Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej
Na większość roślin CCC i B-Nine działa podobnie, na niektóre CCC nie działa, a potrafi całkowicie zatrzymać wzrost na 2-3 tygodnie. B-Nine jest drogi ale bezpieczniejszy 

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Jako klient powiem, że jest prze-pię-kna, jak i wszystkie tego typu. Mi się udało kupić dużą, rozrośniętą Million Kisses czerwoną, na rynku w tym roku ze świecą szukać.Lukasz1910 pisze:skończyliśmy na nowej odmiania Summerwings Dark Elegance, podobno pieknie w koszach rośnie.
S.Dark Elegance niestety w sprzedaży była tylko mała sadzonka i mimo naszych starań nie dorównuje wielkością MK, chociaż obie w koszach kwitną spektakularnie, poza tym nie chorują i są bardzo łatwe w uprawie. Ciemne liście tej nowości są naprawdę piękne, a z czerwonawo-pomarańczowymi kwiatami bajka. Million Kisses ma zielone liście, ale ten sam typ.
Łudziłem się, że może w przyszłym roku pojawi się tego typu jeszcze kremowa/waniliowa/białoróżowa - ale jak Was trochę śledzę

To prawda, ja jako klient w tym roku nie kupiłam złocienia krzewiastego, bo w zeszłym roku posadzone w skrzynkach fajnie skarlone 'kulki' z masą kwiatów i pąków później ani myślały rosnąć i kwitnąćstokrotka12345 pisze:Wiesz Łukaszu skarlałam i CCC i B-nine więc nie wiem co bardziej działało. Ja to bym uważała z tym "bardziej wszystko skarlał' bo jeżeli opierasz się na hurcie to ok, ale jeśli detalujesz to musisz uważać bo jak nie będa rosły u kljenta to więcej nie przyjdzie.

Jestem natomiast oczarowana fioletową Brachyscome, trafiłam w sprzedaży bardzo wcześnie, w końcu marca.Posadzone 3 rozrosły się w zwisającą, obficie kwitnącą kulę kwiatową.Zdecydowanie za mało jej w sprzedaży, później już nie spotkałam.
-
- 200p
- Od: 9 mar 2017, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgadzam się że ładna jednak żeby się dogoniły są marne szanse bo begonia potrzebuje czasu zwłaszcza w okresie przejściowym. Co do kremowej to nie mam doświadczenia z tą odmianą,ale w ubiegłym sezonie miałam kremową Bellinę przepiękna a ludzie nie chcieli kupowac zachwycali się a potem i tak kupowali o klasę gorszego Iluminationa bo był pomaranczowy.pelikano11 pisze:Jako klient powiem, że jest prze-pię-kna, jak i wszystkie tego typu.Lukasz1910 pisze:skończyliśmy na nowej odmiania Summerwings Dark Elegance, podobno pieknie w koszach rośnie.
-- 23 lip 2017, o 09:44 --
Selli srubuj je przesuszyć może jak przeżyją stres to jest szansa że zakwitną.

Racja, ograniczę przynajmniej podlewanie, rosną w gruncie na murku, sporo w tym roku pada, dlatego rosną.
Sprawdziłem i wiem o jakiej piszesz -jest naprawdę przepięknastokrotka12345 pisze:ale w ubiegłym sezonie miałam kremową Bellinę przepiękna

Mimo wszystko będziemy się rozglądać za kremowymi w typie Summerwings. Maluchów już kupować nie będziemy.
-
- 200p
Moje Bellinki miały kwiaty wielkości moich zlożonych dwóch pięści (albo jednej mojego męża) nawet na wystawie w Volmarach takich nie było, a mimo to wzięcia nie miały. Odmiana rewelacyjna same kwiaty cały czas rosną, w tym roku miałam pomarańczową poszła jak świeże bułeczki. Tylko kosztowna bo za sadzonkę trzeba zapłacić ponad 3,5 PLN 

Żartujesz???stokrotka12345 pisze:Moje Bellinki miały kwiaty wielkości moich zlożonych dwóch pięści (albo jednej mojego męża)

Edit
o co ja proszę

A gdzie ty masz swoje ogrodnictwo, jeśli to nie tajemnica, może bym zajechał jeśli byłoby mi po drodze
-
- 200p
Bellinki z porzedniego sezonu te kremowe na kompoście a pomarańczowe z tego u klientów a mieszkam niedaleko stolicy naszej
kochanej i ponieważ ''zimuję ''zapraszam za rok.
Co do Twojej begoni to nie wystawiaj ją na słońce nie podlewaj za dużo i nie nawoż zbyt intensywnie oto cała recepta

kochanej i ponieważ ''zimuję ''zapraszam za rok.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 lip 2017, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Zibi_41
Po pierwsze witaj na Forum
Napisz jakie to domiany i kiedy były przycinane, coś wymyślimy 

-
- 0p - Nowonarodzony
Witam, dzięki za zainteresowanie, są to odmiany wielkokwiatowe: COR blanc, oraz średniokwiatowe: Mount gerlach, Serene i Mount verde. Kwiaty były uszczykiwane dwa tygodnie po posadzeniu.
- Zibi_41
To nie obraź się , ale błąd na błędzie
Wielkokwiatowe powinny być przycinane dopiero teraz (moje jeszcze nie są), i zajmijmy się po kolei. Wielkokwiatowe, w jakich są miskach (ile centymnetrów) i ile sadzonek w doniczce.
Średniokwiatowe to już całkiem źle, będzie trzeba je ratować... Masz już przygotowane sterowanie (zaciemnianie folią czarno-białą) ? W jakich są miskach i ile sadzonek w doniczce ?

Średniokwiatowe to już całkiem źle, będzie trzeba je ratować... Masz już przygotowane sterowanie (zaciemnianie folią czarno-białą) ? W jakich są miskach i ile sadzonek w doniczce ?
-
- 0p - Nowonarodzony
Wielkokwiatowe w miskach 21cm po 3 sadzonki, średniokwiatowe również 3 sadzonki w misach 19cm. Planowałem rozpoczęcie sterowania na 15 sierpnia.
- Zibi_41
Wielkokwiatowe przytnij jeszcze raz, tak by na każdym odroście pozostały dwa liście. Gdy nowe odrosty bedą miały 3cm zrób skarlanie i powinno być dobrze.
Średniokwiatowe to chryzantemy na szybki cykl produkcyjny. Powinny być sterowane od razu po posadzeniu, przycina się je do trzech dni od posadzenia, a można od razu przy sadzeniu. by coś z nich wyrosło, powinieneś przyciąć je jeszcze raz tak jak wielkokwiatowe i od razu sterować. jeśli tego nie zrobisz to wybiegną i będzie ciężko je sprzedać. Rozumiem że stanowi to problem, bo początek sterowania będzie za wczesny dla odmian wielkokwiatowych, ale musisz to jakoś wykombinować
Na przyszłość, zapytaj przed następnym sadzeniem, to opiszę Ci proces produkcyjny
Średniokwiatowe to chryzantemy na szybki cykl produkcyjny. Powinny być sterowane od razu po posadzeniu, przycina się je do trzech dni od posadzenia, a można od razu przy sadzeniu. by coś z nich wyrosło, powinieneś przyciąć je jeszcze raz tak jak wielkokwiatowe i od razu sterować. jeśli tego nie zrobisz to wybiegną i będzie ciężko je sprzedać. Rozumiem że stanowi to problem, bo początek sterowania będzie za wczesny dla odmian wielkokwiatowych, ale musisz to jakoś wykombinować

Na przyszłość, zapytaj przed następnym sadzeniem, to opiszę Ci proces produkcyjny