Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej

Post »

Na większość roślin CCC i B-Nine działa podobnie, na niektóre CCC nie działa, a potrafi całkowicie zatrzymać wzrost na 2-3 tygodnie. B-Nine jest drogi ale bezpieczniejszy :uszy
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lukasz1910 pisze:skończyliśmy na nowej odmiania Summerwings Dark Elegance, podobno pieknie w koszach rośnie.
Jako klient powiem, że jest prze-pię-kna, jak i wszystkie tego typu. Mi się udało kupić dużą, rozrośniętą Million Kisses czerwoną, na rynku w tym roku ze świecą szukać.
S.Dark Elegance niestety w sprzedaży była tylko mała sadzonka i mimo naszych starań nie dorównuje wielkością MK, chociaż obie w koszach kwitną spektakularnie, poza tym nie chorują i są bardzo łatwe w uprawie. Ciemne liście tej nowości są naprawdę piękne, a z czerwonawo-pomarańczowymi kwiatami bajka. Million Kisses ma zielone liście, ale ten sam typ.

Łudziłem się, że może w przyszłym roku pojawi się tego typu jeszcze kremowa/waniliowa/białoróżowa - ale jak Was trochę śledzę 8-) to marne szanse.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

stokrotka12345 pisze:Wiesz Łukaszu skarlałam i CCC i B-nine więc nie wiem co bardziej działało. Ja to bym uważała z tym "bardziej wszystko skarlał' bo jeżeli opierasz się na hurcie to ok, ale jeśli detalujesz to musisz uważać bo jak nie będa rosły u kljenta to więcej nie przyjdzie.
To prawda, ja jako klient w tym roku nie kupiłam złocienia krzewiastego, bo w zeszłym roku posadzone w skrzynkach fajnie skarlone 'kulki' z masą kwiatów i pąków później ani myślały rosnąć i kwitnąć :wink: Podobnie w tym roku jest z osteospermum.Są u mnie ostatni raz, co prawda zaczęły w końcu rosnąć, ale nie kwitną.
Jestem natomiast oczarowana fioletową Brachyscome, trafiłam w sprzedaży bardzo wcześnie, w końcu marca.Posadzone 3 rozrosły się w zwisającą, obficie kwitnącą kulę kwiatową.Zdecydowanie za mało jej w sprzedaży, później już nie spotkałam.
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pelikano11 pisze:
Lukasz1910 pisze:skończyliśmy na nowej odmiania Summerwings Dark Elegance, podobno pieknie w koszach rośnie.
Jako klient powiem, że jest prze-pię-kna, jak i wszystkie tego typu.
Zgadzam się że ładna jednak żeby się dogoniły są marne szanse bo begonia potrzebuje czasu zwłaszcza w okresie przejściowym. Co do kremowej to nie mam doświadczenia z tą odmianą,ale w ubiegłym sezonie miałam kremową Bellinę przepiękna a ludzie nie chcieli kupowac zachwycali się a potem i tak kupowali o klasę gorszego Iluminationa bo był pomaranczowy.

-- 23 lip 2017, o 09:44 --

Selli srubuj je przesuszyć może jak przeżyją stres to jest szansa że zakwitną. :D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Racja, ograniczę przynajmniej podlewanie, rosną w gruncie na murku, sporo w tym roku pada, dlatego rosną.
x-p-11
---

Post »

stokrotka12345 pisze:ale w ubiegłym sezonie miałam kremową Bellinę przepiękna
Sprawdziłem i wiem o jakiej piszesz -jest naprawdę przepiękna ;:215 Mam to szczęście, że kilka dni temu trafiłem na ogrodnictwo z takimi odmianami begonii, że mi szczęka opadła. Zostały im pojedyncze wiszące donice z wieeelkimi bukietami kwiatów a wśród nich ta - jedyny egzemplarz, cudo. Zaklepałem ją sobie i kilka innych i jutro na spokojnie odbieram. Dodam, że cena baardzo przyjemna. Jak mi się uda to porobię zdjęcia zeby pokazać w 'begoniach' bo mieli jeszcze jakąś bardzo wysoką w stojących donicach, której nie mogę rozpoznać przez net.

