Ogród Marty - Cz. XII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty - Cz. XII

Post »

Zapraszam do jesiennego ogrodu ,przemyciłam do lasu trochę zdjęć z ogrodu :uszy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skalnica zarzyczkolistna
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy miałaś dobrą pogodę?
Chyba wybrałaś zły tydzień na wyjazd. Pogoda u nas jest fatalna
Piekne astry, szkoda, że ten biały tak się pokłada
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu,witaj ,na grzybach pogodę mam zmienną,w nocy wieje i leje a wczoraj do popołudnia było dobrze i grzybków co nieco nazbieraliśmy ,a dzisiaj wyszliśmy po dziewiątej ,bo tak wiało i lało całą noc ,a o ósmej rano to i grad był ,a potem nagle słoneczko i cały dzień piękny jakby dla nas ,więc sporo nazbieraliśmy ,wszystko na bieżąco przerabiam ,część się suszy ,dziewięć słoiczków zamarynowane i 11 słoiczków 0,33l w zamrażarce uduszone na masełku do zup i sosów,jeszcze jutro idziemy na grzybki a po południu już wyjeżdżamy do domciu,każdą pogodę da się przetrzymać jak się człowiek dobrze do warunków przygotuje ,nie mamy tutaj żadnej krzywdy i nigdzie na siłę nie musimy iść ,po prostu odpoczywamy ,ten biały aster może by się tak nie wyłożył ,ale go na czas niczym nie zabezpieczyłam ,no i go przegięło a jest taki cudny ze swoimi drobnymi kwiatuszkami i tysiącem pszczół na nich ,krzaczek po prostu buczy ,pozdrawiam :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje nazbierane przez dwa dni grzybki .

Nazbierane wczoraj
Obrazek

Obrazek

Obrazek

nazbierane dzisiaj
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i coś z ogrodu ,zdjęcia zrobione w dniu wyjazdu do lasu ,zapraszam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aklat
100p
100p
Od: 17 wrz 2018, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry,
Ogród zachwycający w jesiennych barwach, szczególnie trawy mnie zachwyciły Stipa brachytricha, już sobie nawet zapisałam, ze też chce ja u siebie :)
Przeczytałam kilka stron wstecz o fasoli Piekny Jaś do jedzenia niedojrzałej w strąkach. Czy możesz coś więcej powiedzieć? Przygotowujesz je tak jak np groszek cukrowy? A jak z mrożeniem? Trzeba blanszować? Zaintrygowało mnie to.
To jest chyba najlepsze w posiadaniu własnego warzywnika, można mieć i próbować rzeczy, które są nie do kupienia :wink:
Aneta
Początkująca ogrodniczka
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marta grzybobranie udane, dużo nazbieraliście.
Piękne masz chryzantemy nad tym zdjęciem się zastanawiam https://images91.fotosik.pl/61/855343a10eb6ba1d.jpg to chyba chryzantemy są śliczne.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
DzonaK

Post »

Witaj Marto
Widzę , że grzybobranie udane super .
Pięknie jeszcze Ci kwiaty kwitną u mnie to już szaro i ponuro wszędzie pełno liści i nic co kwitnie . Ale pomału nadrabiam zaległości . Od wiosny ruszam pełną parą , żeby było kolorowo . :tan
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu jaś chyba obrodził, bo wczoraj na placu widziałam że jest wyjątkowo tani w porównaniu z minionymi latami. Taki obfity rok! Ślicznie kwitnie wszystko, no chyba że zdjęcia sprzed wyjazdu, bo u mnie bo obfitych deszczach wysokie chryzantemy i inne skłoniły się do ziemi ale tak nasączone wodą, że nie ma sensu podwiązywać. Grzybki wzbudzają pozytywne emocje i cieszę się że zbiory były ;:215 Moja głowa teraz zaprzątnięta czymś innym, ale i tak dzięki Tobie mam na święta sporo grzybków. Pozdrawiam serdecznie i może uda się jeszcze zobaczyć ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Urodzaj grzybów Wam się trafił ;:333 Podziwiam chęci bo mnie by nikt w taką pogodę do lasu nie wypchnął :oops: ,choć wiem,że w lesie jest cieplej i ciszej..Ale dobrze robić to co się lubi i to co komu w duszy gra... :) ;:138
Fasola Jaś i mnie się udała i mam spory słój suszonego a i sporo używałam na świeżo, niech się pochwalę ... ;:131
Ogród jesienny imponująco wygląda jak zwykle u Ciebie! ;:168

