętych korzeniach możesz zostawić do przeschnięcia na ok. 1 godz lub posypać węglem drzewnym. Pozdrawiam
Przy przesadzaniu rany po uciętych korzeniach możesz zostawić do przeschnięcia na ok. 1 godz lub posypać węglem drzewnym. Pozdrawiam

- Ka_trinka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2011, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Reanimacja storczyków jeszcze raz
Ja też nie obsyuję korzeni cynamonem po obcięciu . Kiedyś tak robiłam i niestety korzenie gniły . Robie tak jak pisze przedmówczyni , zostawiam storczyka na dzień lub dwa do obeschnięcia , wkładam w suchy keremazyt i dopiero po kilku dniach delikatnie spryskuję codziennie , jeśli jest bardzo ciepło , wierzchnią warstwę kamieni .
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Kuriczka ja bym jednak proponowała mieszankę sphagnum z kamykami (moim zdaniem jest lepsza). 1/3 sphagnum+2/3 keramzytu. Przed użyciem sphagnum potnij je na drobniejsze kawałki i zamocz w wodzie. Pamiętaj, że te korzonki a raczej końcówki korzonków są bardzo wrażliwe i jeśli będą tak "jeździć" i przemieszczać się po ostrych kamykach to zahamują swój wzrost i owszem będziesz miał dużo korzeni ale krótkich a chyba nie o to Ci chodzi? Wiem wiem wiem...wszyscy piszą o reanimacji w keramzycie ale np. taka mała keika nie powinna znajdować się w korze czy w keramzycie, fachowa literatura (czytaj: książki) podają, że takie maluchy powinny byc absolutnie w sphagnum....