Mimo wszystko będziemy się rozglądać za kremowymi w typie Summerwings. Maluchów już kupować nie będziemy.
stokrotka12345
200p
200p

Post »

Moje Bellinki miały kwiaty wielkości moich zlożonych dwóch pięści (albo jednej mojego męża) nawet na wystawie w Volmarach takich nie było, a mimo to wzięcia nie miały. Odmiana rewelacyjna same kwiaty cały czas rosną, w tym roku miałam pomarańczową poszła jak świeże bułeczki. Tylko kosztowna bo za sadzonkę trzeba zapłacić ponad 3,5 PLN ;:145
x-p-11
---

Post »

stokrotka12345 pisze:Moje Bellinki miały kwiaty wielkości moich zlożonych dwóch pięści (albo jednej mojego męża)
Żartujesz??? ;:oj Ta którą kupię tak wielkich kwiatów na pewno nie ma. Pokaż proszę Twoją ;:180
Edit
o co ja proszę ;:14 przecież piszesz o ubiegłym sezonie..
A gdzie ty masz swoje ogrodnictwo, jeśli to nie tajemnica, może bym zajechał jeśli byłoby mi po drodze
stokrotka12345
200p
200p

Post »

Bellinki z porzedniego sezonu te kremowe na kompoście a pomarańczowe z tego u klientów a mieszkam niedaleko stolicy naszej
kochanej i ponieważ ''zimuję ''zapraszam za rok. :wit Co do Twojej begoni to nie wystawiaj ją na słońce nie podlewaj za dużo i nie nawoż zbyt intensywnie oto cała recepta :D :D :D
Franciszek5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2017, o 22:11

Post »

Witam Forumowiczów,
proszę o poradę, na zdjęciach są moje kwiaty, zasadzone w 24-tygodniu, były skarlane dwa razy środkiem b-nine, obawiam się jednak, że są już zbyt duże. Co powinienem zrobić, czy jest jakaś rada?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po pierwsze witaj na Forum :wit Napisz jakie to domiany i kiedy były przycinane, coś wymyślimy :uszy
Franciszek5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam, dzięki za zainteresowanie, są to odmiany wielkokwiatowe: COR blanc, oraz średniokwiatowe: Mount gerlach, Serene i Mount verde. Kwiaty były uszczykiwane dwa tygodnie po posadzeniu.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie obraź się , ale błąd na błędzie :( Wielkokwiatowe powinny być przycinane dopiero teraz (moje jeszcze nie są), i zajmijmy się po kolei. Wielkokwiatowe, w jakich są miskach (ile centymnetrów) i ile sadzonek w doniczce.

Średniokwiatowe to już całkiem źle, będzie trzeba je ratować... Masz już przygotowane sterowanie (zaciemnianie folią czarno-białą) ? W jakich są miskach i ile sadzonek w doniczce ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Franciszek5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wielkokwiatowe w miskach 21cm po 3 sadzonki, średniokwiatowe również 3 sadzonki w misach 19cm. Planowałem rozpoczęcie sterowania na 15 sierpnia.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielkokwiatowe przytnij jeszcze raz, tak by na każdym odroście pozostały dwa liście. Gdy nowe odrosty bedą miały 3cm zrób skarlanie i powinno być dobrze.

Średniokwiatowe to chryzantemy na szybki cykl produkcyjny. Powinny być sterowane od razu po posadzeniu, przycina się je do trzech dni od posadzenia, a można od razu przy sadzeniu. by coś z nich wyrosło, powinieneś przyciąć je jeszcze raz tak jak wielkokwiatowe i od razu sterować. jeśli tego nie zrobisz to wybiegną i będzie ciężko je sprzedać. Rozumiem że stanowi to problem, bo początek sterowania będzie za wczesny dla odmian wielkokwiatowych, ale musisz to jakoś wykombinować :roll:

Na przyszłość, zapytaj przed następnym sadzeniem, to opiszę Ci proces produkcyjny :uszy
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”