Asiu ja z aronii robię głównie soczek.... jakoś tak inne przetwory mi nie bardzo smakują, a sok uwielbiam ..... Chociaż bywa, że robię dżemik - aronia + jabłka....... tak naprawdę, to warto z aronii robić jak najwięcej przetworów, bo to kopalnia witamin.... mało co jej dorównuje
Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- AGNESS
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 24808
 - Od: 5 wrz 2008, o 16:59
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ewuniu daj proszę znać jak smakowała  
 
Asiu ja z aronii robię głównie soczek.... jakoś tak inne przetwory mi nie bardzo smakują, a sok uwielbiam ..... Chociaż bywa, że robię dżemik - aronia + jabłka....... tak naprawdę, to warto z aronii robić jak najwięcej przetworów, bo to kopalnia witamin.... mało co jej dorównuje
			
			
									
						
										
						Asiu ja z aronii robię głównie soczek.... jakoś tak inne przetwory mi nie bardzo smakują, a sok uwielbiam ..... Chociaż bywa, że robię dżemik - aronia + jabłka....... tak naprawdę, to warto z aronii robić jak najwięcej przetworów, bo to kopalnia witamin.... mało co jej dorównuje
- asma
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 7821
 - Od: 19 wrz 2011, o 12:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Gdynia
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Jak robisz soczek?Jak chcesz to Ci przeslę przepisy ,które wybrałam z neta 
			
			
									
						
										
						- JAKUCH
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 33423
 - Od: 19 paź 2008, o 21:39
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Bytom
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agusiu czy ciasto bezpośrednio zrobione zaraz dajesz na blaszkę bez rośnięcia .Pizza wygląda smakowicie a już jakiś czas mam na nią ochotę
			
			
									
						
										
						- asma
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 7821
 - Od: 19 wrz 2011, o 12:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Gdynia
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Czekam na sprawdzony przepis na soczek z aronii-ma ktoś?
			
			
									
						
										
						Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Podaję przepis na sok który niedawno robiłam ,jest pyszny .2 kg.aronii ,2kg. cukru ,100 liści wiśni, 3l.wody, 50 g.kwasku cytrynowego.Aronie zalać wodą ,dać liście wiśni i gotować 15 min.Przecedzić .Do soku dać kwasek,cukier i gotować jeszcze 15 min.Zlać do wyparzonych butelek.
			
			
									
						
							Pozdrawiam -Gienia.
			
						- AGNESS
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 24808
 - Od: 5 wrz 2008, o 16:59
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Asiu oto sok, który najbardziej mi odpowiada ze wszystkich, które robiłam....
SOK Z ARONII
* 1,5 KG ARONII
* 3 L WODY
* 3 GARŚCI LIŚCI Z WIŚNI
* 3 KG CUKRU
* TROSZKĘ KWASKU CYTRYNOWEGO ( ja nie daję, później jak sok już używamy, to do szklanki dodajemy troszkę soku z cytryny )
Gotować aronię z wodą i liśćmi przez 20 min - Przecedzić - Dodać cukier i kwasek - Gotować przez 15 min. Rozlać w wyparzone słoiczki, układać do góry dnem, nie pasteryzować....
Jadziu ciasto jest cieniutkie, więc nie potrzebuje czasu do wyrośnięcia.... ta chwila, kiedy układamy na nim produkty całkowicie wystarcza
 Pizza jest cienka, pulchna i pyszna  
 
Genowefo witaj
 Bardzo dziękuję za przepis  
 Twój soczek jest mniej słodki, więc więcej można go wlać do szklanki z wodą, następnym razem wypróbuję ten przepis  
			
			
									
						
										
						SOK Z ARONII
* 1,5 KG ARONII
* 3 L WODY
* 3 GARŚCI LIŚCI Z WIŚNI
* 3 KG CUKRU
* TROSZKĘ KWASKU CYTRYNOWEGO ( ja nie daję, później jak sok już używamy, to do szklanki dodajemy troszkę soku z cytryny )
Gotować aronię z wodą i liśćmi przez 20 min - Przecedzić - Dodać cukier i kwasek - Gotować przez 15 min. Rozlać w wyparzone słoiczki, układać do góry dnem, nie pasteryzować....
Jadziu ciasto jest cieniutkie, więc nie potrzebuje czasu do wyrośnięcia.... ta chwila, kiedy układamy na nim produkty całkowicie wystarcza
Genowefo witaj
- asma
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 7821
 - Od: 19 wrz 2011, o 12:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Gdynia
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Dziękuję:)listków wiśni nie mam i zdecydowałam sie na konfiturkę-aronia,gruszka ,jabłka ,cynamon-mniam,mniam
Aronii miałam niecałe 4 kg więc soczek innym razem;))
			
			
									
						
										
						Aronii miałam niecałe 4 kg więc soczek innym razem;))
- AGNESS
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 24808
 - Od: 5 wrz 2008, o 16:59
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Asiu jestem pewna, że konfiturka przepyszna  
 Do soczku zamiast liści wiśni, można dać liście malin  
			
			
									
						
										
						- asma
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 7821
 - Od: 19 wrz 2011, o 12:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Gdynia
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Super-sąsiadka ma malinki:))
Tylko aronii zostało niewiele-niecały kg-warto?Może zostawię do ciast...
			
