Uprawa melonów cz. 2
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 cze 2018, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa melonów cz. 2
Witam wszystkich, próbuję uprawy melonów już 3 rok, w ostatnim roku udało się wyhodować kilka okazów, mimo kiepskiej pogody. W tym roku posadziłem w melony w folii trochę zbyt gęsto i jestem wystraszony tym co się tam dzieje, dopiero czerwiec, a już nie ma miejsca. Co z tym zrobić? Będą z tego owoce? Odmiany to Emir, Juinior, Seledyn i Melba.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O matko...
dżangoł narmalnie
Po pierwsze gęsto, po drugie kto to zapyli? Ja w tunelu zapylam ręcznie, ale mam swobodny dostęp do krzaków, bo trzeba było zrobić tak
:

Po pierwsze gęsto, po drugie kto to zapyli? Ja w tunelu zapylam ręcznie, ale mam swobodny dostęp do krzaków, bo trzeba było zrobić tak

-
- 10p - Początkujący
Kilka zapyliłem ręcznie, ale po kwiatach kręci się jakieś robactwo. Jak już będą owoce to sprawdzę czy trzeba dalej ręcznie zapylać.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
ROBACTWO?! OWADY!!!!!jozinzbazin pisze:Kilka zapyliłem ręcznie, ale po kwiatach kręci się jakieś robactwo. Jak już będą owoce to sprawdzę czy trzeba dalej ręcznie zapylać.
A tak serio to czy przycinałeś za 3-4 liściem?
Tak samo u Ciebie, przycięte były melony wcześniej?fartekos pisze: Jak popada to zabieram się za cięcie pędów i zostawienie ok.10 owoców .
-
- 10p - Początkujący
Miałem na myśli nieprzyjemnie wyglądające owady, a nie milutkie pszczółkikupniulaUK pisze: ROBACTWO?! OWADY!!!!!

Nie przycinałem, juz w doniczkach zaczynały się krzewić.kupniulaUK pisze: A tak serio to czy przycinałeś za 3-4 liściem?
- tenebri
- 50p
- Od: 11 cze 2016, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Melony w gruncie u mnie dość szybko rosną, przynajmniej dla mnie:). O dziwo w szklarni gdzie jest teoretycznie ciepłej wygląda to trochę gorzej.... dziwne.
- Efkakam
- 200p
- Od: 24 lut 2018, o 21:40
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dla eksperymentu jeden melon ogłowiłam jakby za twoją zieloną kreską. W tej chwil wypuscił 2 boczne pędy i ma dużo kwiatów.
Pod tymi kwiatkami widzę maleńkie melony.
Moje melony rosną w trawie bo nie miałam dla nich miejsca, ale dałam im b.dobrej ziemi. Ciekawa jestem czy będzie jakiś owoc do spozycia.
To mój 1szy eksperyment z melonami.
Pod tymi kwiatkami widzę maleńkie melony.
Moje melony rosną w trawie bo nie miałam dla nich miejsca, ale dałam im b.dobrej ziemi. Ciekawa jestem czy będzie jakiś owoc do spozycia.
To mój 1szy eksperyment z melonami.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
- 100p
- Od: 20 sie 2017, o 10:02

Zasadziłem w tym roku melony, nasiona wprost do gruntu w okolicach 15 maja. Wyrosły mi takie olbrzymie krzeczyska które rozrastają się tak jak cukinie

-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
Ale gąszcz! Szok! Ja siałam melony 21 mają do gruntu i dopiero mają 3 liście właściwe!
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
Ja wysiew koniec kwietnia , wysadzenie koniec maja i maja po 3-6 liście
Jak wy to wszyscy robicie że wam rosnie wszystko a u mnie bieda 

-
- 100p
- Od: 20 sie 2017, o 10:02
U mnie melony rosną na bardzo słonecznym miejscu. Staram się je codziennie podlewać. Nic szczególnego przy nich nie robiłem. Nawet żadnego nawozu nie miały.
-
- 50p
- Od: 25 kwie 2017, o 14:25
A jakie największe zbiory z krzaczka udało Wam się uzyskać w poprzednich latach?