Pomidorki koktajlowe - 5 cz.
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidorki koktajlowe - 5 cz.
Określenie "samokończący" jest pojęciem względnym, obejmuje zakres wzrostu od karłowego do średniowysokiego, czyli od powiedzmy 25 cm do 140 - 150 cm. Dlatego określając jakąś odmianę słowem "samokończący" właściwie nie wyjaśniamy nic poza informacją, że nie jest to odmiana o ciągłym wzroście. Będziemy bardziej wyrażni używając określenia średniowysoki lub karłowy. Jeżeli pokochaliśmy słowo "samokończący" to, używając go, dopiszmy coś do tegoż słowa, aby było wiadomo co mówimy.
Samokończący nie mówi o wzroście/wysokości rośliny tylko o tym że roślina po pędzie kwiatowym nie wypuszcza kolejnego pędu do góry tylko ewentualnie boczne (które też kończą się gronem). Raczej nie słyszałam/nie spotkałam się z samokończącym wyższym niż metr.
Pozdrawiam Asia
- badzia
- Kontakt:
Wiadomo, że jak za gromem kwiatowym nie ma stożka wzrostu to krzaczek nam mówi: zakończyłem bieg wzwyż. Ale różne odmiany robią to na różnej wysokości i o to właśnie chodzi żeby wystarczająco wyrażnie określić tę wysokość. Uprawiamy dużo nowych odmian, o których niewiele wiemy i gdy ktoś powie, że ten i ów pomidorek jest samokończący to naprawdę za mało.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwsze koktajlówki zjedzone. Odmiana rose Quarz Multiflora (zdjęcie na poprzedniej stronie). Pyszne, słodko-pomidorowe. A może wydają mi się tak smaczne, bo to co kupuję w tym roku na rynku woła o pomstę do nieba - jedyny smak jaki da się wyczuć w tych kupnych pomidorach to odrobina kwasowości. A kupowałam od rónych sprzedawców.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- badzia
- Kontakt:
Wysiałam 5 odmian koktajlowych: Ildi, Champagne Cherry, Cytrynek groniasty, Isis Candy i Złota Rybka. Doniczki były opisane, ale przy wysadzaniu diabli wzięli moją przezorność. Teraz próbuję konfrontować je ze znalezionymi tu opisami, ale nie bardzo mi to wychodzi. Oto one:

Ten charakterystyczny kolec na czubku, krzak wysoki, mocno ulistniony, kilka pędów.

Który może mieć takie ciemne refleksy? Krzak nieco niższy, ale bardziej buszowaty, więcej pędów.

To jest drugie grono, na pierwszym się już trochę wyokrągliły. Krzak prosty, najwyższy z ww, doskonale prześwietlony, niezbyt skłonny do rozgałęzień. Ma 7 pędów, ale z racji swojej budowy wszystko u niego jest jak na dłoni, co bardzo mi się podoba.

Kwiaty ma tak
Ostatni to chyba Ildi, bo ktoś pisał, że grona ma podobne do megagrona i żeby mu dać 3 grona. Jest najniższy- 100 cm, zgrabniutki, łodygi sztywne, proste.Ogłowiłam 4, 5 zostało, bo na razie nie wiem co to jest.
Nie mam fotki piątego pomidorka, bo taki tam gąszcz i ciemno ... Owocki drobniutkie o średnicy 1 cm , okrąglutkie, na wyjątkowo sztywnych szypułkach, po kilka, do 10 sztuk w gronie. Grono ma budowę podobną jak na zdjęciu trzecim, ale jest króciutkie.
Pomóżcie mi je rozpoznać, bo te najsmaczniejsze będę chciała wysłać na AWN.

Ten charakterystyczny kolec na czubku, krzak wysoki, mocno ulistniony, kilka pędów.

Który może mieć takie ciemne refleksy? Krzak nieco niższy, ale bardziej buszowaty, więcej pędów.

To jest drugie grono, na pierwszym się już trochę wyokrągliły. Krzak prosty, najwyższy z ww, doskonale prześwietlony, niezbyt skłonny do rozgałęzień. Ma 7 pędów, ale z racji swojej budowy wszystko u niego jest jak na dłoni, co bardzo mi się podoba.