			
									
						
										
						Tylko aronii zostało niewiele-niecały kg-warto?Może zostawię do ciast...
- duju
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3954
 - Od: 13 paź 2008, o 12:31
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: wielkopolska
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agnieszko, wróciłam, dzisiaj Twoja pizza będzie  
  
			
			
									
						
							Pozdrawiam -  Justyna
			
						- Ewiczka52
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1306
 - Od: 1 lut 2012, o 14:52
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Małopolska
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNES 
  Pizza wszystkim smakowała i będą powtórki 
  Ciekawa jestem tego kremu wiśniowego  jak to robisz z biszkoptami czy coś w tym  rodzaju - pisałaś u RENI
			
			
									
						
							Pozdrawiam Ewula
			
						- AGNESS
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 24808
 - Od: 5 wrz 2008, o 16:59
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Asiu do ciasta aronii nigdy nie dawałam, bardzo ciekawa jestem jak Twoje wrażenia po zrobieniu  
 
Justynko witaj, ciesze się, ze już w domku jesteś ... mam nadzieję, ze wszystko dobrze
 
Ewuniu cieszę się bardzo, ze pizza smakowała. Fajne jest w niej to , ze tak szybciutko się ją robi
 
Ciasto z kremem wiśniowym wyszło naprawdę przepyszne, ale niestety krem mi się lekko zważył.... na smaku to wcale nie zaważyło, ale po kremie widać było, że nie jest idealnie gładki..... Dlatego też nie będę podawała na razie przepisu, tylko jeszcze raz zrobię ten krem i zobaczę, czy ten typ tak ma czy po prostu coś poszło nie tak..... To jest budyń gotowany na soku z wiśni i miksowany z masłem, a na koniec wrzuconych bardzo dużo wiśni , zagotowanych w cukrze. Ciasto robię takie jak na murzynek, dobrze nasączam i przekładam tym kremem.... na wierzch czekolada.... Naprawdę pycha, tylko ten zwarzony krem .... nikt z gości tego nie zauważył, ale ja wiedziałam, ze nie jest idealnie
  
			
			
									
						
										
						Justynko witaj, ciesze się, ze już w domku jesteś ... mam nadzieję, ze wszystko dobrze
Ewuniu cieszę się bardzo, ze pizza smakowała. Fajne jest w niej to , ze tak szybciutko się ją robi
Ciasto z kremem wiśniowym wyszło naprawdę przepyszne, ale niestety krem mi się lekko zważył.... na smaku to wcale nie zaważyło, ale po kremie widać było, że nie jest idealnie gładki..... Dlatego też nie będę podawała na razie przepisu, tylko jeszcze raz zrobię ten krem i zobaczę, czy ten typ tak ma czy po prostu coś poszło nie tak..... To jest budyń gotowany na soku z wiśni i miksowany z masłem, a na koniec wrzuconych bardzo dużo wiśni , zagotowanych w cukrze. Ciasto robię takie jak na murzynek, dobrze nasączam i przekładam tym kremem.... na wierzch czekolada.... Naprawdę pycha, tylko ten zwarzony krem .... nikt z gości tego nie zauważył, ale ja wiedziałam, ze nie jest idealnie
- asma
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 7821
 - Od: 19 wrz 2011, o 12:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Gdynia
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ewa_tuli robi ciasto z aronią:)
Czas na cz.2 -idę kończyć konfiturki
Może krem wiśniowy zważył się od kwasu wisienek?Dałabym proporcjonalnie mniej budyniu ,a więcej masełka i wiśnie rozrobiła najpierw z masłem,a budyń ew dałabym na końcu...
			
			
									
						
										
						Czas na cz.2 -idę kończyć konfiturki
Może krem wiśniowy zważył się od kwasu wisienek?Dałabym proporcjonalnie mniej budyniu ,a więcej masełka i wiśnie rozrobiła najpierw z masłem,a budyń ew dałabym na końcu...
- AGNESS
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 24808
 - Od: 5 wrz 2008, o 16:59
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Asiu a możesz wrzucić mi linka do tego ciasta z aronią? to taka skarbnica witamin, że chciałabym używać ją do jak najwięcej potraw  
 
Kochana z tymi wisienkami zmiksowanymi z masłem to nie da rady....ja je wrzucam na samym końcu, jak już krem jest gotowy, bo zależy mi, żeby w kremie były całe owoce i tylko lekko mieszam łyżką, żeby je rozprowadzić. A krem się waży w czasie miksowania wiśniowego budyniu z masłem.... może to faktycznie wina kwasu....ale zrobię jeszcze raz, będę mieszała tak jak majonez delikatnie w jedną tylko stronę, dodając po małej porcji budyniu.....zobaczymy jaki będzie efekt....
			
			
									
						
										
						Kochana z tymi wisienkami zmiksowanymi z masłem to nie da rady....ja je wrzucam na samym końcu, jak już krem jest gotowy, bo zależy mi, żeby w kremie były całe owoce i tylko lekko mieszam łyżką, żeby je rozprowadzić. A krem się waży w czasie miksowania wiśniowego budyniu z masłem.... może to faktycznie wina kwasu....ale zrobię jeszcze raz, będę mieszała tak jak majonez delikatnie w jedną tylko stronę, dodając po małej porcji budyniu.....zobaczymy jaki będzie efekt....
- asma
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 7821
 - Od: 19 wrz 2011, o 12:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Gdynia
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Jak Ewunia się podzieli przepisem to wstawię 
			
			
									
						
										
						

 
		
