Grudniki i epi mają piękne, świeże przyrosty
Moja mała "dżungla" - part III
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja mała "dżungla" - part III
Piękne to Twoje anturium; całkiem nieźle rośnie
. Tak sobie poczytałam o tym jego parapecie i wzięło mnie na wspominki
. Faktycznie, u mojej babci stało na północnym parapecie, a dodatkowo na powierzchni ziemi był rozłożony mech (szkoda, że nie pamiętam dokładnie, jaki
- wiem tylko, że przynosiło się go z lasu). U mnie w rodzinnym domu stało na parapecie zachodnim i całkiem dobrze sobie radziło
. Natomiast u mnie ma miejscówkę na parapecie południowym, ale wydaje mi się, że tam jest mniej słońca niż na wschodnich (od strony południowej, u sąsiadów w ogrodzie, rosną drzewa). Jedyne, co mogę mu zapewnić, to sphagnum na powierzchni ziemi, choć nie wiem, czy ono cokolwiek daje
. No i wygląda dość średnio. Strasznie bym chciała, żeby było takie chętne do wypuszczania listków, jak Twoje
.
. Widać, że wakacje na balkonie im służą i na pewno szybko nabiorą sił i energii żeby super kwitnąć
. Ja też swoje wystawiłam i prawie od razu, przy sprzątaniu, potrąciłam epi tak, że wypadło z doniczki
i teraz nie potrafię go z powrotem upchnąć pionowo.
- kwiaciara
- 200p

- Od: 28 wrz 2011, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj
Prześledzilam calusi twój wątek od końca do początku
Jestem pod wrażeniem twoich roślinek
Oby tak dalej Ci pięknie rozły, pozdrawiam
Prześledzilam calusi twój wątek od końca do początku
Jestem pod wrażeniem twoich roślinek
Oby tak dalej Ci pięknie rozły, pozdrawiam
- mniodkowa

- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
kwiaciara - witaj u mnie, cieszę się, że Ci się podoba, przybywaj kiedy tylko chcesz
Wiktoria - jestem zaskoczona, że dla anturium nie ma reguły gdzie stoi, choć coś w tym jest bo np. u mojej mamy stało i na północnej wystawie i na południowej i kwitnie szalenie.. ale u teściowej od południa i zachodu to dopiero ma kwiaty
sylvi pisze:piękności te młode skrętniczki
im być może służy południowe okno
jakie południowe?
Iwonka - byłam szukać tych korzonków u Ciebie ale chyba nie było foto.. no tak czy siak, cieszę się bardzo, że roślinki ode mnie spisują się i wstydu nie przynoszą
Celinko
Jagoda - ja tak patrzę, że na ten balkon to można wynieść całkiem dużo roślin

i dzisiaj 13.08.2012

urosło
A obok stoi sobie haworthia pentagona... przyznam uczciwie, że dopóki nie popatrzyłam na zdjęcia, to byłam pewna, że ona nie rośnie
tu 15.01.2012

i dzisiaj 13.08.2012

uważam więc, że robienie zdjęć kwiatkom wcale nie jest taką znowuż psychozą
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- AnnaAgnieszka
- 1000p

- Od: 16 sie 2010, o 10:03
Rosną jak na drożdżach
Może w złą stronę obróciłaś, że przestała rosnąć, to spróbuj teraz obrócić o 180 stopnie ale w przeciwnym kierunku niż obracałaś do tej pory, to będzie razem 360 w odpowiednim kierunku i .. według moich wyliczeń będzie rosła podwójnie
A tak na serio nie wiem co z tą roślinką u mnie bynajmniej nie tak, bo albo stoi i nie rośnie ale kwitnie, albo rośnie i nie kwitnie, oszaleć można
Może w złą stronę obróciłaś, że przestała rosnąć, to spróbuj teraz obrócić o 180 stopnie ale w przeciwnym kierunku niż obracałaś do tej pory, to będzie razem 360 w odpowiednim kierunku i .. według moich wyliczeń będzie rosła podwójnie
A tak na serio nie wiem co z tą roślinką u mnie bynajmniej nie tak, bo albo stoi i nie rośnie ale kwitnie, albo rośnie i nie kwitnie, oszaleć można
Dzięki Tobie wiem, że mam Hatiorę a nie "jakąś roślinkę"

- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
mniodkowa, ja tylko sprostuję, że u mnie mocno podrosła zielistka na balkonie, ale to nie była bonnie tylko taką zwykła, którą kupiłam jesienią na targu.
Bonnie nie odważyłam się wystawić.
Roślinki ci wyrosły wspaniale.
Bonnie nie odważyłam się wystawić.
Roślinki ci wyrosły wspaniale.
Piękny rhipsalis, potwierdzam one ekspresem rosną, ja mego trzymam na wschodnim parapecie ma tylko tam światło, przycinam go co chwilę, a on szaleje i rośnie i rośnie
.Psikasz go mgiełką wodną?
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ale ładnie obie urosły. Uwielbiam, takie "patyczaki".
Też uważam, że robienie zdjęć roślinom jest świetne. Zawsze można wrócić i zobaczyć, jak nam podopieczni szaleją
Też uważam, że robienie zdjęć roślinom jest świetne. Zawsze można wrócić i zobaczyć, jak nam podopieczni szaleją
- mniodkowa

- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
witajcie... weekendowo?
Dziś "pokatuję" Was zdjęciami...
ale o tym co zrobiłam za chwilę...
zrobiłam wg zaleceń
teraz musi rosnąć, nie ma innej opcji
Igor no zobacz
u mnie rok stała bez patyczka... dopiero dziś jej wetknęłam jak odnalazłam nazwę właściwą...
a ja chyba się odważę...
bo moja bonnie jakaś niebonniowata mi się wydaje
no toż napisałam, że nie rhipsalis a hatiora
nigdy w swym rocznym życiu nie został psiknięty mgiełką
zaprzestałam jakiegokolwiek zraszania, ponieważ problem wilgoci w mieszaniu nie ustał i bez mgiełek mam płynące okna zimą
Justynko - tak sobie myślę, że ja zdjęć kwiatków mam już chyba więcej niż tych z wakacji... z 10 lat wakacji
I korzystając z okazji zrobiłam kilka zdjęć:
kwiatki zdjęte, okna umyte, oto widok za salonowym oknem, na codzień sobie tak nie popatrzę

ponieważ codziennie ten parapet wygląda tak

widzicie mego "maluśkiego" hibiskuska, który zabiera mi całe słońce? jak nie, to oto on:

posprzątałam też z drugiej strony

a tu zdjęcia moich petunii, o które w porę zaczęłam dbać i strasznie mnie teraz cieszą swoimi kwiatkami, szczególnie fioletowa, ponieważ kupiłam ją jak miała ich może 3..

i takimi oto kolorkami życzę Wam miłego oglądania
Dziś "pokatuję" Was zdjęciami...
AnnaAgnieszka pisze:to spróbuj teraz obrócić o 180 stopnie ale w przeciwnym kierunku niż obracałaś do tej pory, to będzie razem 360 w odpowiednim kierunku i .. według moich wyliczeń będzie rosła podwójnie
zrobiłam wg zaleceń
Igor _ 89 pisze:Dzięki Tobie wiem, że mam Hatiorę a nie "jakąś roślinkę"
Igor no zobacz
rapunzel pisze:Bonnie nie odważyłam się wystawić.
a ja chyba się odważę...
Filigranowa27 pisze:Piękny rhipsalis,
no toż napisałam, że nie rhipsalis a hatiora
Filigranowa27 pisze:Psikasz go mgiełką wodną?
nigdy w swym rocznym życiu nie został psiknięty mgiełką
Justynko - tak sobie myślę, że ja zdjęć kwiatków mam już chyba więcej niż tych z wakacji... z 10 lat wakacji

ponieważ codziennie ten parapet wygląda tak

widzicie mego "maluśkiego" hibiskuska, który zabiera mi całe słońce? jak nie, to oto on:

posprzątałam też z drugiej strony

a tu zdjęcia moich petunii, o które w porę zaczęłam dbać i strasznie mnie teraz cieszą swoimi kwiatkami, szczególnie fioletowa, ponieważ kupiłam ją jak miała ich może 3..

i takimi oto kolorkami życzę Wam miłego oglądania
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Zazdroszczę wcześniejszego wyjścia z pracy...Warto było. Dla takich czystych szyb i...pustych parapetów.
Piękne petunie
Piękne petunie
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Napiszę tak: zazdroszczę umytych okien, ładnych parapetów i roślin na nich.
Zdjęcie porównawcze parapetów przed i po - genialne. Teraz widzisz co tracisz... kiedy masz puste parapety.
Zdjęcie porównawcze parapetów przed i po - genialne. Teraz widzisz co tracisz... kiedy masz puste parapety.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- Nolinka

- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Czy dziś był dzień mycia okien? - chyba tak , bo ja też myłam
ale tylko w sypialni, jakoś mnie natchnęło, bo nie przepadam za tym zajęciem. Przy okazji też zrobiłam porządek na parapecie.
Moje trzy hibiskusy też są wielkie, ale na razie stoją na podwórku. Tylko tegoroczny zakup stoi w domu, bo to chuchro jakieś i żal na dwór wystawić. Jak je wtaszczę do domu i postawię przy oknie, to chyba światło przestanie wpadać do pokoju
Wszystko piękne i w domu i na balkonie, a tyś tak narzekała na swoje balkonowce
Moje trzy hibiskusy też są wielkie, ale na razie stoją na podwórku. Tylko tegoroczny zakup stoi w domu, bo to chuchro jakieś i żal na dwór wystawić. Jak je wtaszczę do domu i postawię przy oknie, to chyba światło przestanie wpadać do pokoju
Wszystko piękne i w domu i na balkonie, a tyś tak narzekała na swoje balkonowce
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
Petunie w pięknych kolorach
Zazdroszczę umytych okien, ja zabieram się do moich już od kilku dni, ale jak pomyślę o tych wszystkich doniczkach które muszę pozdejmować to mi się odechciewa
Zazdroszczę umytych okien, ja zabieram się do moich już od kilku dni, ale jak pomyślę o tych wszystkich doniczkach które muszę pozdejmować to mi się odechciewa
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
mniodkowa wyraźna poprawa na twoim balkonie. Jeszcze sezon lub dwa i będziesz autorytetem w tej dziedzinie. Petunie zjawiskowe, ale biała pelargonia czy koleus tez śliczne.
Zdjęcia przed i po naprawdę fajne.
Zazdroszczę weny do sprzątania:)
Zdjęcia przed i po naprawdę fajne.
Zazdroszczę weny do sprzątania:)
-
irka10
- 100p

- Od: 13 sie 2012, o 21:47
Rzeczywiście troszkę buszu na oknach masz..