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Marto, ogród jak zwykle o każdej porze roku zachwycający.Chryzantemy oglądam kolejny już raz, to samo dot. astrów.Z każdego gatunku,masz imponującą kolekcję.
Grzybobranie .....zostawiłam sobie na koniec....robi wrażenie ;:215
U nas podobno w "Borach Dolnośląskich" jest tzw." wysyp".Wkrótce, to sprawdzę, pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Witaj Martuś długo mnie nie było, ale dziś nadrobiłam zaległości. Z przyjemnością pooglądałam jeszcze kwitnące roślinki, brzozowy zagajnik, owocne grzybobrania, wspaniałe spotkanie, dalsze przetwory - zostaje mi tylko bić wielkie brawo ;:138

;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Kwiatki piękne Martusiu, ale ale ja widzę tylko te grzybki i tylko mogę sobie wyobrazić jak niesamowicie musiały pachnieć ;:oj Czy po grzybobraniu, jak zamkniesz oczy, to widzisz grzyby? Bo ja zawsze ;:306
Słonecznych dni, na dokończenie tego wszystkiego, co jeszcze czeka na dokończenie ;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Martuniu , ja podobnie jak Iwonka po grzybobraniu jak zamknę oczy to widzę tylko grzybki ;:oj . Okazuje się , że i jesień w ogrodzie jest niesamowicie pracowita , masz piękne zbiory i zimą będzie co podjadać .Mam nadzieję , że i ja wiosną zacznę już coś robić na swoim warzywniku bo właśnie od miesiąca na nim walczę , perzu mam całe góry , ale już widać postęp w pracach , więc jest szansa . Muszę jeszcze wkopać obornika bo ziemia u mnie słaba i bez tego nic by pewnie nie urosło , ale z każdego plonu będę się cieszyła .Listopad ma być jeszcze ładny , więc można będzie jeszcze sporo w ogrodach zrobić , życzę Ci więc owocnej pracy . ;:167
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości,fajnie ,że jesteście ze mną ,bo nieraz myślę ,że może zawieszę na chwilę ten wątek ,ale jak jesteście to postaram się być z Wami .Pogoda ma się poprawić ,dzisiaj u mnie bardzo ciepło było,ale nie miałam czasu nic zrobić w ogrodzie ,może jutro coś sie uda ,chociaż trzeba przygotować jakieś jedzonko na święto,bo cały dzień w rozjazdach będzie i dobrze jak coś jest gotowego do zjedzenia .

Anetko,witaj w moich skromnych progach ,miło,że spacerujesz ścieżkami .Stipa brachytricha to piękna trawa i warto ją mieć w ogrodzie ,a jeżeli chodzi o fasolkę Piękny Jaś to zrywam małe niedojrzałe strączki ,które łatwo się przełamują i nie maja łykowatego strączka,bo takie są już przerośnięte i je zostawiam do dojrzenia i kroję te strączki w małe dzwonki,razem z młodymi fasolkami wewnątrz ,potem do woreczków i do zamrażarki,takie cięte fasolki dodaję do zup jarzynowych ,do krupniku,albo robię z nich zupę krem z Jaśka ,w każdej z tych zup świetnie smakują i my je uwielbiamy ,to są zupy z bardzo starego przepisu naszej babci Marysi,bardzo polecam ,tych pokrojonych zielonych fasolek nie blanszuję ,wyjmuję taki woreczek i wsypuję do gotowania do zupy lub wywaru na zupę krem ,a ile w czasie wegetacji przez całe lato na świeżo najedliśmy się tych zup ,reszta poszła do zamrażarki na zimę ,a Jaśka suchego mam przy okazji 2 duże słoje ,właśnie dlatego sieje tą fasolkę ,bo takich młodych zielonych strączków nigdzie nie kupisz,pozdrawiam :wit

Dorota,grzybków dozbieraliśmy do kolekcji i będzie na zimę jak znalazł ,może jeszcze na rydze pojedziemy ,no i zamknąć domek na zimę to jeszcze coś przywieziemy na zupkę :uszy to chryzantemy do tej pory pięknie kwitną ,świetnie zimują i fajnie się rozmnażają ,mogę cię nimi obdarować ,ale zapisuj co chcesz ,bo na wiosnę się zgubimy ,pozdrawiam :wit

Joanno,grzybobranie udane chociaż w tamtym roku było dużo lepiej ,u mnie jeszcze kwitną roślinki ,nawet nowy irys zakwitnął obok chryzantem ,śmiesznie razem wyglądają ,Twój ogród już na drugi rok będzie bardzo kolorowy bo widać jak bardzo tego chcesz i to na pewno zaprocentuje ,pozdrawiam i życzę super pomysłów na własny ogródek ;:168

