Kawon ( arbuz ) - część 10
-
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
Fakt, polyversum to szajs. Szkoda pieniędzy. Ja u siebie trochę przystopowalem koktajlem ze switcha, miedziana i amistara właśnie. Pewnie w dużym stopniu działa placebo, ale moim zdaniem warto próbować. Przynajmniej ja próbuję
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam Polyversum i stosuję drugi rok. W zeszłym fuzarioza się nie pojawiła, a w tym (z powodu późnego zastosowania) pojawiła się, ale Polyversum zahamował rozwój i rośliny żyją.
-
Dziś był kolejny zbiór, większy od ostatniego, bo dziś zerwałem prawie 53 kg arbuzów

Odmiana Black Pearl z Akcji Wymiany Nasion. Mam dwa krzaczki i każdy rodzi inne owoce. Jeden ma ciemną skórkę, drugi jasną. Oba są żółte w środku. Przy ściskaniu pękły

Wczorajsze Złoto Wolicy, chyba najlepsze jakie jadłem. Po prostu coś cudownego

Odmiana Black Pearl z Akcji Wymiany Nasion. Mam dwa krzaczki i każdy rodzi inne owoce. Jeden ma ciemną skórkę, drugi jasną. Oba są żółte w środku. Przy ściskaniu pękły

Wczorajsze Złoto Wolicy, chyba najlepsze jakie jadłem. Po prostu coś cudownego

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
http://www.cronicajalisco.com/nimagenes ... __6066.jpg
Ja już widzę, że u mnie boom będzie gdzieś tydzień później w stosunku do Ciebie. Na razie idą wczesne Asahi, Złota i Rosaria. Najwięcej mam Crimsonopodobnych, które są późniejsze.
Ja już widzę, że u mnie boom będzie gdzieś tydzień później w stosunku do Ciebie. Na razie idą wczesne Asahi, Złota i Rosaria. Najwięcej mam Crimsonopodobnych, które są późniejsze.
-

Moje zbiory w porównaniu do Twoich to będą małe, bo u Ciebie 50 kg, to z pięć arbuzów

Mój jedyny arbuz "gigant" Carolina cross osiągną takie rozmiary. Jakieś 45cm długości. Zastanawiam się kiedy go zerwać. Ściskanie, pukanie, wąchanie nic mi nie daje 

Krzysiek
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To i ja sie pochwale moim zbiorem

Z 4 szczepionych wolic mam 8 owocow panad 5kg i kilka malych co sa nakrzaku. W przyszlym roku robie growboxa i szczepie wszystko

Z 4 szczepionych wolic mam 8 owocow panad 5kg i kilka malych co sa nakrzaku. W przyszlym roku robie growboxa i szczepie wszystko

Piotr
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 maja 2019, o 18:40
Proszę o radę bardziej doświadczonych. To mój arbuzowy debiut. Posadziłam osiem sadzonek nie znanej mi odmiany. Mój największy owoc (jeden z kilkunastu) od ok. dwóch tygodni ma suchy listeczek, ogonek zaczął usychać, od spodu zabarwiony na żółto wpadający w bardzo lekki pomarańczowy, chrupania nie słychać (ale z tym podobno różnie bywa). Nie wiem kiedy był zapylony.Zastanawiam się, czy go zerwać czy jeszcze poczekać...
Dzisiejsze zdjęcie

Dzisiejsze zdjęcie

Z nadzieją w jutrzejszy dzień.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Pierwszy raz zobaczyłem co to jest gdy chrupnie arbuz przy ściśnięciu.
Odmiana Orangeglo. Tak słodki, że aż pyszny, tak pyszny, że lepszego jeszcze nie jadłem.

Odmiana Orangeglo. Tak słodki, że aż pyszny, tak pyszny, że lepszego jeszcze nie jadłem.

-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Piekna sztuka
U mnie w tym roku przewaza wolica, w przyszlym juz bardziej urozmaice krzaki. Wokan jak oceniasz liczbe owocow na podkladze z tykwy a shintozie ?
Moim zdaniem shintoza dala wiecej owocow.

U mnie w tym roku przewaza wolica, w przyszlym juz bardziej urozmaice krzaki. Wokan jak oceniasz liczbe owocow na podkladze z tykwy a shintozie ?
Moim zdaniem shintoza dala wiecej owocow.
Piotr
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
rolnik90 Piekna... taczka
U Ciebie te Wolice zawsze wielkie rosną
Moja największa jaką miałem osiągnęła 4,950 kg.
Mi też wydaje się, że na Shintozie roślina daje więcej owoców i przede wszystkim silniej rośnie, ma większą masę zieloną. Tylko nie do końca wiem co było przyczyną złego smaku owoców w zeszłym roku szczepionych na Shintozie. Dlatego w tym roku dorzuciłem do zestawu testowo tykwę i jak na razie smak owoców z roślin szczepionych na tykwie jest doskonały. Z Cobalta (to samo co Shintoza) zresztą też.
BobejGS Piękna pomarańcza
Nasionka pozyskasz?
Malinka2000 Ta odmiana podejrzewam ma chyba grubą skórkę, a takie arbuzy trzeba na prawdę mocno ścisnąć aby chrupnęły. Matowa skórka, i kolor plamy na spodzie sugerują, że jest już dojrzały. Pamiętaj również, że przejrzały też nie chrupnie, bo środek będzie miał mączysty.
kylo Carolina Cross to odmiana bardzo późna, na pewno Twój owoc nie jest jeszcze dojrzały.

Mi też wydaje się, że na Shintozie roślina daje więcej owoców i przede wszystkim silniej rośnie, ma większą masę zieloną. Tylko nie do końca wiem co było przyczyną złego smaku owoców w zeszłym roku szczepionych na Shintozie. Dlatego w tym roku dorzuciłem do zestawu testowo tykwę i jak na razie smak owoców z roślin szczepionych na tykwie jest doskonały. Z Cobalta (to samo co Shintoza) zresztą też.
BobejGS Piękna pomarańcza

Malinka2000 Ta odmiana podejrzewam ma chyba grubą skórkę, a takie arbuzy trzeba na prawdę mocno ścisnąć aby chrupnęły. Matowa skórka, i kolor plamy na spodzie sugerują, że jest już dojrzały. Pamiętaj również, że przejrzały też nie chrupnie, bo środek będzie miał mączysty.
kylo Carolina Cross to odmiana bardzo późna, na pewno Twój owoc nie jest jeszcze dojrzały.
- BobejGS
- Kontakt:
Nie wiem właśnie czy jest sens brać nasiona, skoro nie kontrolowałem zapylania, a mam obok kilka innych odmian.
Sam arbuz, niebo w gębie.
Sam arbuz, niebo w gębie.

-
Błażej zbieraj, zbieraj
Chętni zawsze się znajdą
Ja też zbieram, chociaż nie kontroluję zapylenia, bo niektóre odmiany są ustalone i powtarzają cechy charakterystyczne dla odmiany.
rolnik90 Co roku podziwiam Twoje Złoto Wolicy
Ogromne są i do tego jest ich mnóstwo 

rolnik90 Co roku podziwiam Twoje Złoto Wolicy

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Błażej, a ten Twój Orangeglo to szczepiony czy nie?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- BobejGS
- Kontakt:
Niestety, żadne szczepienie mi się nie udało w tym roku.
To jutro wydłubie nasiona.
To jutro wydłubie nasiona.