Witam wszystkich gości
Bardzo mnie cieszy,że wątek żyje i od czasu do czasu ktoś korzysta z porad i przepisów na ziółka
Tak rzadko tu zaglądam bo ostatnimi czasy mam wyjątkowo dużo obowiązków więc muszę wybierać na co przeznaczyć te kilka wolnych chwil.
Alembik z antyalergicznych to mam sprawdzone i stosowane od kilku lat :
pączki czeremchy i czarnej porzeczki. W moich stronach jeszcze za małe do zbierania.
Zazdroszczę Ci ,że możesz zebrać uszaki bzowe bo u nas nie mogę na nie trafić
Zainteresowały mnie jego właściwości autoimmunologiczne, antycukrzycowe, antycholesterolowe.
Grażynko gliceryd bardzo łatwo się robi i potrzeba niewiele składników
GLICERYD ŻYWOKOSTOWY
Stosuję proporcje 1 do 1
Dla przykładu do 500 ml żywokostu dodaj 500 ml gliceryny
Do tego 100 - 150 ml alkoholu.
Obrany, rozdrobniony korzeń żywokostu należy obficie skropić alkoholem i wymieszać,
po 15 minutach zalać gliceryną i znów dokładnie wymieszać.
Całość wlać do słoika ? zakręcić ? odstawić w ciemne ,ciepłe miejsce ( temperatura pokojowa)
i zostawić na okres około 4 tygodni mieszając od czasu do czasu.
Po tym okresie przygotować gazę poczwórnie złożoną lub jakieś płótno (u mnie najczęściej tetra czyli pieluchy)
wyłożyć masę i solidnie wycisnąć ? śliska sprawa ?
Tak wykonany gliceryd przechowuję w lodówce.
Można nim smarować miejsca stłuczeń, złamań, naciągnięć, trudno gojących się ran (smarować brzegi) itp.
Jednak w moim wypadku najczęściej gliceryd wykorzystywany jest do zrobienia maści (z dodatkiem różnych składników) bo jak dla mnie ? wygodniejszy w użyciu.
Ostatni ( ten na zdjęciach zaczęłam robić w grudniu i skończyłam w styczniu) na dokończenie leczenia zerwanych wiązadeł stopy u córci i na mój RZS. Jest z dodatkami tłuszczu gęsiego i 3 olejków ale dokładnie nie pamiętam jakie a ze zdjęć nie mogę wszystkiego rozszyfrować (mam w notatkach).
Jestem teraz w szpitalu na badaniach, jutro wracam i jak złapię chwilkę czasu to uzupełnię wpis o te dodatkowe składniki.
Stawy palców dłoni smaruję dokładniej i na końcu smaruję całe dłonie bo pozostałym stawom tez się przyda a i skóra ładnie wygląda po takich okładach. Zakładam rękawiczki i często zostawiam na cała noc.
Efekt rewelacyjny !!!