Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

Ilonko daj jej zdjęcie tutaj - bardzo proszę.

Na początku sezonu była też dyskusja o uprawie Imbiru tak dla ciekawości - mnie z dwóch nasadzeń udało się jedno - muszę zebrać fotki i zrobić fotorelację ale jestem ciekawa jak u innych wygląda ?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Obrazek Obrazek

Tak wygląda moja maca :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O widzisz ... już są fotki ;:138
U mnie takie same gałązeczki wyrosły ale mikrusy ... chyba nie ten klimat.
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu :wit Ja też uważam ,że działka czy ogród koło domu powinny służyć nie tylko jako ozdoba a przede wszystkim jako możliwość uprawy roślin i ziół leczniczych one też zdobią . Na działce ważne warzywa , winogron, jakieś drzewko owocowe,kwiaty też ale rozsądnie. Jak ma się sporo ziemi to można poszaleć,tylko aby sił starczyło :heja
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Krysiu, Ilonko, dziękuję za szybką odpowiedż. Twoja maca, Ilonko, wygląda na młodą roślinkę, można jeszcze mieć nadzieję, że coś z niej będzie.Ja już nie mam złudzeń. Pokaż ją jeszcze od czasu do czasu. Życzę powodzenia w uprawie, bo bardzo potrzebna Twojemu zdrowiu.
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Krysiu bardzo ,bardzo dziękuję .Wczoraj dostałam paczuszkę z cebulkami ale śliczne a jak zapakowane dorodne okazy .Pięknie dziękuje i polecam się na przyszłość. :D ;:138 ;:180 Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu poczytałam sobie tyle cennych wiadomości i porad o roślinach naszych ogrodów. Nie wiedziałam, ,ze przywrotnik ostroklapowy ma tyle zastosowań rośnie w moim ogródku. Przejrzę jeszcze pozostałe strony wątku bo bardzo interesujący. ;:180
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

I ja postanowiłam sobie założyć zeszyt i powypisywać wszystkie Twoje przepisy i porady odnośnie ziół, zima będę miała na to czas ;:138
Dancysia
100p
100p
Od: 22 sty 2012, o 17:35

Post »

Ale frajdę zrobiłaś nam, Krysiu, grzybkiem tybetańskim. Mężowi posmakował, mówi, że ma smak zsiadłego mleka.
Grzybek pięknie przyrasta i mam pole do popisu. Były już placki z jabłkami, a wczoraj upiekłam chleb. Chlebek zagości częściej na moim stole. Wcześniej to nie chciało mi się za często go piec , ale teraz specjalnie nastawię więcej, żeby poeksperymentować z wypiekami. Następnym razem będzie domowy twarożek. Pozdrawiam :wit Dana
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wreszcie koniec sezonu ( prawie ) działkowego i będzie więcej czasu na inne hobby, kontakty i zadbanie o siebie a najbardziej o zdrowie.
Witam wszystkich gości i ciesze się,że odwiedzacie mnie.
Ewiczka52 - Ewciu ja tez sobie nie wyobrażam aby mieć ogród lub działkę i zaniechać uprawy podstawowych warzyw pod swoje potrzeby, owoców i roślin leczniczych a także przyprawowych.
Wiadomo, wszystkiego nie da się z racji warunków glebowych i ograniczenia miejsca.

badzia - Wandziu zdrowia to my nie poprawimy tą macą ... klęska na całego. całe szczęście,że wprowadziłam inne i jest czym eksperymentować.

becia123 - Beatko już wiem czemu tu napisałaś .... dziękuję i niech Ci wszystko jak najlepiej rośnie.
Czy ścięłaś liście Przywrotnika aby je zasuszyć a może jakąś miksturę robiłaś - pochwal się ?
Pozdrawiam

Barabella- Barbaro witam Cię z wielka radością - im nas więcej w temacie medycyny naturalnej tym zdrowsze społeczeństwo.
Słowa pochwały miłe - dziękuję i zapraszam do odwiedzin a także dzielenia się swymi spostrzeżeniami lub ciekawymi przepisami.

iwona0042 - Iwonko skąd ja to znam ale życzę powodzenia ;:168
Jak zaczęły się czepiać mnie rożne świństwa i leczenie jednego wywoływało kolejne aż doszło prawie do zamkniętego koła to nie tylko notatki poszły w ruch. Encyklopedia, wiedza z domu rodzinnego traktowana kiedyś pobłażliwie teraz w głowie zaczęła powracać ... a ja zaczęłam ją doceniać. Z każdym rokiem coraz bardziej szanuję rośliny i ich dar uzdrawiania.

Dancysia - Danusiu witaj miła sąsiadeczko ;:196
No.... trochę to trwało zanim dotarł do Ciebie - strasznie daleko szedł bo może z półtora km i tak długo. :oops:
Az mi wstyd za nas obie ale cieszę się i sporo osób tak reaguje - to radość mieć jogurt własnej roboty a może nie własnej bo to nie my tylko mikroorganizmy zawarte w tych ziarnach Grzybka tybetańskiego.
Grzybek tybetański ma długa historię i wielu z jego zdrowotnych właściwości korzystało i korzysta więc czemu by nie próbować ??? Ile w tym jest prawdy samemu trzeba się przekonać.
Poza tym jest bardzo smaczny i ma wiele zostawań.
Regularne spożywanie poprawia ogólny stan zdrowia, pomaga walczyć z chorobami i infekcjami. Skraca znacznie okres rekonwalescencji .
Skład bogaty więc tylko brać ...
Szczepy mikroorganizmów probiotycznych (więc także te, które składają się na tybetański grzybek kefirowy), wpływają skutecznie na przywrócenie równowagi flory bakteryjnej po zatruciu, osłabieniu czy też kuracji antybiotykami.
Zawiera korzystne dla nas bakterie, minerały i niezbędne aminokwasy. Dostarcza nam sporo wapnia i magnezu a także fosforu.
Lista witamin tez jest dośc bogata bo : witamina K, B1, B3, B5, B7, B9, B12,

Danusiu daj przepis na chlebek - chętnie spróbuję .
Chyba ,ze masz go ze strony http://grzybektybetanski.pl.tl/Chleb-do ... ypieku.htm
Twarożek robiłam dośc dawno chyba ze 2 razy tak z ciekawości ale dobry.
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Krysiu ja do Ciebie jak do lekarza a nawet więcej
od pewnego czasu puchną mi powieki wyczytałam gdzieś że to od wątroby ale pewna nie jestem do tego swojego znachora diagnostyka to nie mam po co iść
bo znów wykupie leki a po tygodniu karze mi zmienić i tak będzie mnie męczył a ja no niestety ale nie mogę sobie pozwolić na wykupowanie leków a później ich wyrzucanie
jakie ziółka pić na wątrobę ale takie aby nie pobudzały soków żołądkowych bo mam nadkwasotę.
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu witam .Na razie ścięłam tylko liście i zasuszyłam mikstur żadnych jeszcze nie robiłam .Coś ostatnio ciężko mi się wyrobić :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bebeluch witaj i nie rób ze mnie takiej wszechwiedzącej ...

A tak poważnie - piszesz,że to od niedawna ale czy sa opuchnięte cały czas , czy z rana, czy po pracy ( mam na mysli wysiłek fizyczny) ... to ważne i potrzebne obserwacje przy ustalaniu przyczyny.
Bo przyczyn jest wiele pomijając alergię ( choć bardzo jest ważna i piekielnie uciążliwa) kosmetyki itd zmęczenie itd
- zastoje limfatyczne
- zbyt dużo soli w w pożywieniu
- nadciśnienie tętnicze,
- niewydolność krążenia
- choroby nerek
- serca
- wątroby

becia123 z liści zmieszanych z kwiatami zrobiłam delikatny tonik ale mało i podzieliłam się z córkami. teraz tylko parze herbatę i piję np przez 10 dni, potem z Wierzbownicy a w międzyczasie podjadam żurawinę i jest ok - kasłanie, kichanie, śmiech i wciąż sucho ... :;230
Śmieszne ale prawdziwe - samo życie .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aha a na żylaki może tez masz jakiś złoty środek .Zwykle wspomagam się heparyną albo zastrzykami jak nie daje się wytrzymać.Kiedyś czytałam o wyciągu z kasztanowca
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Wpisuję się, żeby nie zgubić wątku, podziwiam ;:63 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”