Róże i nie tylko - rok 2012 część 1 - Gosia
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże i nie tylko - rok 2012 część 1 - Gosia
Na Polsacie "jednym uchem: słuchałam jak Horczyczak przepowiadał.Może nie u nas 
- Deirde

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Sprawdzałam na necie - najniższa u nas to ma być 1 stopień, potem 3 stopnie. Przez te dni może być nawet kilka dni z 5 stopniami. Mam nadzieję że ogórki sobie poradzą - na razie ogórków i fasoli nie odkrywamy i są pod włókniną. Róże na 100% sobie poradzą, najwyżej wszystko przez jakiś czas się zatrzyma i przestanie rosnąć, potem temperatury mają być 21 stopni i wyższe.
- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Niech się spełni
mój warzywniaczek osłonięty i fasoli nic nie będzie a ogórków jeszcze nie wsadziłam 
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy ja dobrze zrozumiałam, że ogrodnicy nam odpuszczą i przymrozków nie będzie.
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
a moze teraz sa tacy "przyspieszeni" zimni ogrodnicy... te 1-2 st C...
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Dwa tygodnie temu robiłam oprysk Confidorem, mam spokój jak na razie. Mszyc nie ma nawet na goździkowej a ją uwielbiają przecież.
Skoczki też znikają.
Agnes na razie się trzyma, ale pąki jeszcze małe, kontorluję robactwo w miarę możliwości i kwieciaka jeszcze nie widziałam. Za to poskrzypka mi szaleje i załatwiła koronę cesarską, pąki opadły albo coś
.
Skoczki też znikają.
Agnes na razie się trzyma, ale pąki jeszcze małe, kontorluję robactwo w miarę możliwości i kwieciaka jeszcze nie widziałam. Za to poskrzypka mi szaleje i załatwiła koronę cesarską, pąki opadły albo coś
- camellia

- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem fajne liście ma też Rosa roxburghii, wstawiłam zdjęcia u siebie. Z resztą pąki też ciekawe.
- Alutka102

- Od: 29 sie 2011, o 09:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na innych różach tylko niektóre pędy. Na szczęście nie zdążyła dobrać się do historycznych, bo mają już piękne pąki kwiatowe.
No oby...ja też mam taką nadzieję. W zeszłym roku przemarzły mi wszystkie hortensjeAve pisze:a moze teraz sa tacy "przyspieszeni" zimni ogrodnicy... te 1-2 st C...
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Gosiu, a masz gdzies linka do Sipa ?
- Deirde

Zimni ogrodnicy ale u nas jest ciepło, słońce świeci i postanowiłam trochę popracować w ogrodzie.
Nadal niektóre róże są kiepskie - słabo wychodzi Abraham Darby z naszej szkółki

Jeśli nie da rady zastąpi ją - Botzaris - który obecnie jest w donicy. Na początku zastanawiałam się nad tą odmianą bo on kwitnie raz, a ja nie chcę wprowadzać do tej części ogrodu róż kwitnących raz choć zrobiłam wyjątek dla Mme Plantier i Belle sans Flatterie. Botzaris jednak mnie zaskoczył żywotnością, na początku wyglądał kiepsko, a potem zaczął wybijać nowe pędy - 3 sztuki, z pędu zaschniętego też wybija. Zobaczymy czy zakwitnie, w każdym razie zostanie u mnie.

Belle sans Flatterie to róża francuska kupiona u Schultheisa. Pędy ma delikatne i przy deszczu rozłożyła się mi - musiałam ją podwiązać do bambusów. W tym roku będzie już kilka kwiatów choć w zeszłym były 3 sztuki. Niestety nie zdążyłam zrobić im zdjęcia bo padły. Jak będzie ze zdrowotnością - zobaczymy.

Oglądałam pąki u róży mchowej - Baron de Wassenaer - w zeszłym roku pąki zmarzły, w tym jest ich dużo i zobaczymy czy nie będzie powtórki z rozrywki. Niestety na pogodę nie możemy nic poradzić.

No i zaczęły już rosnąć róże kupione wiosną w Rosen G - to Maid Marion - Austina.

Pąki na Chloris - chyba.

Zawsze zachwycały mnie skrzydełka na pąkach.
Nadal niektóre róże są kiepskie - słabo wychodzi Abraham Darby z naszej szkółki

Jeśli nie da rady zastąpi ją - Botzaris - który obecnie jest w donicy. Na początku zastanawiałam się nad tą odmianą bo on kwitnie raz, a ja nie chcę wprowadzać do tej części ogrodu róż kwitnących raz choć zrobiłam wyjątek dla Mme Plantier i Belle sans Flatterie. Botzaris jednak mnie zaskoczył żywotnością, na początku wyglądał kiepsko, a potem zaczął wybijać nowe pędy - 3 sztuki, z pędu zaschniętego też wybija. Zobaczymy czy zakwitnie, w każdym razie zostanie u mnie.

Belle sans Flatterie to róża francuska kupiona u Schultheisa. Pędy ma delikatne i przy deszczu rozłożyła się mi - musiałam ją podwiązać do bambusów. W tym roku będzie już kilka kwiatów choć w zeszłym były 3 sztuki. Niestety nie zdążyłam zrobić im zdjęcia bo padły. Jak będzie ze zdrowotnością - zobaczymy.

Oglądałam pąki u róży mchowej - Baron de Wassenaer - w zeszłym roku pąki zmarzły, w tym jest ich dużo i zobaczymy czy nie będzie powtórki z rozrywki. Niestety na pogodę nie możemy nic poradzić.

No i zaczęły już rosnąć róże kupione wiosną w Rosen G - to Maid Marion - Austina.

Pąki na Chloris - chyba.

Zawsze zachwycały mnie skrzydełka na pąkach.
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
No bo i jest się czym zachwycać! Te róże mchowe też wyglądają nieziemsko z tym swoim futerkiemDeirde pisze: Zawsze zachwycały mnie skrzydełka na pąkach.
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Pierwszy przymrozek miałam w czwartek, dziś drugi, słabszy, mało strat widać gołym okiem. W tej chwili jest na podwórku dosyć zimno
Rano będzie wiadomo, czy przymroziło.
Nie mam żadnej mchowej, ale jak widzę te zdjęcia to coraz bardziej mam ochotę mieć. Ona jest dekoracyjna nawet bez kwiatów 
- Deirde

Wczoraj zrobiłam sobie wolne - poszłam na sesje gminy - rozmawiali o naszej nie dokończonej obwodnicy - 5,5 km - dokończą jak pójdzie dobrze może za 5 lat.
Przyglądałam się róży Bobbie James - jest do ścięcia, jest kilka ran na korze, dość głębokich i zastanawiam się czy nie spróbować zabezpieczyć je maścią ogrodniczą - by nie wniknęły bakterie.

Dla mnie z nią jest większy problem, nie liczę na wielkie kwitnienie.
Tak wyglądają pędy i liście u róży mchowej

O goździkach założyłam nowy wątek

Przyglądałam się róży Bobbie James - jest do ścięcia, jest kilka ran na korze, dość głębokich i zastanawiam się czy nie spróbować zabezpieczyć je maścią ogrodniczą - by nie wniknęły bakterie.

Dla mnie z nią jest większy problem, nie liczę na wielkie kwitnienie.
Tak wyglądają pędy i liście u róży mchowej

O goździkach założyłam nowy wątek