Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Post »

Myślisz, że fiucików to już się nie chwyta SZW ?.

Pytam, bo tyle już tu było przerabianych przypadków SZW, że trudno pomylić.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale mimo pryskania dopadała ona już maleńkie osobniki tylko na tych 2 krzaczkach zresztą oddalonych od siebie a na rosnącym tuż obok niema zmian rosną sobie zdrowo zresztą na innych odmianach też ani śladu infekcji . Prosił bym jeszcze o ustosunkowanie się do pierwszych zdjęć i pomoc w określeniu objawów co to to jest.
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Sucha Zgnilizna Wierzchołkowa- to skutki suszy lub zasolenia i w efekcie braku wapnia.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tu nie ma żadnej infekcji. Są różne niedobory. Różne. Ale o kondycji krzaka świadczą górne liście i stożki wzrostu , a nie najstarsze liście. One , to historia pomidora sprzed miesiąca a nie przedmiot sesji zdjęciowych. Usunąć i kwita.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Jaka w razie co uchronić inne pomidory od tej SZW ???
I jaka diagnoza co do oznak na liściach??
  • Pozdrawiam Jurek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

santana51 pisze:I jaka diagnoza co do oznak na liściach??
Napisałem wyraźnie
forumowicz pisze:Są różne niedobory. Różne.
Nie zastanawiać się lecz liście te usunąć. Pilnować podlewania i nie cudować z nawozami. A na suchą zgniliznę - wapń. Na WSZYSTKIE owoce a nie tylko na tych krzakach,gdzie są objawy.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Jak dopytywałem się o liście niewidoczna była odpowiedz od forumowicz, a co do nawożenia nic nie robię, bo dany był obornik rzędowo i wg tego co się doczytałem, powinno to w sumie wystarczyć, zastosuję się do porad ,dziękuje za szybkie odpowiedzi.
  • Pozdrawiam Jurek
Bing
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 lip 2013, o 15:49

Post »

darbo pisze:
pomidorjunior pisze:
darbo pisze:pomidorjunior Masz Szarą Pleśń. Jednak jest ona następstwem Twoich błędów. Moje wnioski snuję na podstawie wyglądu liści. Chodzi mi o ten fiolet. Bawiłeś się chyba chemią.
chyba pomyliles mnie z kolegą bo to on ma fiolet na liściach
Faktycznie. Przepraszam, ten fiolet dotyczy kolegi Bing
Niepotrzebnie wstawiacie zdjęcia, które są dwa posty wyżej do swoich postów.
Może nick mam dziwny, ale jestem koleżanką. ;) Czy to może być następstwem nawozu? Były zasilane dolistnie florovitem. Co oznacza ten fioletowy kolor na liściach?
Jutro biegnę kupić preparat na szarą pleśń. Switch 62,5 WG może być? Czy kupić jeszcze inny środek? Na ulotce jest napisane żeby środki stosować naprzemiennie.
Czytam, że ta szara to jakaś trudna do zwalczania. ;:174
pomidorjunior
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lip 2013, o 16:31

Post »

forumowicz mam prośbe do Ciebie. Co twoim zdaniem dolega moim pomidorom ,chodzi mi o te brązowe plamki na 3 wcześniejszych fotkach
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Napisałeś wcześniej :
sa z dala od sznurka i liśći.dokarmiane różnymi nawozami:
Nie uważasz za stosowne napisać jakie to były te różne nawozy ?. Pomidory są chyba w typie BS ale w jakimś nienaturalnym kolorze. Jak gdyby potraktowane były np Agrostymem lub Flortimexem.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:;230 :;230 Koleżanko Bing :wit
Switch to dobre posunięcie. Jest bardzo skuteczny. Po pięciu dniach powtórz innym, który zawiera dodatkowo składnik przeciw ZZ. Czyli musi być na Szarą Pleśń i ZZ. Zobaczysz co w sklepie mają.Tak spytam. Czy owoce dobrze dojrzewają ? Znaczy, czy są całe czerwone nawet przy szypułce ? Z tego wycinka ciężko powiedzieć coś o kondycji krzaka. Ten fiolet martwi. O tej porze możesz mieć brak potasu lub w ogóle brakuje im papu.
Pozdrawiam
Dariusz
pomidorjunior
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Pisałem o tym wcześniej, ale przypomnę.florovit ,multivit, saletra wapniowa,magnez,bor i mangan, nie stosowałem żadnych oprysków przeciwko zarazom i chorobom. Przepraszam za pisownię, ale jestem nowy na tym forum i nie wiedziałem że tu są takie wymagania:) a po drugie miałem napisać inaczej, ale żona musiała się odezwać i tak wyszło xD
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Myślę, że nie jesteś szczery. Jednocześnie wszystkie pomidory wyglądają tak, jak gdyby były w jednakowym stadium dojrzewania. Jak Ty już nawoziłeś pojedynczymi mikroskładnikami ,to nie jesteś laikiem w uprawie i powinieneś sam sobie odpowiedzieć co tym owocom dolega. Większość tu nawet nie wie, co to jest bor albo mangan, nie mówiąc o tym, by wiedzieli kiedy dany mikroelement zastosować.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
pomidorjunior
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

jestem laikiem i jestem szczery uprawiam te pomidory pierwszy raz . nasiona z allegro za 2 zł jest to odmiana malinowy jakiś tam nie pamiętam. jeśli chodzi o nawozy wszystko co stosowałem było to oparte na interenecie (dużo czytałem) wyglądało to tak zaczeło się jak wsadziłem sadzonki w pojemnikach do szklarni a było chłodno to wtedy dostały fioletowego koloru i wyczytałem że nie mogą z zimna pobierać fosforu więc zakupiłem w kwiaciarni jedyny dostępny nawóz którym był florovit do warzyw.później po kilku dniach okazało się ze w tym nawozie nie ma fosforu na którym mi zależało,mój błąd nie przeczytałem składu.następny był multivit plus (npk5-5-8) tu był fosfor i wszystko było ok.następnie sadzonki po bokach liści usychały wyczytałem ze potrzebna jest saletra wapńiowa więc kupiłem wszystko było ok. nastepnie na lisciach znowu pojawił się brak magnezu wiec tez kupiłem i tez pomogł.pózniej zaczeły mi kwiatki opadac i usychać niektóre wyczytałem na inwarzu czy cos takiego strona skierniewicka że to moze byc brak boru i manganu więc tez kupiłem i raz zastosowałem

-- 21 lip 2013, o 22:13 --

jestem szczery i chcę rozwiązac moj problem z pomidorami. zapomniałem dodać ze ziemia przed pomidorami nie była niczym nawożona tzn żadnym obornikiem i innymi kompostami.
pomidorjunior
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

może czas najwyższy żebym wkońcu zastosował jakis oprysk na choroby.ale jak do tej pory nie daje nic pomidorom dopóki nie zostanie to potwierdzone przez kogoś (tzn informacje z neta)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”