Kwiaty ma tak

Ostatni to chyba Ildi, bo ktoś pisał, że grona ma podobne do megagrona i żeby mu dać 3 grona. Jest najniższy- 100 cm, zgrabniutki, łodygi sztywne, proste.Ogłowiłam 4, 5 zostało, bo na razie nie wiem co to jest.
Nie mam fotki piątego pomidorka, bo taki tam gąszcz i ciemno ... Owocki drobniutkie o średnicy 1 cm , okrąglutkie, na wyjątkowo sztywnych szypułkach, po kilka, do 10 sztuk w gronie. Grono ma budowę podobną jak na zdjęciu trzecim, ale jest króciutkie.
Pomóżcie mi je rozpoznać, bo te najsmaczniejsze będę chciała wysłać na AWN.
Czy ktoś w tym sezonie siał pomidora Juliet? Kupiłam w ,,P?landii" i na 5 krzaków każdy ma inne owoce.
Kasia
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
badzia Champagne Cherry to koktajlówka od Comcii - owoce maleńkie (grona 6-16 owocków), żółte, słodkie - dość specyficzne w smaku. Rośnie wysoko. Owoce są zdecydowanie mniejsze od innych koktajlówek - taka trochę większa jagoda. Obstawiam iż to ten bez zdjęcia.
-
- 500p
Badzia! Pomidorek na drugim zdjęciu wygląda identycznie jak u mnie odmiana Blush. Nawet liście podobne. Trzecie zdjęcie to najprawdopodbniej Cytrynek. Pozostałych nie uprawiałam, a o odmianie Złota Rybka to nawet nie słyszałam.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
badzia
Dobrze zidentyfikowałaś. Na przedostatnim zdjęciu jest grono Ildi. U mnie ma ok 150 cm.
Dobrze zidentyfikowałaś. Na przedostatnim zdjęciu jest grono Ildi. U mnie ma ok 150 cm.
Ewa
- badzia
- Kontakt:
Alyaa, beata_m, calka - dziewczyny, dziękuję za pomoc. Ten nierozpoznany to musi być Złota Rybka. Pomidorka Blush też wysiewałam, ale w fazie sadzonki jednym pomidorkiem kokt. obdarowałam przyjaciółkę. Byłam pewna, że wydałam Blusha przez pomyłkę zamiast Ildi, których miałam dwa. A mówią, że samo nic dobrze się nie zrobi. U mnie się zrobiło, mam i Ildi i Blusha, który podobno jest bardzo bardzo.
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Lucysiu może Ola Polka?
-
- 500p
Wracając do Blusha, który jest faktycznie bardzo bardzo, to tak prezentuje się u mnie w tunelu
\

Trzy grona już zawiązane. Czwarte się wiąże, a piąte buduje. Dwie sztuki w gruncie są opóźnione w stosunku do tego w tunelu tylko o jedno grono.
Pozdrawiam
Bea
edit
Mała errata. Poszłam do ogrodu po zioła i przy okazji zerknęłam na Blusha. Okazuje się, że 2 krzaki w gruncie wcale nie są opóźnione w stosunku do tunelowego. Mają dokładnie tyle samo gron. W przyszłym sezonie zastanowię się czy jest sens sadzić go w tunelu.
Pozdrawiam
Bea

Trzy grona już zawiązane. Czwarte się wiąże, a piąte buduje. Dwie sztuki w gruncie są opóźnione w stosunku do tego w tunelu tylko o jedno grono.
Pozdrawiam
Bea
edit
Mała errata. Poszłam do ogrodu po zioła i przy okazji zerknęłam na Blusha. Okazuje się, że 2 krzaki w gruncie wcale nie są opóźnione w stosunku do tunelowego. Mają dokładnie tyle samo gron. W przyszłym sezonie zastanowię się czy jest sens sadzić go w tunelu.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- badzia
- Kontakt:
Bea, ale piękny
Choć mrok zapada poszłam dokładnie obejrzeć swojego Blusha, policzyć ile czego ma. Ma 5 pędów, dwa ogłowione nad pierwszym gronem. Jutro ogłowię pozostałe, bo chyba nie zdążą wszystkie dojrzeć. Ma w sumie 7 gron z owocami i aż nie wiem ile z kwiatami. Dużo. W przyszłym roku dam mu dwa pędy, bo widzę po Twoim szczuplaczku, że da radę. Moje też rosną w gruncie.

Czy macie Jaune Flammee, rośnie wysoko, łodygi i liście solidne a owoce jak nie koktajlówka, wielkości piłki tenisowej. Jeszcze nie zmieniają koloru więc nie wiem czy to to.
pozdrawiam Karina