Basiu
ad Daleko Polonia- to by był drugi egzemplarz- pierwszy, z numerkiem właściwym Polonii zakwitł dość wcześnie, pokazywałam zdjęcia, a potem się wyłamał, tak, że został tylko jeden boczny pęd, któremu nie daję kwitnąć- niech karmi karpę- tak, że zestawienie kwiatów za rok... na razie porównuję zdjęcia- niby podobne , ale nie całkiem..no, ale dalie zmienna bywa.
Tu tez zajrzałam
http://www.dahlie.net/dyn/einzel.php?lang=de zdjęcie z tego katalogu jakby było kopią mojego zdjęcia, haha- to chyba rozwiewa wątpliwości - no to mam dwie Daleko Polonie.
Ad Galaktika - mam tak oznaczoną inną roślinę ( pokazywałam ją już wcześniej, wygląda całkiem inaczej, właściwie kiepsko wygląda, niewielkie białe kwiaty ze śladem kropek ( może miejsce jej nie służy). A ta którą teraz pokazałam ma nr. 675 - miała być Adelką. No to zmieniam imię na Galaktika (i dalej obserwuję).
Ad Odo- to już czwarte " Odo" w moim ogrodzie- każde inne - to z tego ostatniego zdjęcia jest dużo mniejsze niż inne Odo, które w tym roku dotarło do mnie z nr 670.... no nie wiem..do obserwacji... ( za ze zdjęciami coś pomieszałam - ostatnie to na pewno ta Daleko Polonia- widać inny środek kwiatu niż u tych nad nią).
Oczywiście bardzo wdzięczna jestem za uwagę i wysiłek włożony w rozpoznawanie
Parametry "Harry Meggos"- kwiat ok. 15-18 cm; wysokość ok.120; na wybarwienie może wpłynęła mała ilość słońca? Zacieniły go sąsiadki; wyróżnia się niezwykle staranną budową kwiatu, również liście pięknie powycinane, jedynie kwiatów dał mało.
Edit zajrzałam Tu
http://www.dahlie.net/dyn/einzel.php?lang=de i rzeczywiście - wszystko pasuje do Galaktiki u tej mojej, nawet kolor podstawowy opisano jako kremowobiały, i wysokość też się zgadza. Ciekawe w takim razie czym jest ta z numerkiem odpowiadającym Galaktice?
Tu jest wcześniejsze zdjęcie tej która teraz wydaje się być Odo.
To wcześniej prezentowana Galaktika- napisałam, że na pewno" się poprawi i będzie miała więcej tych kropek i kresek a tymczasem nic takiego się nie dzieje, jest biała, mała ok .12-14 cm więc to chyba nie Galaktika...