Marysiu,mój ogród dalej kwitnie ,dzisiaj cięłam gałązki sosny i różne inne do dekoracji sklepowej ,super wyszła razem z narzuconą jesienną pajęczyną i dyniami ,więc chodziłam po ogrodzie i podziwiałam jesienny ogród w cudnych promieniach słońca,było tak cieplutko,że nie chciało się z niego wychodzić ,ale musiałam zrobić wystawową dekorację ,cieszę się ,że masz grzybki na święta i nie musisz się martwić skąd wziąć ,będą pewnie pyszne pierożki i zupka i cała reszta pysznych grzybkowych dań ,bo chyba w ten dzień grzybki najbardziej dają popis ,pozdrawiam ;:196

Maryniu,nas nie trzeba wypychać do lasu ,bo sami pędzimy,nawet jak nie jest najpiękniej ,no chyba ,że bardzo pada to siedzimy w domku
uwielbiamy być w lesie ,ale najwięcej problemu mamy z czasem właśnie bo pracujemy jeszcze ,fajnie ,ze pochwaliłaś się fasolką Pięknym Jasiem bo to bardzo cieszy jak nam coś wychodzi ,można mieć tyle satysfakcji z takiej może małej sprawy ,pozdrawiam ,życzę zdrówka i pięknych dni ;:196

Lodziu,troszkę tych jesiennych kwiatuszków uzbierałam ,bardzo je lubię ,grzybków troszkę znaleźliśmy i wszystko przerobione na zimę ,a Tobie życzę dużych zbiorów,żeby święta były obfite w grzybki,pozdrawiam ;:168

Beatko,witaj ,fajnie ,ze jesteś i pospacerowałaś po moim ogrodzie roślinek jeszcze trochę kwitnie a z grzybobrania bardzo się cieszę ,chociaż tak mało miałam na nie czasu ,przetwory już wszystkie w spiżarni i myślę ,że zakończyłam chociaż jeszcze pozostały mi do zrobienia przeciery z dyni na pyszne zupki,staram się Beatko,żeby jakość wszystkiego dopilnować :uszy ,pozdrawiam ;:168

Iwonko,dom bardzo pachniał grzybkami ,bo zbiór z ostatniego dnia przerabiałam już w domu ,a te duszone z masełkiem to pachną 2 dni a jakie pyszne :roll: jak zamykam oczy to długo widzę grzybki jak rosną między patyczkami ,mchem wśród liści ,piękna pogoda może być jeszcze długa bo pracy w ogrodzie dużo ,a w tym roku w styczniu jeszcze wykopywałam stare brzydkie krzewy i sadziłam małe sadzonki jeżyny bezkolcowej ,która nawet zdążyła zaowocować w tym roku ,więc zawsze coś się znajdzie do zrobienia ,pozdrawiam ;:196

Elżuniu,ja też tak mam ,że w zamkniętych oczach widzę grzybki ,fajnie ,że i Ty mogłaś sobie sporo nazbierać u Bożenki ,na zimę jestem przygotowana jak chodzi o zbiory i przetwory,spiżarnia i zamrażarki przeładowane ,jeszcze tylko muszę zrobić pulpę dyniową na pyszne dyniowe zupki ,ale dyniom nic nie ma to mogę to zostawić na dłuższe jesienne dni a teraz trzeba jeszcze coś podrobić w ogrodzie ,żeby na wiosnę było mniej pracy,cieszę się ,ze będziesz miała warzywnik ,bo zawsze masz swoje podstawowe warzywka i na zimę też coś zostanie ,ja mam piękne selery ,a szczaw który wysiałam ,ścięłam i udusiłam z masełkiem ,siedzą teraz w zamrażarce ,a na warzywniku szczaw rośnie dalej ,więc jest na bieżąco i chyba znowu coś zamrożę ,a fasoli szparagowej tyle żeśmy się najedli i tyle zamroziłam i cukinie,cebula ,pietruszka i cała reszta ,wszystko niby można kupić i w sezonie nie jest to wszystko jakieś drogie ,ale jak to cieszy jak jest to swoje ,pozdrawiam i pięknej pogody życzę ,żeby był ten wymarzony warzywnik i pyszne świeże jarzynki ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Aklat
100p
100p
Od: 17 wrz 2018, o 20:18

Post »

Marto dziękuję za taki szczegółowy opis. Już wiem, że na pewno posieję Jasia w przyszłym roku bo koniecznie muszę spróbować takich strączków. :)
Aneta
Początkująca ogrodniczka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”