Figa na działce, w donicy
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Figa na działce, w donicy
Na targach ogrodniczych dałem 10 PLN. Sadzonka 1-pędowa w plastikowej doniczce z kolorową metka.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
No właśnie ciężko znaleźć. Też chętnie bym zakupił. Może kolega seedkris poratował by resztkami po cięciu? Choć wiem, że to kłopot z taką wysyłką.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli u nas ceny koło dychy to norma, dzięki.
- tomekb1
To taniutko. A na metce jest może adres producenta?seedkris pisze:Na targach ogrodniczych dałem 10 PLN. Sadzonka 1-pędowa w plastikowej doniczce z kolorową metka.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- tomekb1
W końcu znalazłem jedną szkółkę, co ma dostępne BT po 14 zł. Właśnie zamówiłem dwie sztuki.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak szybko figi się ukorzeniają i wchodzą w okres owocowania (zrazy muszą być z owocującego okazu) pokazuje ta fotorelacja, na fotkach są daty

- tomekb1
Może masz rację. Ja poszedłem w stronę korony na wysokim pniu i są lekkie problemy przy cięciu. Mam zamiar przetestować na niej formę jak Royat w winorośli, żeby pędy nie "uciekały" zbytnio na zewnątrz krzewu.newrom pisze:Figa w donicy dla wygody powinna mieć formę krzewu, cięcie dość łatwe bo owocuje na zeszłorocznych pędach.
Mam pytanie, czy przy formie krzewiastej figa nie ogołaca się u dołu?
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Nie ogołaca się, przynajmniej u mnie tak było. Jak pokazuje moja fotorelacja figa owocuje również na nowych wypuszczanych pędach.
- tomekb1
Nie chodzi mi o takie młode sadzonki, a o starszy krzew.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Nie wiem czy to normalne ale figi w piwnicy zaczęły już wegetacje. Mają liście ale bardzo jasne bo trzymam je w pomieszczeniu bez okien. Wszystkie cztery krzaki rosną. Mam temperaturę między 10-15st.C
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- tomekb1
To mój mniejszy krzew, który miałem też zamiar wyprowadzić jako drzewko na wysokim pniu, ale zmieniłem zdanie i pozostawiłem rozwidlenie, by pie pozostał niski.

Na drugim zdjęciu oznaczyłem dwa ramiona stanowiące pierwsze piętro przyszłej korony. Chciałem skonsultować z Wami sposób pózniejszego cięcia na takim przykładzie. Coś jak cięcie Royat. JeślidDolny pęd oznaczony jedynką skrócę na 2 oczka (czerwone zaznaczenie), a górny z nr 2 zostawię na owoc, to czy z tych 2 pozostawionych na pędzie Nr 1 oczek wybiją nowe pędy ? Nie ma tam wyraźnie widocznych pąków (jeśli w ogóle są). Może są śpiące. Po owocowaniu pędu Nr 2 móglbym go usunąć, a dwa wyrosłe z pąków na skróconym pędzie Nr 1 , ciął bym analogicznie jak wcześniej. W winorośli to proste, ale jak jest u figowca?

Czy u Was także na każdym pędzie poniżej czwartego węzła "nic się nie dzieje" ?
Może jakieś namiary na artykuł o cięciu fig? Nigdzie nie znajduję.

Na drugim zdjęciu oznaczyłem dwa ramiona stanowiące pierwsze piętro przyszłej korony. Chciałem skonsultować z Wami sposób pózniejszego cięcia na takim przykładzie. Coś jak cięcie Royat. JeślidDolny pęd oznaczony jedynką skrócę na 2 oczka (czerwone zaznaczenie), a górny z nr 2 zostawię na owoc, to czy z tych 2 pozostawionych na pędzie Nr 1 oczek wybiją nowe pędy ? Nie ma tam wyraźnie widocznych pąków (jeśli w ogóle są). Może są śpiące. Po owocowaniu pędu Nr 2 móglbym go usunąć, a dwa wyrosłe z pąków na skróconym pędzie Nr 1 , ciął bym analogicznie jak wcześniej. W winorośli to proste, ale jak jest u figowca?

Czy u Was także na każdym pędzie poniżej czwartego węzła "nic się nie dzieje" ?
Może jakieś namiary na artykuł o cięciu fig? Nigdzie nie znajduję.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
U mnie też poniżej tej kreski normalnie nic nie wyrasta. Sytuacja sie zmienia jak pędy podmarzną po wiosennych przymrozkach. Miałem taką sytuację że w maju obmarzły wszystkie pędy z kiściami. Wtedy musiałem mocno przyciąć końcówki wszystkich pędów. Po jakimś czasie wybiły oczka uśpione. Krzak się bardzo zagęścił drobnymi, krótkimi pędami. Liście na nich też były małe i wydały znikomą liczbę owoców. Te owoce zostały małe, zielone i do tej pory wiszą na krzaku. Teraz widzę że popełniłem błąd. Powinienem usunąć nadmiar tych pędów i zostawić tylko kilka najsilniejszych. Z moich obserwacji - figa wymaga traktowania podobnie jak winorośl.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- tomekb1
To by rozwiązywało sytuację przy cięciu. Spróbuję na wzór winorośli. Można więc mieć nadzieję , że z pędu zastępczego coś wyrośnie. Bo jeśli zostawi się część pędów normalnie, to może wtedy oczka pozostaną uśpione.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- tomekb1
Może ktoś wstawi fotkę dużego egzemplarza w formie krzewu póki nie ma liści i dokładnie widać szkielet krzewu?
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz to niestety nie rozpoznaje fig żeby przejeżdżając cyknąć fotkę, latem liście są od samego dołu nawet na krzakach 4m wysokich.
A moja najwyższa ma 30cm, cóż, zapomniałem że gęsi to prawie takie same szkodniki jak koty ;)
A moja najwyższa ma 30cm, cóż, zapomniałem że gęsi to prawie takie same szkodniki jak koty ;)