Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Świdośliwa
Ewao4, jeśli możesz, to napisz z jakiej szkółki masz tą piękną świdośliwe
oraz ponawiam pytanie Seedkrisa, czy jest szczepiona?
Klon, jaką masz odmianę, że tak szybko dojrzały?
U mnie zaczynają się dopiero przebarwiać.
oraz ponawiam pytanie Seedkrisa, czy jest szczepiona?
Klon, jaką masz odmianę, że tak szybko dojrzały?
U mnie zaczynają się dopiero przebarwiać.
Nie znam się czy szczepiona,pojadę na działkę to się przyjrzę.Kupowałam na trasie między Lublinem a Warszawą w takim dużym centrum ogrodniczym chyba Matraszek w Kurowie.
Pozdrawiam Ewa
Witam. Moim zdaniem szepiona jest to widać. U mnie owoce dopiero się przebarwiają na granatowo ale musiałem spróbować.
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Moja jest bez oznaczonej odmiany,albo nie zwróciłem na to uwagi.Kupowana była w Brzeznej .Rośnie w nasłonecznionym przez cały dzień miejscu.Jej mini córka w półcieniu ma jeszcze niedojrzałe owoce.Na pewno nie była szczepiona.
U mnie świdośliwa olcholistna 'pembina' jest w końcowej fazie owocowania. Gdzieś ponad 50% owoców zostało już przeze mnie zjedzonych, reszta jest lekko fioletowa albo mocno różowa. Owoce duże (jak spore borówki) i sporo na krzaku, mimo tegorocznej inwazji piędzików, które zniszczyły dużą część kwiatów i zawiązków.
Za kilka dni owocować będzie drzewko świdośliwy gładkiej 'snowcloud'- owoce mniejsze, ale i mniej szkodników. Przebarwiają się już na różowo.
Na samym końcu będzie owocować świdośliwa gładka.
Niby tak bardzo lubiane są te owoce przez ptaki, a u mnie żaden owoc nie został przez nie zjedzony.
Za kilka dni owocować będzie drzewko świdośliwy gładkiej 'snowcloud'- owoce mniejsze, ale i mniej szkodników. Przebarwiają się już na różowo.
Na samym końcu będzie owocować świdośliwa gładka.
Niby tak bardzo lubiane są te owoce przez ptaki, a u mnie żaden owoc nie został przez nie zjedzony.
W Brzeznej sprzedają tylko in vitro.klon pisze:Moja jest bez oznaczonej odmiany,albo nie zwróciłem na to uwagi.Kupowana była w Brzeznej .Rośnie w nasłonecznionym przez cały dzień miejscu.Jej mini córka w półcieniu ma jeszcze niedojrzałe owoce.Na pewno nie była szczepiona.
Co do szkodników to jak na razie mam problem z zającem :/ Reszta odmian ładnie rośnie i owocuje.
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakie wielkie i piękne drzewko! Moje to ma góra 20 cmEwao4 pisze:Oto moja Smoky kupiona w maju z zielonymi owocami.Teraz są czarne i słodkie,czyżby dojrzały??

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje świdośliwy można już jeść - oczywiście pojedyncze jagody na gronach. Są pyszne (odmiany nie znam
).

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
U mnie na kanadyjskiej dojrzewają pierwsze w gronach. Ptaki sie zainteresowały i musiałem drzewka schować do tunelu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
no to jestem frajerkaEwao4 pisze:Płaciłam coś kilka-kilkanaście złotych .

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Seedkris, ile lat mają twoje świdośliwy, te które rosną w pojemnikach?
Czy przesadzasz je co roku do większych?
Z różnych względów, też chciałbym posadzić kilka sztuk do jakichś pojemników, ale
prosiłbym , o kilka wskazówek.
Pozdrawiam. Darek.
Czy przesadzasz je co roku do większych?
Z różnych względów, też chciałbym posadzić kilka sztuk do jakichś pojemników, ale
prosiłbym , o kilka wskazówek.
Pozdrawiam. Darek.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Są młode 2 i 3 letnie. Wys 2,4m. Rosną w dużych donicach. 90L ma największa. Ciągle mam problem z gruntem i nie mogę normalnie posadzić.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Seedkris a jaki to masz problem z ziemia ?
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dlaczego nikt nie napisał jeszcze, że owoce świdośliwy są aż tak boskie w smaku?!
Po prostu świdośliwa lamarcka- było na etykiecie.
Po prostu świdośliwa lamarcka- było na etykiecie.
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud