Ogród 100 róż cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. III

Post »

Dzień dobry Ania,
Jakie słoneczne? ;:219
Czy WS2000 kwitnie tak u Ciebie bukietami kwiatów? U mnie co najwyżej po 4 - 5 sztuk. Jak długo rośnie? Moja ma trzy sezony :?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, zwróciłam dzisiaj szczególną uwagę na Lady Gardener. Możesz coś więcej o niej napisać :?:
U mnie też Wedgwood Rose rośnie podobnie, ale dlatego dostaje mocniejsze cięcie. Rozważałam zakup Wisley, ale chyba zrezygnuję. Dziękuję ci za opinię ;:196 :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki ,ale mysle bardziej o kolorze ,ktory przelamie mi kolor Nowaliski z biala jako trzeci kolor ,t.z albo cos pomiedzy ,albo ciemniejszy niz Nowalis.Maja byc trzy kolory.Do tego dojdzie laweda
,kocimietka ,biale liliowce i gipsowka.Doradzcie prosze . Pozdrawiam Ela-Pela
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu piękny pokaz angielek ;:224 Cottage Rose ;:167
Trochę mnie zasmuciła Twoja opinia o Wisley2008, a ja ją zamówiłam i nawet zapłaciłam.
No cóż, zobaczę jak będzie się u mnie sprawować ;:218
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Myślę, że to coś innego niż miedzian było powodem kłopotów Twoich róż., Chyba, że faktycznie dałaś za duże stężenie.
Ja opryskuję nim od lat nie zauważyłam, żeby kiedykolwiek zniszczył mi róże.
W dodatku miedzian jest używany w uprawach eko, bo jest najmniej szkodliwym środkiem.
Wydaje mi się, że dzięki niemu mam do połowy lata spokój. Plamki pojedyncze zaczynają się pojawiać dopiero w połowie sierpnia. No chyba, że mówimy o różach chronicznie chorych.
Ja muszę w tym roku zadbać przede wszystkim o podlewanie, bo przypuszczam, że to jest przyczyna większości kłopotów z różami u mnie
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Dzień dobry - cały czas słonecznie - Justynko :)
Wychodzi na to, że moja WS2000 jest w tym samym wieku :) Sadzona wiosną 2012. Na dzień dzisiejszy to nie jest róża bez której nie umiałabym się obyć. Nie, żebym jej nie lubiła, ale nie powala na kolana ? głównie z uwagi na obfitość kwitnienia; szału nie ma...

Monia, ten kolorek The Lady Gardener z powyższego zdjęcia, to raczej nie występuje na co dzień. Częściej przybiera delikatniejsze barwy;

Obrazek

Zauważyłam, że chętnie kwitnie i nie ma problemów zdrowotnych. To pierwszoroczniak i wszystko się może zmienić, ale wydaje mi się, że będzie budowała regularny, zgrabny krzaczek.

Ela, ciemniejsze od novaliski, to już raczej purpury. W takiej tonacji fioletowo-purpurowej jest np. trochę róż historycznych, ale przeważnie tych co nie powtarzają kwitnienia.

Dorotko, moja opinia nt. Wisley 2008 może się jeszcze zmienić :wink: To młoda róża, a przecież wiesz, że angielki muszą mieć czas, żeby się rozkręcić. U Ciebie też może dostać np. lepszą miejscówkę (moja rośnie w półcieniu pod drzewem) i od razu Cię zachwyci... czego oczywiście Ci życzę :D

Gosia, ja też stosowałam wcześniej miedzian. Róże w gruncie nie miały żadnych problemów. Te kilka posadzonych w donicy (m.in. 4 Kosmosy), mimo że wspaniale przezimowały, zaczęły zamierać po opryskach... Dlatego połączyłam te zdarzenia. Być może jednak co innego wpłynęło na ten stan, i nie musiał to być miedzian...
Tak czy siak odpuszczam sobie w tym roku tę mało przyjemną robótkę :D
Jeśli chodzi o podlewanie, to masz rację; podobno większość problemów z różami wiąże się ze słabym ich nawodnieniem.

The Prince
Obrazek

Obrazek

William Morris
Obrazek

Old Port
Obrazek

Lady Salisbury
Obrazek

Obrazek

I sesyjka Herzogin Christiany
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:100
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Aniu, oj kusisz Herzogin Christianą ;:167
Znalazłam ją w RĆ ale cena ;:oj
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

W pełni zgadzam się z tym stwierdzeniem, że choroby róż w głównej mierze wiążą się z kwestią nawodnienia ;:108 . U mnie ogród bardzo suchy, więc niektóre odmiany chorują i je eliminowałam zastępując mocniejszymi. Te chorujące w większości poszły do koleżanki, która ma ziemię w głębi gliniastą, a w górnej partii czarną, tłustą, zatem dobrze kumulującą wodę i tam rosną pięknie, są mocne, grube i zdrowe!
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ania,
Słoneczko to chyba w poniedziałek ostatnio widziałam :roll:
Chyba to prawda z tą wilgocią w glebie...
Ania,
Jak dużo masz krzewów Herzogin Ch.?
To róża całkiem w moim stylu. Absolutnie - dla mnie - bije na głowę sławną edenkę ;:oj coś cudnego ;:167 powinnam do niej jednak spokojnie dorosnąć. Tzn mój ogrodzina powinien.... ;:224
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dlatego zamierzam rozłożyć do końca węże. zobaczymy jak to zadziała.
Ja też mam ogromną ochotę na tę H Ch
Ale i Lady Gardener jest sliczna ;:173 ;:124
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Padalam na widok Herzogin
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, ja wrócę do rozważań na temat miedzianu, bo spotkało mnie to samo co Ciebie. Opryskałam dwa lata temu część róż tym specyfikiem i je sobie zniszczyłam. Stosowałam polecane stężenie i opryskiwałam w okresie bezlistnym. Mimo to zamarły. Część straciłam bezpowrotnie, ale niektóre na szczęście się odrodziły. Widziałam coś takiego po raz pierwszy.
Wszyscy mi mówili, że to nie może być od Miedzianu, a jednak... Skoro ty wiążesz ze sobą Miedzian i zamieranie róż, to nie pozostaje mi nic innego jak pozostać na swoim stanowisku i też obwinić za to ten środek.
Więcej już go nie zastosuję.
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No , no , Aniu , lansujesz nowy hiciorek..., Herzogin Christiane ;:108 .

Justi , ona nadaje sie na szalerek..., pomysl ;:306 .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu dla Wisley szykuję podobne stanowisko - czyli półcień. Zobaczymy czy jej będzie pasowało ;:218
Jeśli chodzi o podlewanie, to w zeszłym roku była u mnie ogromna susza...Raz w tygodniu podlewałam i to dość porządnie...Większość róż była zdrowa...coś w tym jest. W tym sezonie rozkładamy węże kroplujące. Już nie będę nosiła wody wiadrami pod każdą różę :)
Herzogin Chrystiana wyjątkowo urodziwa, ale u nas jeszcze za droga. Poczekam, aż cena spadnie...Za tę jedną mogę mieć trzy inne ;:224
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

:wit

Ewciu, taniej jest w Niemczech :)

Monia, ja w okresie letnich upałów staram się nawadniać przede wszystkim te nowo posadzone i te rosnące w pobliżu drzew. Reszta sobie dobrze radzi. Szczęśliwie mam ziemię chyba taką jak u Twojej koleżanki :)

Justi, mam 3 krzaczki Herzogin Christiany. Jest cudna i też absolutnie w moim guście, ale to zupełnie inny kaliber niż edenka :D Na szpalerek idealna...

Gosia, ja mam automatyczne nawadnianie, ale jeśli chodzi o róże, to zupełnie mu nie dowierzam. Wolę solidnie zlać każdy krzew; wiem ile wody wleję i czy to zaspokoi jego potrzeby ;:131

Madżen, kup sobie HC. Świetnie pasuje np. do Geoffa Hamiltona :D

Wandziu, dziękuję Ci za ten wpis. No, to jesteśmy już dwie z podobnymi doświadczeniami. Ja oprócz donicowych Kosmosów straciłam ulubioną, odchowaną Eglantyne, a Jubilee Celebration z trudem doszła do siebie... Mamy więc o jedno zajęcie mniej przy różach ;:333

Alexia, Ty lansowałaś Lavender Ice, to ja sobie polansuję Herzogin Christianę :wink: Mam nadzieję, że ?zgniłym śledziem? być przestała... :;230
Też myślę, że jest idealna na szpalerek i mam nadzieję, że się nic nie zmieni w tej materii w przyszłym sezonie :)

Dorotko, mam nadzieję, że Ci się sprawdzą węże kroplujące. Ja mam wrażenie, że u mnie są mało wydajne. Latam więc z konewkami lub korzystam z szybkozłączek.
Masz rację, cena HC w naszych szkółkach jest bardzo wysoka. Ja kupowałam ją w niemieckiej szkółce za mniejsze pieniądze.

Dzisiaj ? dla odmiany pokażę Wam parę krzaczków moich hortensji ogrodowych :) Wszystkie rosną w przedogródku. Nie kocham ich jednak tak bardzo jak róż, bo jeszcze przed chwilą nie byłam w stanie dokładnie określić ile ich mam. Z ciekawości jednak poszłam to sprawdzić; doliczyłam się 20 krzewów ogrodowych i chyba 10 drzewiastych :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żeby nie było smutno amatorom różyczek, to wrzucę jeszcze parę ich fotek :wink:

England?s Rose z jeżówkami (te najprostsze, nieodmianowe, to moje ulubione)
Obrazek

Fisherman?s Friend
Obrazek

Munstead Wood
Obrazek

Obrazek

Eglantyne
Obrazek

First Lady
Obrazek

Claire Marshall
Obrazek